Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bértárgyalás tippek

Már az interjún derüljön ki a valós bérigény!

Bérigény Bértárgyalás Fizetés Álláskereső Blog

Álláskereséskor a legfontosabb dilemmák egyike a bérigény kérdése. Már az interjún áruld el, mivel volnál elégedett, vagy mondj alacsonyabb összeget, és a munkahelyen küzdj a magasabb fizetésért? Szakértőnk segít jó stratégiát választani, és elárulja, milyen intő jelek utalnak arra, hogy milyen fogadtatást remélhetsz, ha időben jelzed a bérigényed.

Hónap elején bejárta a magyar sajtót a hír, miszerint a Pepsi ex-vezére soha nem kért fizetésemelést. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, illik-e vagy sem, illetve mekkora „sikerrátával” tudja kommunikálni a fizetési igényét a két nem. Az idézett McKinsey és a Lean In kutatás tanulsága alapján a nők többször kérnek fizetésemelést vagy előléptetést. Ugyanakkor a bértárgyalások során munkavállalóik „túl agresszívnek” tartják őket, ezért a férfiaknál kevesebbszer, az esetek 15 százalékában, érik el céljukat. A férfiak viszont az esetek 20 százalékában távoznak a kialkudott bérigényük sikerével.

Ezekre kérdezz rá már az állásinterjún, hogy ne maradjon kérdéses a bérigény

Az előzetes tájékozódás és a karrierúthoz kapcsolódó kérdések segítenek feltérképezni, milyen bérigény lehet reális adott cégnél. Somodi Bettina toborzási specialista tapasztalatai szerint már a cégméret és a hierarchikus dolgozói lánc felépítése is fontos tényező. „Minél több ember dolgozik egy szervezetben, és köztük minél több a vezető, annál nagyobb az új belépő munkavállaló karrierépítési lehetősége. Mivel a munkahelyek többségénél az előléptetés fizetésemeléssel is jár, a cég a bérigény alakulását is le tudja majd követni.

A szakértő kihangsúlyozza, megnyugodhatsz, ha egy vállalat pontos karrierívet prezentál, előre bemutatja, adott pozícióból milyen feljebb lépési lehetőségek adottak. Ha ilyesmiről nem esik szó az állásinterjún, gyanakodj, hogy nem vár rád előmenetel. Ugyanígy kérdéses lehet, hogy mi lesz a változó bérigényeddel, ha adott szervezet vezetői mind nyugdíjig szándékoznak maradni. „Ha már az állásinterjún bizonytalan a kommunikáció a témában, nem ígérnek semmi konkrétat, akkor jogosak a fenntartásaid. Összességében elmondható, hogy a kérdésben sajnos nagyon sok minden múlik a jó időben, jó helyen tényezőn.

Ha választanod kell, eleve magasabb fizetéssel helyezkedj el

Mindent egybe vetve jobban jársz, ha a bérigény kérdését már az állásinterjún tisztázod, és nem utólag próbálsz magadnak magasabb fizetésit kiharcolni. „Tekints az álláskeresésre úgy, mint egy alkudozással egybekötött értékesítési folyamatra” – javasolja Bettina. – „Nem kell eleve magasabb bérigényt bemondanod, mint a valódi. Ugyanakkor a tárgyalás során jó taktika, ha kicsit magasabb összeget mondasz, mint amivel már boldog lennél. Fontos, hogy a beszélgetés alatt jelezd a rugalmasságod bizonyos fokát! Így, még ha a leendő munkáltatód alkuszik is, te jól jössz ki a bértárgyalásból.

Felkészültél arra, hogy érvényesítsd a bérigényed egy állásinterjún? Regisztrálj be a Beck & Partners fejvadász adatbázisába IDE kattintva, és várd, hogy releváns hirdetésekkel keressenek meg kollégáink!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...