Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Három csapdahelyzet álláskeresés során, amitől egy fejvadász megvéd

ÁlláskeresőBlog_Álláskeresés_Karrier tippek

Álláskeresés során te is beleragadtál egy csapdahelyzetbe?

Mai napig kérdéses, miért éri meg fejvadász, azaz munkaerő-közvetítő cég adatbázisba jelentkezni, mitől lehet jó a karrierútjukat igazgató, elhivatott munkavállalóknak? Azt már korábban átvettük, hogyan segítik a fejvadász cégek az álláskeresés folyamatát. Ezúttal azt vesszük górcső alá, milyen csapdahelyzeteket kerülhetsz el, ha munkaerő-közvetítő segítségével keresel magadnak új munkát az álláslehetőségek erdejében.

Közkeletű távhit, hogy egy fejvadász cégnek csak az ügyfél fontos. Ha ez így volna, nem akadna egyetlen jelöltje sem, akit bemutat az ügyfeleinek. Az állásközvetítés egy partneri viszonyon alapuló folyamat. Ahhoz, hogy a megrendelő cég jó jelöltek közül választhasson, a fejvadásznak olyan embereket kell keresnie, akik a betöltendő pozícióra nem csak alkalmasak, hanem tökéletesen illeszkedik a karrierútjukba a leendő feladat- és felelősségi körük. Röviden fogalmazva: jól érezhetik magukat adott helyen.

Egy munkaerő-közvetítő projekt akkor sikeres, ha mindkét fél megtalálja a számításait, azaz „működik a kémia”. Ehhez azonban az kell, hogy az álláslehetőségek tengerében böngésző, leendő munkatársakat a fejvadász végig segítse a folyamat egészén, és megóvja a három legjellemzőbb csapdahelyzettől.

Álláskeresés alatti patthelyzet: amikor a munkának köze sincs a pályázó elképzeléseihez

Külön értekezést érne meg, hogy hányadán is állunk a pozíciónevekkel – némelyikre ahány cég, annyi megoldás. Ezt tetőzhetik a sematikus álláshirdetések, amelyekből nem derül ki, hogy pontosan mi a feladat, hiszen az adott szektor valamennyi pozíciójára ráillhetne. Álláslehetőségek böngészése közben, első ránézésre nagyon nehéz eldönteni, pontosan mire is jelentkezik az ember. A bővülni vágyó cégek azzal szembesülnek, hogy nem az elképzelt tapasztalattal és tudással rendelkezők jelentkeznek, a jelentkezők pedig sokszor valós támpontok nélkül küldözgetik az önéletrajzukat.

Ennek a patthelyzetnek az elkerülésében segítenek a munkaerő-közvetítő kollégák, akik neked, mint álláskeresőnek biztosítják, hogy olyan pozícióra pályázz, ami valóban érdekel, ami valóban az elvárásaid szerinti, és ami valóban passzolhat hozzád, a személyiségedhez, az életritmusodhoz.

Ha az álláskeresés alapjaival van gond, azt a fejvadász megmondja

Ha már egy fejvadász cég adatbázisába küldöd be az önéletrajzodat, akkor számíthatsz rá, hogy kapsz visszajelzést. A BAP-nál ráadásul olyan válaszokra számíthatsz, amelyek őszintén megmondják, miért nem jutottál tovább a kiválasztási folyamatban. Ha az önéletrajzod nem felelt meg, vagy bérigényed nem találkozott az ügyfél által megjelölt bérsávval és a többi, megmondják. Ezek segítenek neked tájékozódni az álláslehetőségek piacán, ráadásul azt is megtudhatod, min érdemes változtatnod, ha elszántan keresed az új munkád.

Váratlan helyzetekben, kínos tesztek előtt ülve, támpont nélkül az interjún? Soha!

Egyre gyakoribb, hogy a sokféle fórumon tájékozódó HR-esek kreatív, meglepetésszerű feladatok és tesztek elé állítják a jelölteket. Ezzel tesztelik, mennyi található meg a jelöltekben a cég által preferált személyiségjegyekből, céges kulturális értékekből. A fejvadász természetesen „nem lövi le a poént”, ugyanakkor segít felkészülni, irányítani, hogy magabiztosan, legjobb formádat hozva vegyél részt az interjún.

Készen állsz az álláskeresésre?
Nézd meg
AKTUÁLIS ÁLLÁSAJÁNLATAINKAT!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....