Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Önéletrajz készítés profi módon!

önéletrajz készítés

Gondot okoz az önéletrajz készítés? Színes, mintás, sablon vagy egyedi? Szeretnéd, hogy érdekes legyen, de ne riasztó? Ha fejtörést okoz a tökéletes önéletrajz elkészítése, akkor olvasd végig a cikket! Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője segít, hogy te is megtudd az önéletrajz készítés fortélyait.

Gyorsan áttekinthető és ízléses, mi az?

A jó önéletrajz készítés alapja! Nagyon fontos, hogy elemeit tekintve könnyed legyen, kerüld a túlzsúfolt önéletrajzot. Fejezd ki magad tömör kifejezésekkel, szakmai kulcsszavakkal ahelyett, hogy hosszú sorokon keresztül taglalnád a tapasztalataidat. Bettina szerint „Nagyon fontos első benyomás az önéletrajz. Maximum 5 percet tölt egy HR-es egy önéletrajz értelmezésével és átnézésével. Ez nem azt jelenti, hogy felületes lenne a szakértő. A nagy rutin miatt ennyi idő már bőven elég, hogy meg lehessen ítélni valakiről, hogy a pozíció illik-e a jelentkezőhöz.”  Éppen emiatt igyekezz két oldalban maximalizálni a megszerzett tapasztalatokat, hiszen abból már bőven kiderül a lényeg.

Az önéletrajz készítés egyik legfontosabb eleme a precizitás. Kiemelten figyelj oda a helyesírásra, mert ebből a pár sorból kell kiderülnie az alaposságodnak. Akár nézesd át valakivel, hogy talál-e benne hibát. Az első és a legfontosabb benyomás múlik azon, hogy az önéletrajzodban mennyire vagy pontos, éppen ezért nem éri meg elnagyolni.

Kreativitás vagy sablon önéletrajz?

A kreatív szakmákban kifejezetten értékelik a saját elképzelésen alapuló önéletrajzokat. A sablonok viszont egy megbízható keretet adnak, ha nem tudod hogyan formázd meg. Az önéletrajz készítés során gondolj arra, hogy számodra mi a megfelelő. Az egyediség biztosan kirívó lesz a többi közül, de mindenképp figyelj oda, hogy ne negatív irányba tűnj ki. Ne használj nagyon erős színeket, a szemnek kellemes, pasztellszínek és a kék előnyt jelenthetnek. Arra is gondolj, hogy ha kinyomtatják az önéletrajzodat, akkor fekete-fehér formában is látszódjon jól minden adat.

Ugyanígy érdemes odafigyelned a képre is. Mindenképpen profi, jó felbontású, éles képet rakj bele az önéletrajzodba. Javasoljuk, hogy kérj fel egy profi fotóst, aki készít rólad előnyös és igényes képet. A fehér fal előtt álló képet pedig nyugodtan cseréld le egy természetben lévő képre, vagy valami kellemes háttérre. Azonban itt sem szabad túlzásba esni! Mindenképp maradj formális keretek között. Egy természetben készült képnél is figyelj arra, hogy a háttér egységes legyen, és valóban csak háttér funkciót töltsön be. Ne vonja el a figyelmet rólad, tehát alakzatok ne legyenek mögötted, helyette csak a színekre figyelj.

Klisék, amiket kerülj az önéletrajz készítés során

Hobbik, idézet, kedvenc film. Ezek benne vannak az önéletrajzodban? Ha igen, akkor inkább töröld ki, hiszen értékes helyet vesz el a fontos dolgok elől! A HR-esek ezekre inkább egy telefonos vagy személyes interjú során kérdeznek rá. Sőt a személyiségre vonatkozó jelzőket is kerüld. Az alap jellemvonások úgyis kiderülnek egy beszélgetés során. Ha bebizonyosodik, hogy nem valós dolgokat írtál magadról, vagy nem jellemzőek rád az általad írt személyiségjegyek, akkor hátrányból is indulhatsz.

Ha már az önéletrajz készítés ki van pipálva a teendőid listáján és a számodra legjobb állást szeretnéd megtalálni, regisztrálj be hozzánk! Állásajánlatainkat IDE KATTINTVA tudod megtekinteni.

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...