Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés előtt ezt a három szempontot mérlegeld!

Álláskeresés folyamata álláskeresés tippek

Pezsgőmámorban felírtad az újévi fogadalmaid közé: álláskeresés? Mielőtt ténylegesen nekiveselkedsz a munkának, érdemes három szempontot letisztáznod magadban, hogy az álláskeresés folyamata gördülékenyen menjen. Somodi Bettina toborzási szakértő és karriertanácsadó tippjei alapján összegyűjtöttük, milyen kérdéseket kell megválaszolnod, mielőtt beleveted magad a keresésbe!

A koronavírus és az általános munkaerőhiány átalakította a kiválasztásért felelős szakemberek munkarendjét. Míg korábban az év eleji pangás volt jellemző, idén már nem lassít a folyamaton az év eleje. A legtöbb cégnél viszonylag hamar elindul a toborzás, így január közepétől már gőzerővel vághatsz bele az álláskeresés folyamatába.

Álláskeresés előtt válaszold meg ezt a három kérdést!

1. Miért vágsz bele az álláskeresés folyamatába?
Ez az első és legfontosabb szempont. Különösképp akkor, ha jelenleg is van munkahelyed. Légy őszinte magadhoz, és vizsgáld meg, hogy valójában miért szeretnél váltani! A munkahelyeddel, környezeteddel van a gond, vagy a problémád eredete más? A kimerültségedet, a rossz közérzeted vagy a szakmából való kiábrándultságodat nem fogja orvosolni egy másik, a jelenlegihez hasonló állás. Ha őszinte vagy magadhoz, egyértelmű lesz, hogy mit keresel a következő munkaadódban.

2. Milyen élethelyzetben vagy?
Mérlegeld a kockázatokat, mielőtt belevágsz az álláskeresésbe. Az élethelyzetedet nagyban befolyásolja egy frissen felvett, tetemes adósságot jelentő hitel, egy költözés vagy egy többedik gyermek vállalása. Ezek miatt extra rizikóval jár, hogy álláskeresés végén egy jobb, biztosabb munkahelyet fogj ki magadnak.

3. Mennyire gondolod komolyan?
Az ember hócipője megtelhet egy-egy húzósabb munkanapon. Álláskeresés előtt mérlegelni kell, hogy ez csak időszakos elégedetlenség, vagy egy hosszú és komoly gyökerekre visszavezethető boldogtalanság. Ha nincsen határozott váltási szándékod, és csak úgy elkezdesz nézelődni, kis eséllyel jársz sikerrel.

Így készülj fel az álláskeresésre!

Ha a fenti kérdések megválaszolása után még mindig komoly a szándékod, elengedhetetlen, hogy kellő időt és energiát szabadíts fel. A kereséshez, a pályázati anyagok megírásához, az interjúkra való felkészüléshez mind-mind időre szükséged lesz. Ha erről gondoskodtál, jöhet maga az álláskeresés.

Bettina úgy véli, nagyon fontos, hogy első körben mérd fel a munkaerőpiacot, azt a szektort, amelyben szeretnél elhelyezkedni. „Első lépésként jó lehet, ha elkezded nézegetni az állásportálokat, felregisztrálsz több helyre vagy aktualizálod a profilodat, és átböngészed a kínálatot. A hirdetések tanulmányozása közben kiderül majd, hogy milyen jellemző elvárások kapcsolódnak a szakterületedhez. Ezt a tudást használd fel arra, hogy jó, fókuszált önéletrajzot írj, és letisztázd magadban, milyen irányban kell még fejlesztened a karriered.

Készen állsz a váltásra? Regisztrálj be a Beck & Partners adatbázisába IDE kattintva, és jelentkezz a szimpatikus álláslehetőségekre! Ha pedig részletesen kitöltöd az adatlapod, a fejvadászok maguk is keresnek majd jó ajánlatokkal. 

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....