Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Munkahelyi szokások, amik jobbá teszik az új évet

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá, hogy megismerd azokat a mindennapos tevékenységeket, amik a 2024-es évedet igazán sikeressé teszik majd? 

A munkaerőpiacon töltött évek alatt megtanultuk, melyek azok a viselkedésminták és attitűdök, amik valakit igazán eredményessé tesznek a pozíciójában. Fogadd meg a tanácsainkat és lépj feljebb a ranglétrán hipersebességgel! 

Tervezz, tervezz, tervezz!

Talán egyértelműnek tűnik az első szokás, aminek a bevezetését javasoljuk, azonban a mai kapkodó világban egyáltalán nem gyakori, hogy a munkanapot egy kolléga precíz tervezéssel kezdené. Holott egy átlátható tervvel és feladatlistával nem csak a napod lesz hatékonyabb, de a stresszt is csökkentheted, hiszen nem kell mindent fejben tartanod. Kevesebb hiba, kevesebb energia és megbízhatóbb munkaerő! Win-win. 

Extra tipp: Az Eisenhower-mátrix segítségével a prioritási és fontossági sorrend felállítása sem fog gondot okozni, a hatékonyabb tervezés így még könnyebbé válik.

Jutalmazási rendszer és szünetek

Home office-ban dolgozol? Nehezen veszed rá magad, hogy 4-5 óra munka után nekiállj egy újabb nagy feladatnak? A jutalmazási rendszerrel nem csak a lelkesedésedet tudod fenntartani, de a haladás élményét is erősebben élheted át. A jutalom lehet csak egy félórás szünet egy pár órás munkarészlet után, vagy akár egy matcha latte is. A sétálás, nyújtás, meditáció és az olvasás – de szigorúan nem a hírek olvasása – szuper díj lehet.

Vigyázat! A jutalmazási rendszer ne ütközzön a munkavégzéssel! Kerüld az olyan „jutalmakat”, amik a figyelmedet megzavarhatják, amik egészségtelenek vagy fárasztóak!

Pontosabb kezdet – kényelmesebb zárás

A pontosság nem (csak) a vezetőd és a munkatársaid iránti tiszteletnek a jele, de a napod alaphangja is. „Beestél” a munkahelyedre? Máris csúszásban vagy! Kényelmesen, sőt idő előtt érkeztél? Egy finom kávéval indíthatod a napot.

A zavaró tényezők csökkentése

A digitális munkavégzés egyik nagy hátránya, hogy az információ áradatban hamar elveszhet az ember figyelme. Érdemes olyan bővítményeket, applikációkat és szokásokat bevezetni, amik redukálják ennek a kockázatát. 

  • A Reader View bővítménnyel a cikkek olvasása közben kikapcsolhatod a felugró hirdetéseket és a zavaró, villódzó képeket. 
  • A „grayscale” szűrők bekapcsolásával a telefonodon csökkentheted a készülék immerzív hatását. 
  • A News Feed Eradicator bővítménnyel a megadott oldalak feedje nem fog frissülni, helyette csak egy-egy idézet jelenik majd meg az idővonaladon.

A lista természetesen nem teljes körű. Érdemes a telefont is „Munka” fókuszúra vagy „Ne zavarjanak” módba kapcsolni. Ha a munkakör engedi, az Internet-elérés korlátozása is segítheti a fókuszált feladatvégzést. Találd meg, számodra melyik eszközök, kiegészítők azok, amikkel megelőzheted a figyelmed elkalandozását!

Ne csak a digitális térben válj rendezettebbé! Home office-ban kiemelten fontos lehet, hogy megteremtsd magadnak azt a sarkot, légkört, amiben koncentrált munkavégzést tudsz folytatni. Tégy rendet az íróasztalodon, távolítsd el a zavaró tényezőket!

Csökkentsd a stresszt!

A rendszeres testmozgás, a klasszikus zene hallgatása és a naplóvezetés nem csak a magánéletben, de a professzionális szférában is segíthet, hogy megküzdj a nehezebb időszakokkal.

Válaszd szét a magánéletet és a karriert!

A hálózati világban, ahol állandóan kapcsolatban áll mindenki mindenkivel, sokkal nehezebb meghúzni a határokat, hiszen a fizikai tér ebben már nem segít. Érdemes lehet külön telefont alkalmazni a munkahelyen és a magánéletben. A különböző telefon módok – „Munka”/„Személyes” – is segíthet abban, hogy egyszerre csak az egyik területre fókuszálj. De ami a legfontosabb, húzd meg a saját határaidat! Ne vedd fel a telefont este nyolckor, ne válaszolgass e-mailekre lefekvés előtt! A jól sikerült szeparálásnak az életed mindkét területére pozitív hatásai lesznek.

Az effektív szokásokról regényeket lehetne írni. A blogcikkünkben mindössze felvillantani tudtuk azokat a tevékenységeket, amiknek a bevezetésével a következő éved még stresszmentesebbé és hatékonyabbá válhat. Fogadd meg a tanácsainkat és élvezd a koncentrált munkavégzés gyümölcsét!


Új lehetőségek után keresel? Nézz szét állásajánlataink között ITT!

Ez is érdekelhet

Egyéb kategória

Mi is az a digitális detox és mikor, milyen esetekben van rá szükség? Milyen hatással van a szervezetre a túlzott eszközhasználat? Természetesen sok hasznos...

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

A december az év egyik leghúzósabb időszaka – és ez kiemelten érvényes a munkahelyi évzárásra! Szeretnéd kiegyensúlyozottabbá tenni az irodai és a magánéleti teendőket?...