Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Káros sztereotípia: ezért nehéz az átjárás a közigazgatásból a versenyszférába

Sztereotípia Fejvadász Álláskereső blog

Bőven akad olyan torzító sztereotípia, amely megkeseríti az álláskeresők dolgát. Ezek egyike, hogy a versenyszférában a cégek nem nyitottak a közigazgatásból érkezőkre. Meddig tart a káros sztereotípia, és hol bújik meg a döntés mögötti racionalitás? Somodi Bettina, a Beck & Partners fejvadász cég toborzási specialistája segít választ találni a felmerülő kérdésekre.

A közigazgatásban szép számmal megtalálhatók a szellemi munkát végző, ún. fehérgalléros munkavállalók, akikre hagyományosan a versenyszférának is szüksége van. Közéjük tartoznak az adatrögzítők, titkárok és titkárnők, ügyfélszolgálati funkciókat ellátók, projektmenedzserek és még sokan mások. Egyes területeken – jellemzően adminisztratív területen, alacsonyabb beosztásokban feladatot ellátók esetén –nincsen különösebb gond az átjárással. Ezzel szemben a magas beosztásúak vagy specialista pozícióban dolgozók esetén akad már nehézség bőven.

Üres sztereotípia: az állami intézményekben nincs pörgés

Bettina rávilágít, mit okoz, ha a vállalati toborzók egy mára irreálissá vált sztereotípia alapján hoznak döntést. „Sajnos máig él az a versenypiaci sztereotípia, hogy az állami szektorban dolgozók nem érzik át a tipikus vállalati nyomást. Holott a piaci körülmények miatt a pörgés és teljesítménykényszer megszokott a céges környezetben. A beidegződés mai napig erős, miszerint a közigazgatásban a sógor-koma viszony és a taktikus helyezkedés dönt arról, kiből lesz vezető. Ha egy beosztott a távozás mellett dönt, amögött is sztereotípia sejlik fel. Az illető nyilván valaki tyúkszemére lépett.

A versenyszektorban az előléptetés erősebben van kötve szakmai kompetenciákhoz, nagyobbak is az elvárások. A vállalati kiválasztási szakértők ezért kérdőjelezik meg az állami intézményből érkezők hozzáállását. A Beck & Partners specialistája ugyanakkor hangsúlyozza ez csak sztereotípia. „Vannak olyan közigazgatási intézmények, ahol igenis a szakmai kompetencia juttat el A-ból B-be szakembert. Butaság ezen az alapon ítéletet hozni!

Nem minden sztereotípia alaptalan, de ezek áthidalható területi különbségek

Két fontos eltérés van az állami és a versenyszféra között. Egyik jelentős különbség, hogy eltérnek a munkarendek. Területfüggő, hogy szigorúbb vagy több rugalmasságot követelő munkakörülmények között kell helyt állni a versenyszférában.

Másik, még jelentősebb különbség, hogy egy rögzült sztereotípia szerint a teljesítmény kérdéséhez másképp viszonyul a két közeg. Eszerint az állami szférában a szükséges minimumot fektetik az emberek a munkájukba. Ezzel szemben a versenyszférában a munkavállalók a maximumra törekszenek. Bettina leszögezi, a versenypiacon a fizetéseket is ez határozza meg. „Ahhoz, hogy egy vállalat jól tudjon működni, mindenkinek a maximumot kell nyújtania. Sokszor a fizetések és azok mértéke is ezen múlik. Ezzel szemben a közigazgatásban azért kap valaki fizetésemelést, ha elvégez valamilyen plusz tanulmányt. Ott nincs arra ösztönözve, hogy a munkájában kiemelkedő legyen. Teljesen mindegy, hogy 100%-on teljesít valaki, vagy alaphangon elketyeg, ugyanannyi lesz a keresete.

Nem mindenkinek éri meg közigazgatásból váltani

Tévedés volna azt hinni, hogy csak egyetlen nagy tengely húzódik, az is a közigazgatás és a versenyszektor határán. Kétféle cég működése között is elképesztő különbségek adódhatnak. A toborzási specialista kiemeli: „Nagyon sok múlik a munkahelyi körülményeken, amelyben a dolgozók szocializálódtak. És legalább ennyi múlik azon, hogy milyen a dolgozó személyisége, mennyire ambiciózus. Aki karriert akar építeni, hamar elhagyja az állami szektort – kivéve, ha nem rest alkalmazkodni a hatalmi változásokhoz, politikai körülményekhez. Aki pedig szeret kényelmesen dolgozni, viszonylag korrekt fizetésért, az ne is akarjon váltani.”

Bettina azt javasolja, hogy akinek muszáj váltania, álláskeresés előtt beszélgessen olyan emberekkel, akik a versenyszektorban dolgoznak. Mindenkinek van legalább egy ilyen ismerőse, akitől tájékozódhat arról, hogy mit kell tennie, hogy alkalmazkodhasson az új körülményekhez. Egy szemléletes példát hoz: „A mai napig jellemző, hogy a közigazgatásban dolgozóktól Excelben megszerkesztett CV-t kapok. Állami pályázás során ez elvárás, ahogyan az is, hogy még a tanulmányokat is sorszámozza. Ilyen önéletrajzzal sajnos nem tudjuk tovább engedni a kiválasztási folyamatban, egy interjún sem vehet majd részt. És ez csak egy tipikus jelenség, a sokból.

Te készen állsz a versenyszférára? Nézz szét friss ÁLLÁSAJÁNLATAINK között!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....