Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Hogyan készülj fel, ha munkahelyváltáson gondolkozol

Karrierépítés, magasabb bér reménye, túl sok stressz a jelenlegi munkahelyen… számos oka lehet, hogy új munkahely után nézz. A változás szükséges, anélkül nem fejlődünk, azonban egy rosszul végződő munkahelyváltás nem segít minket előre.

Somodi Bettinával, a Beck and Partners operatív vezetőjével segítünk Neked átgondolni a munkahelyváltás körülményeit.

3+1 érv a munkahelyváltás mellett

A munkahelyváltás instabil környezetben ijesztőnek tűnhet, de rengeteg lehetőséget rejt magában, amivel fejlesztheted karriered. Mindennek két oldala van, nézzük most a munkahelyváltás mellett szólóakat:

  1. A cég, amely jelentős költségcsökkentés ellenére bővül, komolyan veszi a betöltendő pozíciót
  2. Több figyelem és kapacitás marad rád. 
  3. Kevesebb a konkurens, használd ki, hogy más egyelőre nem mer váltani! 

Plusz egy érv a munkahelyváltás mellett: mindegy, merre tart a világ, ne köss pocsék kompromisszumot! 

A döntésed biztos, de kétségeid vannak, hogy hogyan fogod kivitelezni? Az aktív álláskeresés egy félállásnak is beillik. Ha a meglévő munkahelyed mellett vállalkozol erre, nem csak a kapacitásaid beosztásában okozhat kihívást, a rólad alkotott képet is befolyásolhatja. Ide kattintva megtudhatod milyen kihívásokkal kell majd szembenézned. 

Eleged van a szakmádból?

Ha nem csupán munkahelyet, de szakterületet is akarsz váltani, készülj fel, hogy nem lesz könnyű dolgod. Noha a cégek nyitottsága nagyobb, mint valaha volt, érdemes megfontoltan pályáznod. 

A készségeid lesznek a Te fegyvereid! Ehhez a következő lépéseken érdemes végig haladnod:

  1. Sorolj fel írásban minden feladattípust, amivel valaha foglalkoznod kellett!
  2. Minden feladattípushoz társíts legalább egy készséget, amit a feladat ellátása során hasznod kellett!
  3. Szűkítsd le a nem szakma specifikus feladatokra és a hozzájuk kapcsolódó készségek listájára.
  4. Ha az így megkapott szűkített listában akadnak olyan készségek, melyekhez meg kell erőltetned magad, hogy használhasd őket, azokat húzd le a listáról! Ez lesz a végső, komfortos munkavégzésedre jellemző készségeid listája.
  5. Írd át az önéletrajzodat! A konkrét feladatok helyett élezd ki a szövegezést arra, hogy mikor, milyen munkahelyen mely készségek voltak hasznodra.
  6. Böngészd az állásportálok álláshirdetéseit. Adott pozíció szimpatikus, és a betöltéséhez megvannak a készségeid? Tegyél egy próbát és jelentkezz!

A készségeken felül meglehet, hogy papírra is szükséged lesz. „Ha valaki az eddigi szakterületétől teljesen különböző szakmában akarja megállni a helyét, biztos, hogy el kell majd végeznie plusz tanfolyamot, kurzust.” – mondja Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője.

A munkahelyváltásnak végtelen oka lehet és egyúttal sok rizikója is. 

Ne ess két szék közé!

Karriered Te alakítod, alakítsd felelősen! Fontos átgondoltan dönteni, nem érdemes bakugrásokkal haladni vállalattól vállalatig a több pénzért, ugyanis már látszik, hogy nem sokáig tart még lépést a piac. Az infláció és a mindenhonnan arcunkba ömlő álláshirdetések miatt nem csoda, hogy egyre magasabb bérigényt támasztanak az álláskeresők. Ezt az állapotot viszont a cégek sem bírják sokáig: egyre kevesebben tudják megajánlani az elvárt bérigényt.

Érdemes következetesnek lenni, hisz a job hopping nem mindig jár pozitív következményekkel. Lehet, hogy pont emiatt nem kerülsz el az interjúig sem.

Hogyan kommunikáld a munkahelyváltás okát

Nincs állásinterjú, amelyben a toborzó fél ne kérdezne rá a munkahelyváltás okára. Ha objektív okod volt, légy teljesen transzparens, ha szubjektív indok áll a döntésed mögött, érdemes alaposan megválogatnod a szavaidat.

Annak érdekében, hogy elkerülhesd a magyarázkodás gyanúját, vedd a kezedbe az irányítást! A beszélgetés során te magad rukkolj elő a munkahelyváltás okával, így ura maradhatsz az állásinterjú helyzetnek.

Készen állsz a váltásra?

Kattints ide, és regisztrálj a Beck and Partners munkaerő-közvetítő cég adatbázisába! Saját álláskereső fiókkal egyetlen kattintással jelentkezhetsz a neked szimpatikus álláslehetőségekre!

Ez is érdekelhet