Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Eleged van a szakmádból? Készségek alapján válassz új munkát!

készségek állás álláskeresés álláskereső tippek blog karrier tanácsadás

A munka-magánélet egyensúlyát, a munkád hasznát és értelmét keresve felmerülhet benned, hogy érdemes volna kipróbálni magad egy teljesen más területen. Azonban az, hogy mi alapján érdemes kiválasztani a valami mást, fogós kérdés. Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője ezúttal ahhoz sorol megfontolandó szempontokat, hogy miképp korrigáld készségek szerint a karrierutadat.

Ameddig még az energiaár-növekedés nem súlyt le a magyar munkaerőpiacra, addig továbbra is az álláskeresők felé billen a mérleg nyelve. Ráadásul a kata-változások miatt százezrek vehetik fontolóra, hogyan folytatják tovább a karrierjüket. Ekkora munkaerőtartalék rég tűnt fel a hazai álláspiacon, azzal együtt is, hogy az ex-katások nem tekinthetők homogén csoportnak. Sokan közülük arra kényszerülhetnek, hogy más munkakörben, akár más szakmában folytassák tovább a munkát. Ezek a körülmények mind egy irányba mutatnak: a cégek kénytelenek nyitni a nem teljesen hivatásszerű jelentkezők felé. Ennek részeképp a nagy könyv szerinti végzettség- és tapasztalati listák helyett a készségek számíthatnak hangsúlyosabban egy álláskereső megismerésekor.

Váltanál szakterületet? Erre készülj álláskeresés során!

Nem lesz könnyű dolgod. Noha a cégek nyitottsága nagyobb, mint valaha volt, érdemes megfontoltan pályáznod. Ez biztosan több időbe telik majd, mintha a saját szakterületeden tennéd ezt. Bettina meglátása szerint az alábbi lépéseken érdemes végig haladnod:

  1. Sorolj fel írásban minden feladattípust, amivel valaha foglalkoznod kellett!
  2. Minden feladattípushoz társíts legalább egy készséget, amit a feladat ellátása során hasznod kellett! (pl. hideghívások bonyolítása  türelem, agilis és érdekérvényesítő kommunikáció, határozott kiállás)
  3. A meglévő listát szűkítsd le a nem szakma specifikus feladatokra és a hozzájuk kapcsolódó készségek listájára.
  4. Ha az így megkapott szűkített listában akadnak olyan készségek, amelyekre bár szükséged volt, a személyiségedből nem erednek, meg kell erőltetned magad, hogy használhasd őket, azokat húzd le a listáról! Ez lesz a végső, komfortos munkavégzésedre jellemző készségeid listája.
  5. Írd át az önéletrajzodat! A konkrét feladatok helyett élezd ki a szövegezést arra, hogy mikor, milyen munkahelyen mely készségek voltak hasznodra, miket csiszoltál ott tökélyre.
  6. Az állásportálok böngészésekor érdemes csak böngészni az álláshirdetéseket, és időt szánni rá, hogy a hirdetéseket a készségek szemszögéből értékeld. Adott pozíció szimpatikus, és a betöltéséhez megvannak a készségeid? Tegyél egy próbát és jelentkezz!

Emellett sokat segít, hogy ha az összegyűjtött készségek listáját áttekinted, és azt egyfajta szűrőként használod az álláskeresés során. Komplett munkaterületeket, cégtípusokat, foglalkoztatási formákat eleve elkerülhetsz keresgélés közben, ha azt vonod le a készségeid vizsgálatát követően, hogy nem passzolnak hozzád.

A készségek már megvannak, kell a papír is?

A Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője szerint minden azon múlik, milyen pozíciót szemelsz ki magadnak. „Ha valaki az eddigi szakterületétől teljesen különböző szakmában akarja megállni a helyét, biztos, hogy el kell majd végeznie plusz tanfolyamot, kurzust. Érdemes így belevágni az átállási folyamatba, előkutatással adott témában. Ez ma már nem okoz akkora nehézséget, az interneten kellő információra lel az, aki tudja, mit szeretne pontosan megtalálni. Ez utóbbit kell definiálni első körben.

Próbáld ki magad új területen!
Regisztrálj be a Beck and Partners adatbázisába IDE kattintva, és válaszd ki a készségek szempontjából megfelelő álláslehetőségeket!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....