Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Bérezéssel kapcsolatos információk 2024-ben

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét fél számára. Hogy lehet felkészülni az interjúk alatt felmerülő bérezéssel kapcsolatos kérdésekre? Hogyan számoljuk a nettó és a bruttó fizetést? Mi a teendő akkor, ha egy állásnál nincs feltüntetve a bérezés és neked kell megadni a bérigényt? Vannak különbségek női és férfi fizetések között? Kényes téma, az biztos, viszont fontos foglalkozni vele.

Bérigény az interjúknál

Minden esetben érdemes rákérdezni arra, hogy mi a helyzet a cafetériával és a juttatásokkal, és csak ezután rátérni a bérezés konkretizálására. Az olyan esetekben, amikor a munkavállalóra bízzák a bér meghatározását, akkor érdemes egy sávot megadni, hiszen nem lehetünk teljesen tisztában azzal, hogy a munkáltató igazából mennyit szánna rá. Egy 20-30 ezres különbségű sáv megadásával könnyedén meg lehet találni a közös pontot bérezés terén.

Mennyit kérhetek?

Rendben, de ez a 20-30 ezres különbségű sáv hol helyezkedjen el? Ahhoz, hogy el tudd dönteni, mennyit kérhetsz, 3 fő szempontot érdemes figyelembe venned. Tudd, hogy mik az értékeid! Ha tisztában vagy azzal, hogy mik az erősségeid és azzal is, hogy esetleg miben vagy gyenge, az a bérezés meghatározásánál hatalmas előnyt jelent. Az, ha tudod, hogy ezeket hogyan tudod összeegyeztetni a cég értékeivel, még nagyobb előny lehet. Végezz piackutatást! Hiába vagy tisztában az értékeiddel, ha nem egy valós összeget ajánlasz, akkor sajnos semmit nem ér. Nézz utána annak, hogy a te tapasztalatoddal, szakmai tudásoddal mennyit kaphatsz az adott munkáért! A bérezés témájánál fontos tudnod, hogy nem a legolcsóbbat keresik, tehát ne becsüld alá magad. Nem azt fogják választani, aki a legkevesebbet kéri, hanem azt, aki a tudásának megfelelően igényli a bérezést.

Így számolj!

A bérezéssel kapcsolatban kivétel nélkül felmerül a kérdés, hogy az összeg bruttó vagy nettó összegben értelmezendő. Melyik mit jelent? A bruttó bér az az összeg, amiből az adók és a járulékok levonásra kerülnek. A bruttó bérezés egyenlő azzal az összeggel, amit munkavállalói adókedvezménnyel kapna a munkavállaló. A nettó bér pedig az az összeg, amit a munkavállaló megkap minden adó- és járuléklevonás után. A maximális összegből levonásra kerül a személyi jövedelemadó (15%), valamint a társadalombiztosítási járulék (18,5%), tehát a bérezés számításánál figyelembe kell venni, hogy a bruttó összegnek a kétharmadát fogod valóban megkapni.

Nemek közti bérszakadék

2021-es mérések alapján a nemek között még mindig van különbség bérezés terén, 12,7%-kal kerestek kevesebbet a nők. Ez leggyakrabban az iskolai végzettség, a munkatapasztalat és a foglalkoztatás miatt jöhet létre. Az egyéb okok miatti bérbeli különbségeket nemek közti kiigazított bérszakadéknak nevezzük.

A legfontosabbak

Bérezés témájában összességében az a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a saját értékeinkkel és ezt össze tudjuk egyeztetni a piaci kínálattal. Számoljunk előre és tájékozódjunk, hogy a feltüntetett összeg egy állásnál nettó vagy bruttó, valamint van-e valamiféle juttatás. Ne félj kérdezni! Akár ismerőseidtől, akik hasonló munkakörben dolgoznak, akár az interneten nyugodtan felteheted a kérdéseidet a bérezéssel kapcsolatban.

Új lehetőségek után keresel? Nézz szét állásajánlataink között ITT!

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...

Állásinterjú tippek

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted....

Álláskeresési tippek

Az egyetemi évek során nem csak a bulikról és az Erasmus lehetőségekről nem érdemes lemaradni, de egy gyakornoki programban is jó döntés részt venni....