Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Fejvadász kisokos: miért nem mondja el, kinek hirdet?

Fejvadász_ÁlláskeresőBlog_Álláskeresés_Karrier tippek

Fejvadász cégek hirdetéseit böngészve előfordul, hogy egy-egy pozíciónál a cég nem tünteti fel a megbízójának nevét. Első ránézésre bosszantó: miért nem tudhatom, hova jelentkezem? Komoly érvek szólnak amellett, hogy egy fejvadász cég miért így járjon el – de nem azért, hogy megnehezítse a dolgodat! Somodi Bettina, toborzási szakértő árul el kulisszatitkokat arról, hogyan működik egy fejvadász cég.

Az álláskeresés stresszes, sokszor kimerítő folyamat, még akkor is, ha meglévő munka mellett kutatsz új alternatívákat. Minél tovább tart, annál rosszabb, az idegek pattanásig feszülnek, és még azok az apróságok is bosszantóvá válnak, amiken máskülönben jót mosolyognál. Ebben az állapotban nem meglepő, ha egy sejtelmeskedő hirdetést meglátva elmormogsz egy teringettét-et. Vagy valami hasonlót.

Álláskeresés során, egy fejvadász cég állásajánlatai között bele-belefuthatsz olyan hirdetésekbe, amelyekben nincs megnevezve az új munkatársát kereső vállalat. Ennek több oka is van, Somodi Bettina toborzási szakértő segít a kérdéskör végére járni.

Fejvadász céget okkal kér fel egy vállalat: nem akar ő vesződni a kiválasztással!

Mindig van jó oka annak, ha egy cég úgy dönt, fejvadászt keres. A közkeletű tévhittel szemben nem azért, mert ő maga nem tudna egy hirdetést megírni” – fogalmaz Bettina. – „A legjellemzőbb, hogy nem fér bele a felelős kolléga kapacitásaiba, hogy egyedül menedzseljen le egy teljes kiválasztási folyamatot. Egyes pozíciókra százszámmal érkeznek önéletrajzok. Ha a felelőst szorítja az idő, esélye sincs egyedül boldogulni.

A szakértő szerint ezért is felesleges egy fejvadász cég oldalán látott hirdetés után megkeresni az adott céget egy önéletrajzzal – az jó eséllyel kútba dobott pályázat lesz. „Egy jó fejvadász cég ügyel arra, hogy a hozzá beérkezett pályázati anyagok mindegyikére adjon visszajelzést, míg a cégek számára ez nem prioritás. Nem nemtörődömségből, hanem idő- és kapacitáshiányból eredően.

Azért nem árul el cégnevet, mert a megbízója nem akarja!

Érthető, hogy álláskeresőként tudni akarod, hova adod be a jelentkezésed. Az már kevéssé, a cégek miért nem vállalják fel, hogy ők keresnek embert. „Javarészt piaci okai vannak” – emeli ki szakértőnk. – „Sok olyan megbízó akad, aki nem szeretné, hogy a konkurense tudja, merre fejlődik, miben alakul, vagy milyen kihívásokkal küzd. Hasonlóképpen a juttatási csomagokhoz, hazánkban nincs kultúrája a transzparens álláshirdetéseknek.”

A profi fejvadász csapatok igyekeznek az arany középutat megtalálni, és ha a nevét nem is, de minél több egyéb részletet megosztani adott cégről. A székhely, vállalati nagyság, piaci szegmens stb. megnevezése alapján egy szemfülesebb jelentkező ki is találhatja, pontosan ki a hirdető.

Bettina egyúttal azt is kiemelte, hogy nagyon változó, mit kérnek egy fejvadász cégtől a partnerek. Sok példa van arra, hogy ha egy adott pozíció érdekel, és emailen vagy telefonon érdeklődsz felőle, akkor készséggel osztanak meg veled olyan információt is, amit a hirdetésben nem szabadott.

Készen állsz arra, hogy teszteld, milyen egy fejvadász céggel állást találni? Nézd meg AKTUÁLIS ÁLLÁSAJÁNLATAINKAT!

Ez is érdekelhet

Álláskeresési tippek

A mai, rendkívül versenyképes munkaerőpiacon ijesztő feladat lehet állást találni. A technológia megjelenésével azonban az álláskeresők számára könnyebbé vált az álláslehetőségekhez való hozzáférés. Ennek...

Karrier tippek

A KSH adatai alapján 2022 decemberére az infláció mértéke a 24,5 százalékot is elérte, az átlagos infláció pedig 14,5 százalék körüli volt az előző...

Karrier tippek

A digitális kompetencia elengedhetetlen a mindennapi élethez, a munkához és az oktatáshoz. A technológiai fejlődéssel együtt egyre több digitális készség jelenik meg. Ezek a...

Állásinterjú tippek

Sokan járnak ugyanabban a cipőben, mégis vannak, akik már a nulladik lépést elrontják. Na de akkor mi a helyes út, ha egy új állás...