Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Így bizonyíthatod az állásinterjú során, hogy mire vagy képes!

állásinterjú álláskeresés álláskereső tippek beck and partners munkaerőközvetítés

Egy állásinterjú sikere azon múlik, hogy hitelesen prezentálod önmagad vagy sem. Így kiderülhet, hogy egymást keresitek-e a munkáltatóval. Közhelyek durrogtatása helyett ezúttal abban segítünk, hogy eláruljuk, miképp mutasd be a szaktudásodat, hogy azzal jó benyomást tegyél az interjún.

A többségünk ismeri az érzést, hogy egy állást mintha nekünk személyesen hirdettek volna meg. A tanulmányi, tapasztalati és szakmai kritériumoknak megfelelünk, a feladatok érdekesek, a juttatások kecsegtetők, minden elemében nekünk szól. Ha megpályáztuk és behívnak minket állásinterjú beszélgetésre, elszántan próbáljuk meggyőzni az interjúztatókat, hogy minket keresnek! Mutatjuk, hogyan zárd sikerrel folyamatot.

Az állásinterjú sikere a szaktudásod és a készségeid alapján dől el

A rátermettségedet a szaktudásod és a készségeid igazolják, minden más csak körítés. Ha a hirdetett pozícióra a tapasztalatod és tudásod alapján megfelelsz, és ez egyértelművé válik az interjúztatónak, az már fél siker. A rátermettségedet nem kell külön megmutatnod, kiderül az állásinterjú során abból, ahogyan a szakmai tapasztalatairól beszámolsz.

A Beck and Partners operatív vezetője, Somodi Bettina szerint az, ahogyan beszélsz a tudásodról, rávilágít, milyen munkaerő vagy. „Az a személy tekinthető elhivatottnak, aki szeretettel beszél a munkaköréről, szakmájáról, és akin érződik a valós lelkesedés, a tenni akarás. Bár meg lehet játszani, az álláskeresők többsége nem Oscar-díjas színész. Egy rutinos interjúztató azonnal tudja a szóhasználatod, az elbeszélési módod és a tényleges tapasztalataid ismertetése alapján, hogyan viszonyulsz a munkádhoz. Aki elhivatott, nem csak napi nyolc órában foglalkozik a munkájával. Folyamatosan képzi magát, akár autodidakta módon is, folyamatosan érdeklődik szakterületébe vágó témák iránt. Ha ez nincs így, akkor ezekről az állásinterjún nem ejt szót: ami önmagában kommunikációs értékkel bír.”

A türelmetlenség billentheti át a mérleget

A leggyakoribb hiba, amit ilyen, első ránézésre nyerő helyzetben az álláskeresők elkövetnek, hogy elfeledkeznek róla: egy beszélgetésben vesznek részt. Ha nem hallgatod végig a másik felet, nem reflektálsz a kérdésekre, mindenáron csak mondod, amit akarsz, azzal megpecsételed az állásinterjú végkimenetelét. Amennyiben párbeszéd helyett csak a szóözön árad belőled, az interjúztatóban sokféle benyomást alakíthat ki rólad – pozitívat a legritkább esetben.

Onnan tudhatod, hogy valami kisiklott, hogy a HR-es már nem is törekszik párbeszédre. „Ha azt érzed, le akarnak rázni, általában úgy is van. Egy rossz interjú nem tart tovább 15 percnél. Ha a HR-es nem kérdez, miután a kötelező köröket megtettétek, inkább igyekszik kihátrálni az állásinterjú helyzetből, tudhatod, hogy nem tettél jó benyomást. Egy jó interjú minimum 30 perc” – magyarázza a szakértő.

Ha tudod, hol a hiba, el is tudod kerülni. Az állásinterjú előtt fogadd meg, hogy figyelmes leszel, és mutass önuralmat! A legjobb, amit tehetsz, ha hagyod, hogy az interjúztató irányítsa a beszélgetést, a mondandód helyett koncentrálj a pontos válaszadásra!

Gyakorlat teszi a mestert, jelentkezz és vegyél részt állásinterjú helyzetekben!
Regisztrálj a Beck and Partners adatbázisába IDE kattintva, töltsd ki minél részletesebben az adatlapod, és hagyd, hogy megtaláljunk új lehetőségekkel!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....