Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés dilemmák: milyen lesz a következő csapatom?

Álláskeresés_ÁlláskeresőBlog_Karrier tippek

Álláskeresés során gyakran megesik, hogy a HR-esek mindent bevetnek, hogy magukhoz csábítsanak: juttatási csomagokat biztosítanak, képzéseket, kiszámítható kereteket ígérnek. Ám az egyik legfontosabb szempont – a jó közösség, az összetartó, hatékony és jófej csapat – alig-alig bukkan fel. Ha igen, akkor is a legsablonosabb módon, többnyire a „fiatalos” vagy „dinamikus” jelzőkkel ellátva. Somodi Bettina toborzási szakértő elmondja, miért fontos, hogy a leendő csapatodról minél többet tudj meg, már az álláskeresés folyamatában!

Logikus, hogy álláskeresés során mindent tudni szeretnél a következő munkahelyedről. Az, hogy kikkel, milyen körülmények között dolgozol, az egyik legfontosabb kérdés, hiszen majdnem annyi időt töltesz majd az új kollégáiddal, mint a családoddal. Azonban erről ritkán kaphatsz tájékoztatást a hirdetésekben, az interjúkon is többnyire csak akkor kerül elő a téma, ha te kérdezel rá.

Toborzási szakértőnk külön felhívja a figyelmet arra, hogy mekkora jelentőséggel bír egy jó csapat: „Ha a közösség rendben van, nyert ügyed lesz az új munkahelyeden.

A jó csapat közvetlen és őszinte veled, segíti a betanulásod, válaszol a kérdéseidre, támogat. Ha probléma merül fel, segít azt megoldani.

Ezzel szemben, ha az ember nem egy összetartó, hatékony csapat részeként dolgozik, frusztrálttá és magányossá válhat a munkahelyén. Nincs az a juttatási csomag, amely ezt kompenzálhatja.

Álláskeresés közben hogyan tudhatnám meg, milyen a csapat?

Ha egy fejvadász cégen keresztül keresed az új munkahelyed, hiteles információkat kaphatsz a megpályázott pozíciód mögött álló cégről” – hangsúlyozza ki Bettina. – „A fejvadász látja, ha az adott pozícióban a munka feszes tempóban, szigorú keretek között zajlik, és meg is mondja. Ahogyan azt is, ha a szabados körülmények miatt nagyfokú önállóság szükséges a részedről. Bár a fejvadászok és a megbízóik érdeke, hogy mihamarabb megfelelő munkatársat találjanak, jelentős különbség van a kiválasztási szempontjaik között. A fejvadászok nem alkalmas-alkalmatlan kategóriákba sorolják a jelölteket. Ehelyett a mi való neki, mi nem való neki, miben tudna fejlődni, miben érezné magát jól kérdéseket teszik fel. Később ezek ez alapján egyeztetnek vele a pozíciókról.

Ennek részeképp a fejvadász azt is megmondja, hogy ha egy pozícióban sok ad hoc feladat vár, fontos, hogy rugalmas legyél. Ugyanakkor azt is, hogyha esetleg szakmailag elismert, nagytudású, de szeszélyes természetű lesz a felettesed. Cserébe viszont azt is kihangsúlyozza, ezzel a munkával mennyi ösztönző kihívással találhatod szemben magad, miben fejlődhetsz, és perspektívát nyújthat. „A fejvadász elfogulatlan, mert ha nem ez a pozíció lesz a neked megfelelő, talál másikat, ami jobban passzol hozzád” – foglalja össze tömören a toborzási szakértő.

Jobb csapatba vágysz?

Nézd meg AKTUÁLIS ÁLLÁSAJÁNLATAINKAT!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...