Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Így készülj fel egy állásinterjúra!

Behívtak az állásinterjúra? Gratulálunk! A siker már csak egy karnyújtásnyira van – mi pedig megmutatjuk neked azokat a trükköket és praktikákat, amikkel valóban elérheted. Fejvadász cégként számtalan interjún vettünk már részt, a tapasztalataink alapján most összeállítottunk egy listát, amiket megfogadva bárkit levehetsz a lábáról. 

Ismerd meg az álláshirdetőt! 

A felkészülést az állásinterjúra kezd az álláshirdető megismerésével! Nézz utána a cég történetének, aktuális helyzetének és a munkahelyi kultúrának! Az interjú során garantáltan lesz olyan kérdés, ami a felkészültségedet fogja tesztelni – ne szalaszd el az ingyen pontszerzési lehetőséget! A cég megismerésével további előnyökre is szert tehetsz pl.: megismerheted a munkahelyi dress code-ot a social média platformokról stb.  

Az álláshirdetés alapján mutasd be a képességeidet!

Az álláshirdetés “memorizálásával” pontosan azt a tudást és tapasztalatokat emelheted ki az állásinterjú során, amit a munkáltató keres. Gondold végig a bemutatkozásodat az elvárt készségek és szakmai múlt fényében!

…mintha az első napod lenne! 

Az állásinterjú sokak számára egy kényelmetlen, kifacsart szituáció. Ha tudod magadról, hogy az önfényezésben nem vagy jó, de a szakmádban nagyon is, akkor képzeld el az egész folyamatot úgy, mintha az első napod lenne! Az interjúztató a főnököd, te pedig a “Hogyan valósítanád meg a kitűzött célt?” kérdésre adsz stratégiai választ. Koncentrálj arra, hogy a szakmai tudásod felhasználásával mutasd be magadat, ne pedig általános, elcsépelt “nagy” szavakkal!

Nincs kérdés – Rossz válasz!

Az interjú végén szinte mindig megkérdezi az interjúztató, hogy maradt-e benned bármilyen megválaszolatlan kérdés. Légy érdeklődő! Készülj kérdésekkel akár előre, vagy az interjú során gondolatban jegyezd fel azokat a pontokat, amikről szívesen hallanál többet! Mindenképpen jó benyomást kelt egy olyan jelentkező, aki valóban kíváncsi a “következő” pozíciójára. 

Professzionálisan már útközben is!

Vígjátékba illő jelenetek alakulhatnak ki az utad során, hogyha nem vagy az interjúhoz szükséges mentalitásban már a tömegközlekedési eszközökön vagy a várakozáskor. Ne feledd, bármikor összefuthatsz az interjúztatóddal, legyen szó akár a metróról, akár a bolti sorban állásról! Természetesen emiatt ne szorongj, de készülj úgy, hogy a korábbi negatív tapasztalataid ne hangozzanak el az interjú helyszín közelében! 

A késés helyett…

Reméljük, hogy a késés negatívumairól nem kell külön pontot írnunk, azonban szerettük volna felvillantani pár előnyét annak, hogyha egy 10-15 perccel korábban érkezel az állásinterjú helyszínére. Használd fel az időt arra, hogy felmérd a környezeted! Ki tudja, talán akad valami, ami kisegíthet az interjú során?! Bátran kezdeményezz beszélgetést a recepcióssal vagy az ott dolgozó kollégákkal! Szedd össze kicsit magad, igyál elegendő folyadékot vagy kávét, nyugodj meg és sétálj be teljesen magabiztosan az interjúra!

Köszönj mindenkinek, aki mellett elhaladsz

Újabb banálisnak tűnő tanács következik. Köszönj mindenkinek, aki utadba kerül az interjú helyszínéig! A jövőbeni kollégáidban jó benyomást kelthet a barátságos, odafigyelő attitűd és az interjúztatód számára is szimpatikus lehet.

Légy energikus, lelkes, érdeklődő

Egy proaktív benyomást keltő jelentkező emlékezetes és szimpatikus az interjúztatók számára. Töltsd úgy az interjút megelőző 24 órát, hogy a beszélgetés során egy lendületes, közösségi ember szerepébe tudj bújni – na, persze, csak akkor, ha nem vagy alapvetően is az!

Új lehetőségek után keresel? Nézz szét állásajánlataink között ITT!

Ez is érdekelhet

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...

Karrier tippek

A december az év egyik leghúzósabb időszaka – és ez kiemelten érvényes a munkahelyi évzárásra! Szeretnéd kiegyensúlyozottabbá tenni az irodai és a magánéleti teendőket?...

Karrier tippek

A változó digitális világban folyamatosan új technológiák jelennek meg, átalakítva mindennapi életünket és szakmai környezetünket is. Az interjúk során fontos az alkalmazkodás képességének hangsúlyozása,...