Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Öltözz az állásinterjúra!

öltözz az állásinterjúra

Neked is gondot okoz, hogy milyen ruhában jelenj meg az állásinterjún? Órákig állsz a szekrény előtt mielőtt elindulnál a jövődet meghatározó beszélgetésre? Szeretnél professzionális, de mégsem eltúlzott megjelenést? Ebben a cikkben Somodi Bettina a Beck and Partners operatív vezetője segít abban, hogy tudd hogyan öltözz az állásinterjúra.

Döntő szerepe van az öltözéknek?

Egy dolgot mindenképpen le kell szögezni. A megjelenés fontos az interjúztató számára. Mindenkinél számít az első benyomás. Ez egyébként a legtöbb embernél nem is tudatosan történik. Akárki, akármit mond, amikor első körben találkozol valakivel egészen biztos, hogy a külsőségek alapján lesz egy alap véleményed. De attól is függ, hogy milyen szakterületen dolgozik valaki vagy milyen pozícióra pályázik.” – jegyzi meg Bettina. Azonban döntő szerepe csak akkor lehet az állásinterjúra felvett ruháknak, ha a megjelenés a mindennapi munka részét képezi. Például, ha egy munkavállaló sokszor fog találkozni ügyféllel, akkor sokkal fontosabb a megjelenés, mintha valaki 80%-ban home officeban dolgozik.

Létezik a megfelelő szett?

Az állásinterjúra való öltözködésnél is, aranyszabály, hogy a kevesebb több. A túl sok szín több, mint valószínű, hogy negatív nyomot hagy az interjúztatóban. Öltözz az állásinterjúra akár egy profi! A fekete, fehér és szürke színek mindenki ruhatárában megtalálhatóak. Azonban, ha szeretnél erőt sugározni és jó benyomást kelteni, akkor viselj kéket!

Ma már lazábbak a szabályok az öltözködéssel kapcsolatban, ezért egy egyszínű, minta és szakadás nélküli farmer is felvehető interjúra. A kiegészítőkre pedig érdemes odafigyelni. Ha szeretnél színt csempészni a szettedbe, akkor az mindenképpen az ékszereidben, táskádon, nyakkendődön vagy a sáladon jelenjen meg.

Így ne öltözz az állásinterjúra!

Szakadt farmer, sport- és nyitott orrú cipő egyik nem képviselőjénél sem ajánlott. Nőként, ha szoknyában gondolkodsz, akkor a rövid darabokat kerüld, helyette egy térdig érő hosszúság az, amivel nem lőhetsz mellé. Nem csak az fontos, hogy alul ne legyen rövid a szoknya, hanem az is, hogy ne villants dekoltázst. A smink semmiképpen se legyen rikító, itt is a kevesebb, több elv lép érvénybe. A hajad legyen ápolt, egyszerű. De nem csak a sminkkel és az öltözködéssel lehet túlzásba esni, ha parfüm mennyiségére is figyelj oda! Senki sem szeretné, hogy az interjú után ne a tudásodról, hanem a túlzásba vitt illatfelhőről beszéljenek.

Készülj fel előre!

Nem csak magára az interjúra lehet felkészülni a cég történetéből. Használd bátran a közösségi oldalakat és a cég weboldalát a tájékozódásra. Öltözz az állásinterjúra úgy, hogy a cég profiljába illő legyen! Nézd meg, hogy hogyan kommunikál a cég a weboldalán, milyen képeket használnak. A hangnemből és a közzétett képekből könnyebben át tudod gondolni, hogy melyik ruhád az, ami megfelelően illik a céghez. A fent leírtak alapszabályok. Egyes helyek teljesen eltérőek lehetnek. Egy kreatív ügynökség valószínűleg nem fog megbotránkozni azon, hogyha egy színes inget veszel fel. Viszont vannak olyan formális helyek, ahol a jó megjelenés a munkához kapcsolódó, ezért nem is érdemes kockáztatni. Ezeket a szabályokat betartva már biztosan egy jó első benyomást keltesz és nagyobb eséllyel várhatod a pozitív visszajelzést.

Ha a szetted már megvan és csak a megfelelő interjúra vársz, hogy felvehesd, akkor IDE kattintva tudsz regisztrálni az adatbázisunkba! Öltözz az állásinterjúra és arass sikert a tudásoddal!

 

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....