Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Pályakezdő illúzió: sosem lesz reális a „kevés munka, sok lóvé” elképzelés

Pályakezdő_Álláskeresés_ÁlláskeresőBlog_Karrier tippek

A legutóbbi írásunkban átvettük, hogy mely szakmáknál elképzelhetetlen a megfelelő végzettség nélkül munkahelyet találni. Somodi Bettina, a Beck & Partners toborzási tanácsadója ezúttal azt vette sorba, milyen tipikus hibákat lát a mostani pályakezdő álláskeresőknél. Kiderül az is, hogy milyen Jolly Joker készségek segíthetik őket az elhelyezkedésben, hosszú távon.

Függetlenül attól, hogy egy állás elnyerése kapcsán mekkora súllyal esik latba a végzettség szintje és fajtája, azt, hogy valaki képes lesz-e hosszabb távon megtartani a munkáját, nagyban befolyásolják a soft skilljei.

Pályakezdő álláskeresőként a legfontosabbak: jó kommunikációs készség és rugalmasság

A kommunikáció minősége döntő jelentőségű, Bettina szerint vízválasztó szempont. „Túl sokszor tapasztalom, hogy nagyon sok pályakezdő nem tud összeszedetten kommunikálni, nem tudja a céljait és motivációját átadni egy állásinterjún. Az sosem veszi ki jól magát, ha valaki azzal indokolja az interjún való részvételét, hogy most végzett a sulival, és kéne valami meló. Ha valaki tényleg nem válogat, csak az érdekli, mennyi lesz a kezdő bére, az még – ha nyíltan nem is mondja ki –, a beszélgetés során egyértelműen kiderül.”

Másik jellemző hiba, hogy sok pályakezdő úgy fogalmaz, mintha egy tankönyvből tanulta volna meg, mit kell mondania, mire mi a válasz. A toborzási specialista ennek kapcsán felhívja a figyelmet: „Így a személyiségükből szinte semmi nem derül ki. Maga az interjú álságos lesz, az interjúztató számára egyértelművé válik, hogy a másik fél csak vetít, nem őszinte. Nyilván ésszel, de érdemesebb arra törekedni, hogy a lehető legőszintébben kommunikáljon valaki egy interjún.”

Ezek mellett fontos a rugalmas hozzáállás, a felelősségvállalás és a komoly munkamorál. Bettina kiemeli: „Sok példát látok pályakezdő álláskeresők esetén, hogy amikor már konkrét munkahelyen kell helytállnia, jön rá, hogy adott munkakör mivel is jár. Ők többnyire nem kitartóak, sürgetni akarják a saját fejlődésüket és derogálónak éreznek bizonyos feladatokat. A túlóra elfogadhatatlan számukra, és sokszor nem képesek saját munkájukért felelősséget vállalni. Ezek mind hátrányos helyzetbe hozzák az adott pályakezdő munkavállalókat.”

Kevés munka, sok lóvé: ez az, ami nem létezik

A pályakezdő, aki már a karrierje elején is csak a szükséges minimumot teszi bele munkájába, sosem valósít meg igazi karrierutat. „Ha úgy érzed, hogy azért nem akar plusz energiákat fektetni egy adott dologba, mert nem is érdekel, akkor válts! Csak azért, mert kompenzáció szempontjából nem mindig érzed arányosnak a belerakott munkát és az érte kapott pénzt, még ne fájjon a munka! Lehet, hogy akár egy évet ki kell így bírnod, de a legtöbben előléptetésben részesülnek viszonylag hamar, és sínre kerül a pályafutásuk. Megéri a plusz erőfeszítés!

Mindenhez hozzáteszi még a szakértő, hogy tisztában van vele, nem minden pályakezdő számára fontos a karrierépítés. „Ez teljesen rendben van, de ebben az esetben ne botránkozzon meg azon, hogy megragad bizonyos életszínvonalon.

Bettina egy, a fiatalok szemében csábító szakmán keresztül érzékelteti a kitartás fontosságát. „Még az igazán jól kereső influencerek is nagyon sok és komoly munkát fektetnek a saját sikerükbe. Pedig az ő esetükben nem, hogy nem fizetik ki a túlórát, de ha nem dolgoznak a pályájuk elején éjjel-nappal, akkor nem is lesz munkájuk később.

Nem érdemes azt az illúziót kergetni, hogy a kevés munka, sok lóvé, az a reális. Sosem volt reális, és nem is lesz soha. Minden sikeres ember rengeteget dolgozik a sikerért.”

Készen állsz a pályázásra?

Böngészd át a Beck & Partners friss ÁLLÁSAJÁNLATAIT, hogy megtaláld a karrierutad következő állomását!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....