Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Ez történik egy fejvadász cég falain belül

Fejvadász cég karrier tippek karrierút Álláskereső blog

Garamvölgyi Fruzsina három és fél éve hr-asszisztensként csatlakozott a Beck & Partners fejvadász cég csapatához, azóta inspiráló, profi csoportvezetővé vált. A megszokott tartalmainktól eltérően ezúttal egy különleges karrierutat mutatunk be nektek, hogy lássátok, milyen ember egy profi toborzási specialista. Emellett még egy fejvadász cég falai közé bepillantva megtudhatjátok, hogyan zajlik a fejvadászok munkája!

Fruzsinának a Beck & Partners fejvadász cég volt az első munkahelye, ahol teljes munkaidős pozíciót vállalt a diákévei után. Tanulmányai végén gyakornokként dolgozott az állami szférában, amikor is állandó állást keresve találta rá a cég által hirdetett pozícióra. Két lehetőség között vacillált: megpályázza a hr-asszisztens állást és belebukik, vagy megpályázza és a rengeteg jelentkezőből őt választják. Sejthetitek, hogyan végződött a kísérlete.

A cégnél nem a tapasztalataimat nézték, hiszen tudták, hogy senki nem kész szakemberként születik. Mindinkább a motivációt, a személyiséget és a nyitottságot helyezték előtérbe” – emlékszik vissza a toborzási és kiválasztási specialistává vált Fruzsina. – „A fejvadászat akkor még egy ismeretlen területként állt előttem, nem is igazán tudtam, mit jelent pontosan. El sem tudtam képzelni, hogyan fog telni egy napom ebben a munkakörben. Abban azonban biztos voltam, hogy a hr-en belül specializálódni szeretnék. Fontos célom volt, hogy igazán jónak érezzem magam azon a területen, amivel naponta foglalkozom majd. Azt gondolom, egy fejvadász cég abszolút megadja azt a löketet, amivel a későbbiek folyamán egy pályakezdő kialakíthatja a saját jövőképét. Akár területen belül marad, akár átkerül a vállalati oldalra egy másik pozícióba.

Minden kezdet nehéz, még egy fejvadász cég csapatában is

Az első napok, hetek, hónapok mindig ijesztőek egy új munkahelyen. Fruzsina számára döntő jelentőségű volt, hogy egy befogadó csapatba került, és már az első hetekben sokat tanult a szakmáról. „Folyamatosan újabb és újabb toborzási területekkel ismerkedhettem meg, vagy vállalhattam el újabb felelősségköröket. Pontosan ez a fokozatosság volt, ami hozzásegített ahhoz, hogy ne félelemként éljem meg a bonyolódó projektjeimet. Ha pedig elakadtam, mindig volt egy mentorom, aki szakmai tanácsaival segített áttörni az előttem álló akadályokat.

Akadályokból pedig nem volt hiány, azóta is számos kihívással szembesül a munkája során. „Kívülállóként nem látni, mennyire komplex feladat egy-egy projekt képviselete. Csúcsidőben akár 20-25 projekten is dolgozom, ahova a megfelelő álláskeresőt kell megtalálnom, szoros határidőkkel. Mind az ügyfelek, mind az álláskeresők oldalát képviselem, folyamatos kapcsolatot tartok velük, és folyamatos visszajelzést biztosítok számukra a folyamatokról.

Fruzsina nagyon fontosnak tartja a piacismeretet, toborzási trendek ismeretét. Emellett vallja, hogy nagy koncentrációt és fókuszáltságot igényel a munkája, hiszen folyamatosan a projektekkel kell zsonglőrködnie. „Mindig képben kell lennem a folyamatos telefonváltások közepette: míg egyik percben az egyik ügyfél, másikban a másik ügyfél hív. A rákövetkező pillanatban pedig a 14. jelölt keres, aki a 3. körön van túl. Könnyű? Abszolút nem! De jó érzés olyasmi részesének lenni, ami értéket képvisel. Még akkor is, ha külvilág más képet lát erről a szakmáról.

A „naplopó fejvadász” tévhit margójára

A pörgés állandó egy fejvadász cég falai közt, ezért nem meglepő, hogy olykor becsúsznak bakik is. Fruzsinával előfordult már, hogy bemutatkozásnál véletlenül a jelölt nevével mutatkozott be, vagy hogy nem bírta pókerarccal a kreatív email címeket. „A vicces email címek okozzák a legkínosabb sztorikat. Minden telefonos egyeztetésnél megbeszéljük az álláskeresővel azt is, hova továbbíthatjuk a pozíció részleteit. Amikor viszont elhangzik, hogy cicamicavagyok@gmail.com vagy neirjralmertharapok@freemail.hu, nehéz megállni a nevetést.” (Az említett emailcímek nem valósak, a pontos címeket Fruzsina nem árulta el, mert nem adhatja ki nyilvánosságnak!)

Megvan azonban a munka szépsége is. Tapasztalata szerint fontos, hogy a csapattagok között meglegyen a közös hang a munka világát illetően és azon túl is. „Sokszor úgy érzem, hogy nem is dolgozni járunk, hanem haza. Mindannyian ugyanonnan indultunk, ugyanazt az utat járjuk be.

Fruzsinát a csapatmunka és a tanulási lehetőségek mellett az egyéni sikerek elérése motiválja. „Amikor egy olyan pozíciót zárok, amire korábban az ügyfél hónapokig, sőt évekig hiába kereste a tökéletes jelöltet, én pedig már az első körös interjún tudom, hogy melyik álláskereső lesz a befutó, az hihetetlen élmény. Ilyenkor azt érzem, minden korábbi projektért ejtett izzadságcsepp megérte. Ezt az érzést évek alatt sem lehet megszokni. Akkora motivációt ad, amit utána hónapokig viszek magammal.

Kipróbálnád magad a Beck & Partners fejvadász cég csapatának tagjaként?
Kattints IDE a részletekért, milyen pozíciók érhetők el!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....