Connect with us

Hi, what are you looking for?

Egyéb kategória

Digitális detox

Mi is az a digitális detox és mikor, milyen esetekben van rá szükség? Milyen hatással van a szervezetre a túlzott eszközhasználat? Természetesen sok hasznos funkciója mellett a digitalizációnak is vannak negatív hatásai, amelyeket bármely szintű eszközhasználat mellett figyelembe kell venni.

Digitalizáció előnyei

A digitális eszközöknek köszönhetően sokkal könnyebbé vált a mindennapos kapcsolattartás, szinte egyből meg tudjuk szerezni azt az információt, amire szükségünk van, egyből el tudjuk érni azt, akit szeretnénk. Ám a digitalizáció nem csak a mindennapi tevékenységekben nyújt segítséget, hanem a HR területén egy-egy feladatkör elvégzését is megkönnyíti. Ebbe a csoportba tartoznak például a toborzás, kiválasztás, teljesítményértékelés, adminisztrációs és bérszámfejtő feladatok.

Digitalizáció hátrányai

A digitalizáció pozitívumai nagyobb eséllyel érzékelhetőek, mint a negatívumok. Sok esetben hosszútávon jelennek meg a hatásai, valamint az emberi idegrendszer nem volt felkészülve arra, hogy egyszerre ennyi ingert befogadjon, ezért még mindig küzd azok feldolgozásával. A túlzott eszközhasználat az idegrendszerre és az általános jóllétre is negatív hatással van, itt jön szóba a digitális detox. Napjainkban szinte lehetetlen lenne digitális eszközök nélkül élni (és nem is szükséges), ám egy-egy terület vagy időszak meghatározásával, ahol nem használható semmilyen eszköz, csökkenteni lehet a negatív hatások mennyiségét. Naponta majdnem 500-szor annyi inger éri az emberi testet, mint 20 évvel ezelőtt, ezért magától értetődő, hogy a testnek és az agynak is szüksége van digitális detoxra.

Mindennapi hatások

Az idegrendszer érezhetően romlani fog a túlzott eszközhasználat miatt, ha hosszútávon mellőzzük a digitális detoxot. De melyek azok a tünetek, amelyeket a közeljövőben megfigyelhetünk magunkon?

A digitális eszközhasználat szüneteltetésének hiánya elsősorban a kognitív funkciókra lesz hatással, ronthatja a memóriát, zavarhatja a figyelmet és csökkentheti a koncentrációs időt. Ezek összességét digitális demenciának nevezik. Az eszközök egy bizonyos kék fényt bocsátanak ki, ami pedig az alvás minőségét roncsolja, valamint gátolja a melatonin termelődését, így ez az elalvási idő hosszabbulását eredményezi. A hangulati világra is hatással van, nagy mértékben fokozhatja a rossz hangulatot, valamint hangulatingadozások indikátora is lehet. Szélsőséges esetben depresszióhoz, szorongáshoz is vezethet. Mivel ezek a kognitív funkciók az élet minden területén fontosak, ezért valóban érdemes figyelmet fordítani egy-egy digitális detoxra.

Digitális detox: mikor és hogyan?

Természetesen ebben sem egyforma mindenki, vannak, akik jóval több ingert tudnak befogadni és nem érzik szükségét annak, hogy szünetet tartsanak az eszközhasználatban. Aki számára viszont terhelően hat a digitális eszközhasználat, annak érdemes beiktatni egy digitális detoxot, akár minden egyes napjába. Egy ilyen detox nem igényel nagy szervezést, elég bevezetni egy kijelölt helyet vagy időpontot, ami “eszközmentes”. Ez lehet a konyhaasztal, a gyerekszoba, lehet minden étkezés vagy együtt töltött idő. Digitális detox-nak számíthat továbbá az, ha online beszélgetések helyét a személyes találkozók váltják fel, valamint ha a kollégákkal közös megegyezés alapján létezik egy koncepció, hogy mikor kell elérhetőnek lenni és mikor lehet eszköztől mentes időt tölteni.


Új lehetőségek után keresel? Nézz szét állásajánlataink között ITT!

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....

Álláskeresési tippek

Az egyetemi évek során nem csak a bulikról és az Erasmus lehetőségekről nem érdemes lemaradni, de egy gyakornoki programban is jó döntés részt venni....