Connect with us

Hi, what are you looking for?

Egyéb kategória

Digitális higiénia – Biztonság az online térben

A digitális higiénia fontos része az online támadások megakadályozásának. A fogalom az eszközeid és fiókjaid védelmét fedi le. 2024-ben szinte egyetlen munkakörben sem lehet elkerülni, hogy legalább kis mértékben ne az online térben történjen a feladatvégzés vagy a kapcsolattartás. Az utóbbi évek szivárogtatás és kémprogram botrányainak következtében rengeteg irodában ráébredtek, hogy a munkahelyi bizalmas információk csak akkor maradnak védettek, hogyha új protokollokat és stratégiákat vezetnek be. A Beck and Partners kollégái összeszedték a legalapvetőbb trükköket, amik a biztonságos munkavégzéshez elengedhetetlenek.

Az erős jelszó titka

Egyre több fiókunk van, egyre több jelszót kell megjegyeznünk, ezért nem is csoda, hogy a felhasználók egyre gyakrabban használják ugyanazt a beléptető kódot különböző helyeken. Ennél veszélyesebb nincs is! A privát fiókjainkban senki sem kérheti számon a hanyagságot, de a munkahelyi profilokban mindenképpen azt ajánljuk, hogy az alábbi szempontokat figyelembe véve találjunk ki egy jelszót, ezzel figyelve a digitális higiéniára is: 

  • Legyen hosszú és összetett
  • Minden szám és különleges karakter erősíti a jelszót.
  • Használjunk nyelvspecifikus betűket! Pl.: „ű”-t, ami csak a magyar nyelvben van
  • Használjunk „jelkifejezéseket” jelszavak helyett!: Ez azt jelenti, hogy mondjuk a kedvenc költőnk neve helyett a kedvenc verssorunkat használjuk jelszóként. Pl.: márnyílnakakertben12&

Jelszómenedzser használata

Elvárhatatlan, hogy a személyes fiókjainkon túl, a professzionális profiljainknak is mind-mind egyesével megjegyezzük a jelszavát. Remek „passwordmanager”-ek elérhetőek ma már, amik nem csak a jelszavak biztonságos tárolására alkalmasak, de akár újak generálására is. A jelszómenedzser használatakor pusztán egyetlen mesterjelszót kell megjegyezni. 

Kétlépcsős hitelesítés

Sok programnál elérhető ma már a kétlépcsős hitelesítés. Pl.: Meta, Google stb. A kétlépcsős hitelesítés lényege, hogy a jelszón felül egy további extra lépéssel tudunk csak hozzáférni a profilunkhoz. Ez fárasztónak és macerásnak tűnhet, de igazából max. fél perccel vesz el többet az átlagos belépési időnknél és sokkal biztonságosabb a használata.

VPN használat 

A VPN-ek használata meggátolhatja, hogy az online barangolásainknak nyoma maradjon és megelőzheti, hogy megfigyeljék a mindennapos tevékenységeinket. A VPN természetesen nem egy olcsó biztonsági funkció, azonban egy nagy cégnél a biztonságos adatkezelés érdekében elengedhetetlen. 

Biztonságos kommunikáció

Sok szakmában kényes információk hangozhatnak el az online kapcsolattartás során. Nekik azt ajánljuk, hogy E2E titkosítással rendelkező csevegési applikációkat használjanak a munkájuk során! Ilyen például a Wire, a Telegram és a Signal is. A technológia lényege, hogy az üzenet nem üzenetként, hanem kódként kerül a másikhoz és csak a másik félnél lesz dekódolva újra üzenetté. 

A biztonsági mentés

A legtöbb ember ma már annyira rá van utalva az online tér kényelmes funkcióira, hogy semmit sem tesz azért, hogy biztonságban tudja a fontos dokumentumait. A „3-2-1 szabály” lényege, hogy legalább 3 másolat 2 eszközön és 1 helyszínen kívüli biztonsági mentés készüljön az értékesebb iratokról, így semmilyen technikai probléma nem okozhat különösebben fejtörést.

Ügyelj Te is jobban a digitális higiéniára, hogy biztonságban tudd a munkahelyi eszközeidet.



Ez is érdekelhet