Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Nők “férfias munkakörökben” 2024-ben

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal, amiket alapvetően a férfiak uralnak? Miként lehet nőként egy ilyen közegben elhelyezkedni, milyen előnyei és hátrányai vannak?

A változás kezdete

A legnagyobb változások főleg a második világháború környékén következtek be, amikor a háború miatt a hadiüzemekben és a nehéziparban is megjelentek a nők férfias szakmákban. Tehát a nők első reprezentációja férfias munkakörökben a 20. század végén jelent meg, ám annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a nők töltötték be mind a két szülő szerepét, a nemi diszkrimináció a munkaerőpiacon ugyanúgy megjelent, hiszen nem beszélhetünk azonos bérezésről vagy státuszról. 

Mai helyzet

Az Európai bizottság 2020-as statisztikái szerint információ és kommunikációtechnológia szektorokban a szakemberek számának mindössze 12%-a nő, ez a vállalati szféra menedzseri pozícióinál 10-15%-ra növekedett. Annak ellenére sem növekszik ez az arány, hogy ezekben a szektorokban folyamatosan nyílnak a szabad pozíciók, tehát elmondható, hogy a nőknek férfias szakmákba való bejutása még mindig nem akadálymentes.

Az első “kódolók”

Legtöbb esetben a programozással és matematikával kapcsolatos szakmákban halljuk, hogy a nők kevésbé tudnak érvényesülni ezen a területen. Ez annak ellenére került így be a köztudatba, hogy az első programozók nők voltak, akiket titkárnőkből képeztek (ők írták az első kódokat).

Vezetői pozíciók

2024-ben a felsővezetői pozíciók 33,5%-át töltik be nők világszerte, ami 2023-hoz képest csak 1,1%-pontos növekedést jelent. Tehát széleskörű szakmákban még mindig nem tudnak arányosan érvényesülni a nők. A középvállalatok mindössze 19%-áról mondható el, hogy női vezérigazgatója van, ami 2023-as év 28%-ához képest szembetűnő csökkenés. Ennek hátterében az áll, hogy korábbi tapasztalatokhoz (férfi vezetőkhöz) hasonlítják a nőket, ennek fényében a nők nem tudnak érvényesülni a férfi szakmákban.

Pozitívabb mutatók

Vannak területek, ahol nagy fejlődés elébe néznek a női vezetők. HR területen a középvállalatok 46%-ának van női igazgatója. Pénzügyi területeken ez 39%, és értékesítési igazgatás terén 26%-kal számolhatnak. Ez az elmúlt évtizedben 20-35%-os növekedést jelent a nők számára férfias szakmában.

 

https://hvg.hu/kkv/20180424_Valahogy_elhitettek_hogy_vannak_noi_szakmak_es_vannak_ferfi_szakmak
https://publikacio.uni-eszterhazy.hu/6410/1/434_463_Czegl%C3%A9di.pdf

Új lehetőségek után keresel? Nézz szét állásajánlataink között ITT! 

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

A december az év egyik leghúzósabb időszaka – és ez kiemelten érvényes a munkahelyi évzárásra! Szeretnéd kiegyensúlyozottabbá tenni az irodai és a magánéleti teendőket?...

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...

Karrier tippek

Rendszeresen találkozhatunk ezekkel a kifejezésekkel, hogy “junior”, “medior” és “senior”. Ezek a szintek nem csupán pozíciókat vagy címeket jelölnek, hanem egy egész fejlődési utat...