Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Motivációs levél? Aggodalomra semmi ok!

motivációs levél

Ugye te is találkoztál már azzal, hogy önéletrajz mellé kéri a munkáltató, hogy motivációs levél is legyen csatolva? Ha emiatt inkább nem jelentkeztél egy munkára, vagy nem tudtad, hogy miként kezdj neki, akkor mindenképp olvass tovább! Cikkünkben Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője segít abban, hogy hogyan legyen tökéletes a motivációs levél.

Miért fontos a motivációs levél?

Talán már felmerült benned a kérdés, hogy mire is jó a motivációs levél? Bővebben ki tudod fejteni az eddigi pályafutásodat és magadról az információkat. Továbbá arra is ösztönöz, hogy utánanézz a cégnek és a pozíciónak. A cégek így könnyeben ki tudják szűrni azt, hogy mennyire volt tudatos a jelentkezésed. Ha bekérik, akkor pedig nagyjából 5 percet szánnak rá a szakemberek. Éppen ezért nem is érdemes túl hosszasan fogalmazni, egy A/4-es oldal felét elég teleírnod. Ugyanúgy, ahogy az önéletrajznál is, itt is fontos, ha nem fontosabb a helyesírás. Mindenképp ellenőrizd le mielőtt elküldöd!

A megírás előtt tájékozódj!

Az első és legfontosabb dolog, hogy csak akkor küldd el, ha azt kifejezetten kérik az álláshirdetésben. Mielőtt elkezdenéd megírni a motivációs levelet, mindenképpen nézd meg a cég weboldalát, közösségi média oldalait. Ezek alapján már te is könnyebben tudsz kapcsolódni a nyelvezethez, és sokkal jobb benyomást kelthetsz az írásod alapján. Az is fontos, hogy habár a cég stílusát veszed alapul, ne mutass magadról más képet, mint amilyen valójában vagy.

A motivációs levél kötelező elemei

Amellett, hogy azt hangsúlyozod, hogy miért gondolod magadat a legalkalmasabbnak a pozícióra, érdemes azt is leírni, hogy milyen szakmai eredményekkel rendelkezel. Lehet ez akár egyetemi eredmény is, ami az adott álláshoz kapcsolódó. Bettina szerint „jó ötlet, ha az álláskereső megfogalmazza, hogy kifejezetten az adott céghez miért is adta be a pályázatát.” A lényeg, hogy releváns legyen a motivációs levél tartalma, és ne csak üres karakternek tűnjenek az ott leírtak.

Nagy plusz pontot jelenthet, ha a motivációs levél tartalmaz olyan részt, ahol nem csak azt taglalod, hogy neked miért van a cégnél a helyed. Fejtsd ki azt is, hogy a vállalat miért járna jól azzal, ha a csapatba kerülnél. Milyen területen tudnál kiteljesedeni, milyen kompetenciáid vannak, amik egy csapatban jól jöhetnek? Vázolj fel egy win-win helyzetet, ahol mindenki jól jár azzal, ha téged választanak. Tartsd szem előtt azt is, hogy sablon motivációs levél nem létezik! Minden cég és pozíció más stílust és készségeket követel meg. Ne akard letudni pár sablon szöveggel, hiszen ez a néhány sor is dönthet arról, hogy hogyan alakul a kiválasztás.

Mit NE írj bele?

Természetesen a motivációs levél nem csak kötelező elemekkel, hanem kerülendő elemekkel is rendelkezik. Semmiképp sem jó ismételni önmagadat. Emiatt, ha már valamit leírtál az önéletrajzodban, azt ne ismételd a motivációs levélben. Ha releváns, akkor az adott területen elért eredményeidet fejtsd ki bővebben. Bettina szerint a személyiségre vonatkozó adatok is kerülendőek, hiszen leírva nem fog hitelesnek tűnni. A vicceskedést, a nem szakmai magánéletről szóló részeket is mellőzd, hiszen nem tudhatod, hogy az olvasói oldalon hogyan fogadják.

A kliséket is kerüld, például azt, hogy „jól megállod a helyed csapatmunkában is, de önállóan is kiválóan végzed a munkádat”. Semmiképp se írj le olyanokat, amik teljes mértékben ellentétesek, hiszen ezzel hiteltelenné teszed a személyedet.

Ha a tökéletes önéletrajz megvan, de még nem találtál magadnak tökéletes munkát, akkor az adatbázisunkba IDE KATTINTVA tudsz regisztrálni.

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....