Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Felkészülés az állásinterjúra – Szakértői szemmel

felkészülés az állásinterjúra

Bizonyára már te is találkoztál a filmekben látható állásinterjúra felkészülős jelenetekkel, amikor a főhős a tükör előtt gyakorol. Habár ezekben a filmekben a főszereplőt általában a bénázásai ellenére is felveszik, a való életben másként néz ki egy interjú. Ugye neked is ismerős a beszélgetés előtti izgalom? Lehetséges a felkészülés az állásinterjúra? Persze! Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője válaszolja meg az interjúval kapcsolatos fontos kérdéseket.

Túlkészülés – létezik?

Az állásinterjúról egy dolog kijelenthető: stresszes folyamat. Nem csak azért, mert a következő munkahely múlik rajta, hanem azért is, mert a legnagyobb izgalom közepette blokkolhat le az agy. Ezért akár azt is gondolhatnád, hogy mindenképpen be kell magolni mindent, ami kérdést feltehetnek neked a HR-esek. Szakértőnk szerint azonban a túlkészülés sem fogja a várt eredményt meghozni. A túlzott begyakorlás is rejthet kockázatokat. Ha az interjúztató egy olyan kérdést intéz feléd, amire nem készültél fel, akkor kizökkenthet az interjú menetéből. Az összezavarodottság pedig olyan képet mutathat rólad, amit legkevésbé sem szeretnél egy ilyen megmérettetés során mutatni.

Az interjú előtti óra

Bettina leginkább egy vizsga szituációhoz hasonlítja az állásinterjút. Vagyis, azt az alapelvet vallja, hogy az interjú előtti órában már ne próbáld megváltani a világot. Ilyenkor már nem javasolt az önéletrajzodat nézegetni és a cég pontos adatait memorizálgatni. A felkészülés az állásinterjúra az utolsó órában már nem tesz hozzá az interjún nyújtott teljesítményhez. Helyette inkább tereld el a gondolataidat, hallgass egy kis zenét, ami felpörget vagy ellazít.

Felkészülés az állásinterjúra – nézz utána a cégnek!

Alapvető feltétele az interjúnak az, hogy megnézed, mivel is foglalkozik pontosan a cég. Ilyenkor ne csak a hivatalos weboldalukat csekkold le, hanem a közösségi oldalaikat is. Sok fontos információt rejthet egy Instagram poszt vagy egy YouTube videó is. A cégen belüli majdani pozíciódat is tisztázd le magadban. Gondolt át, hogy pontosan mit is takarnak a feladatok, ha valami nem egyértelmű, akkor az interjún meg is tudod kérdezni. A felkészülés az állásinterjúra ne csak abból álljon, hogy az önéletrajzoddal és a motivációs leveleddel vagy képben. Fontos, hogy a cég tevékenységi körével, annak főbb alapelveivel is legyél tisztában.

Csak a felkészülésen múlik?

Habár a felkészülés az állásinterjúra fontos folyamat, nem csak ezen múlik a siker. Szakértőnk szerint az is lényeges, hogy az interjúalany hogyan viselkedik a beszélgetés alatt. Bettina úgy véli, nem érdemes megjátszanod magadat azért, hogy felvegyenek. Teljesen természetes, ha azt érzed, hogy ez nem a te helyed lesz. Ha nem érzed magad komfortosan – az izgulást leszámítva – akkor se mutass magadból mást, mint aki vagy. Nagyon sok múlik azon, hogy az állásinterjún milyen a hangulat, pontosan ezért is fontos, hogy felkészülj, de ne készülj túl.

Ha már túl vagy pár interjún, akkor azért, ha még nem, akkor azért regisztrálj rendszerünkbe IDE kattintva! Találd meg a leginkább hozzád passzoló állást!

 

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...