Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés munka mellett: ilyen fogadtatásra számíts!

álláskeresés tippek álláskereső tanácsok karriertippek

Az aktív álláskeresés egy félállásnak is beillik. Ha a meglévő munkahelyed mellett vállalkozol erre, nem csak a kapacitásaid beosztásában okozhat kihívást, a rólad alkotott képet is befolyásolhatja. A Beck and Partners operatív vezetője, Somodi Bettina segítségével utánajártunk, hogyan formálja a rólad alkotott képet az, ha munkahely mellett keresel új állást.

Ahogyan mindennek megy fel az ára, előbb-utóbb több pénzre lesz szükséged az életmódod fenntartásához. Ha a jelenlegi munkahelyeden nem tudják megadni azt, amire szükséged van, az álláskeresés elkerülhetetlenné válik. Itthon bevett szokás, hogy meglévő munkahelyen dolgozva keresünk új munkahelyet – azzal együtt, hogy emiatt másképp tekinthet ránk a leendő munkaadónk. „Mivel így nem veszítjük el a stabilitást, a mindennapok biztonságérzetét, érthető, hogy a legtöbbek ezt a megoldást választják” – véli Bettina.

3 extra kihívás, ha munkahely mellett vár rád álláskeresés

Ezekkel számolj, ha a meglévő munkahelyed mellett keresel új munkát:

  1. Szellemileg és sokszor fizikailag is jelen kell lenned az interjúbeszélgetéseken, amelyek jellemzően az munkaidőben zajlanak majd. Ez rengeteg időt jelent, hiszen fel is kell készülni alaposan az állásinterjúkra. Az álláskeresés rengeteg időt és energiát emészt fel, amit fix munkahely mellett nehéz megteremteni.
  2. Az interjúztató félnek kalkulálnia kell a felmondási időddel. Ha sürgősen kell betöltenie a pozíciót, könnyen lehet, hogy nem tudja megvárni a 30 napos felmondási idődet. Ez extrán hangsúlyos szempont, ha olyan munkakörben dolgozol, ahol ennél is hosszabb a felmondási idő.
  3. Az interjúztatók azt hihetik, nem is akarsz váltani, csak nézelődsz a piacon. 2022-ben elterjedt az az álláskeresés trend, miszerint dolgozók állásinterjúkra járva, konkurensektől kapott ajánlatokra hivatkozva harcolnak ki maguknak béremelést. Ez az eljárás sok szempontból rossz megoldás – amellett, hogy egyáltalán nem korrekt az álláskereső részéről. Ha egy dolgozó erre a megoldásra szorul, mutatja, hogy nem sokra becsülik a munkahelyén. Mivel ez egy kimutatható trend, sok interjúztató szkeptikusan áll a jelöltekhez, és ha választhat az álláskeresők közül, azt fogja választani, akinek nincs munkahelye.

Hogy miképp befolyásolja a pályázati folyamatot az, hogy van-e munkád vagy nincs, az egyáltalán nem pozíció függvénye. Egy HR-esnél az fog dönteni, hogy mennyire gyorsan kell betöltenie adott álláshelyet, nem az, hogy pontosan milyen állásról van szó” – hangsúlyozza a Beck and Partners szakembere. – „Azonban, ha van kis rugalmasság a kezdésben, az interjúzatatók kompromisszumos megoldásra törekszenek. Ha tudod, hogy el akarod hagyni a munkahelyed, ami hosszas felmondási idővel jár, érdemes már álláskeresés előtt beadnod a felmondásod” – teszi hozzá Bettina.

Felkészültél a várható nehézségekre, jobb helyre váltanál?
Regisztrálj be a Beck and Partners adatbázisába IDE kattintva, és hagyd, hogy az új munkahelyed találjon rád!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....