Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Álláskeresés – eddig lehet, hogy valamit rosszul csináltam?

Sokan járnak ugyanabban a cipőben, mégis vannak, akik már a nulladik lépést elrontják. Na de akkor mi a helyes út, ha egy új állás kereséséről van szó? Mindenki életében eljön a pillanat, amikor új állás után néz, legyen szó első munkahelyről vagy munkahelyváltásról. A döntést azonban jobb, ha tények alapozzák meg és nem egy hirtelen jött felindulás.

Először is, nem árt ha felteszel magadnak pár kérdést. Nézzük ezek közül a legfontosabbakat:

1, Miért vágsz bele egy új állás keresésébe?
Fontos, hogy mindig legyél őszinte magadhoz és vizsgáld meg jól, hogy miért szeretnél váltani. Vajon megoldaná egy új munkahely a problémáidat? 

2, Milyen élethelyzetben vagy az új állás keresése során?
Hitel, költözés vagy többedik gyerek? Vannak élethelyzetek, amikor nem fér bele, hogy kockáztassunk. 

3, Mennyire gondolod komolyan?
Az ember hócipője megtelhet egy-egy húzósabb munkanapon. Álláskeresés előtt mérlegelni kell, hogy ez csak időszakos elégedetlenség, vagy egy hosszú és komoly gyökerekre visszavezethető boldogtalanság. Ha nincsen határozott váltási szándékod, és csak úgy elkezdesz nézelődni, kis eséllyel jársz sikerrel.

Ha a fenti kérdések megválaszolása után még mindig komoly a szándékod, akkor érdemes lesz tovább olvasnod.

TIPP #1: Olvasgass álláshirdetéseket az új állás keresése során, nézz utána milyen elvárások vannak a területeden és mi az, amire nagyjából számíthatsz. Ezáltal sokkal könnyebb lesz megírnod, vagy aktualizálnod önéletrajzodat.

Van amit nem tanítanak meg a suliban, pedig szükséged lesz rá, ahogy kilépsz az iskolapadból. Ez pedig egy jó önéletrajz írása.

Egy igazán jó önéletrajz színeiben letisztult, tartalma tömör kifejezésekből áll és csak a legfontosabb, releváns adatok vannak benne. Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője szerint “Maximum 5 percet tölt egy HR-es egy önéletrajz értelmezésével és átnézésével”. Éppen emiatt igyekezz két oldalban maximalizálni a megszerzett tapasztalatokat, hiszen abból már bőven kiderül a lényeg. Illetve, kerüld a kliséket, mint a hobbik, idézet, kedvenc könyv.

Önéletrajz készítésekor nyugodtan használj erre készült sablonokat, melyek megbízható keretet adnak. De, a kreatív szakmákban kifejezetten értékelik a saját elképzelésen alapuló önéletrajzokat.

TIPP #2: Inkább olvasd át többször a megírt szövegedet, minthogy helyesírási hibákat ejts.

Van, ahol viszont nem lesz elég az önéletrajz feltöltése, kérnek mellé motivációs levelet is. De ne ijedj meg, mutatjuk hogy mi szükséges a tökéletes motivációs levél megírásához!

  • Tájékozódj!
    Csak akkor írd meg, ha tényleg kérik. Nézd meg a cég weboldalát és social felületeit, ez segít majd, hogy kicsit kapcsolódni tudj a nyelvezethez és stílusához.
  • Kötelező elemek:
    Szakmai eredmények, pályázatod beadásának oka, szerinted miért járna jól Veled a cég.
  • Amit mindenképp kerülj!
    Klisék („jól megállod a helyed csapatmunkában is, de önállóan is kiválóan végzed a munkádat”), önéletrajzod mondatokban, magánélet, személyiségre vonatkozó adatok (nem túl hiteles).

Ha ez kész, és sor kerül az állásinterjúra, általában az öröm mellé összeugrik az ember gyomra. Mit vegyek fel, mit mondjak, mi van ha nem tudom a választ, mi van ha rosszul sikerül?! Ha tudod hogy zajlik egy állásinterjú és milyen kritériumokra érdemes odafigyelni, akkor egy lépéssel már előrébb kerülhetsz sorstársaidnál.

Akárki akármit mond, az első benyomás igenis fontos, még ha a végén a szakmai tudást veszik is alapul. A kevesebb több aranyszabályát itt is érdemes követni. Öltözéked ne vidd túlzásba.

TIPP #3: A kék szín megbízhatóságot, intelligenciát és tekintélyt sugároz. Érdemes öltözéked eszerint választani.

Ennél fontosabb viszont, hogy legyél tisztában a cég tevékenységi körével, annak főbb alapelveivel. Lehet, hogy sok helyre kell menned állásinterjúra, de a cégeket véletlenül se keverd össze. Majdani pozíciódat gondold át és nyugodtan kérdezz az interjún, ha valami nem egyértelmű.

RÁTERMETTSÉG, SZAKTUDÁS, KÉSZSÉGEK – döntő kérdés a kiválasztásban.

Az interjún lehetőséged van ezt igazolni, úgyhogy ne tartsd magadban, bizonyosodjanak meg róla. Bettina szerint az, ahogyan beszélsz a tudásodról, rávilágít, milyen munkaerő vagy. „Az a személy tekinthető elhivatottnak, aki szeretettel beszél a munkaköréről, szakmájáról, és akin érződik a valós lelkesedés, a tenni akarás.” 

TIPP #4: Ha azt érzed, le akarnak rázni, általában úgy is van. Egy rossz interjú nem tart tovább 15 percnél.

“Ha a HR-es nem kérdez, miután a kötelező köröket megtettétek, inkább igyekszik kihátrálni az állásinterjú helyzetből, tudhatod, hogy nem tettél jó benyomást. Egy jó interjú minimum 30 perc” – Somodi Bettina

Végül, 3 kérdés amivel jó benyomást kelthetsz az állásinterjún.

1, Mit várnak el attól, aki ezt a pozíciót be fogja tölteni?
2, Milyen karrierlehetőségeket tud nyújtani a cég? Ezt csak abban az esetben tedd fel, ha a pozícióból láthatóan akad előrelépés lehetőség (pl. a junior szó szerepel a pozíció nevében).
3, Mi a hirdetett pozíció célja a cégen belül?

Sikeres álláskeresést kíván a Beck & Partners Csapata! Reméljük, hogy tudtunk Neked segíteni!

Új munkahely után nézel? Akkor Regisztrálj be a Beck & Partners adatbázisába IDE kattintva, és jelentkezz a számodra szimpatikus álláslehetőségekre! Ha pedig részletesen kitöltöd az adatlapod, a fejvadászok maguk is keresnek majd jó ajánlatokkal. 

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...