Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Bérplafon a láthatáron: ésszel válts munkahelyet, ne ess két szék közé!

bérplafon fizetési igény bérezés álláskeresés álláskereső blog álláskeresési tippek

A bérplafon nem cégvezetői kamu: az infláció, az ellátási láncok akadozása, a bérigények növekedése miatt egyre több cég éri el. Nem érdemes bakugrásokkal haladni vállalattól vállalatig a több pénzért, ugyanis már látszik, hogy nem soká tart még lépést a piac. A karrieredet te alakítod, alakítsd felelősen! Somodi Bettina a Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője felhívja a figyelmet ennek a gondolkodásnak a lehetséges hátrányára.

Korábban már írtunk a job hopperekről, így tudhatod: egy cég, ha van választási lehetőség, nem őket választja. Mivel esélyes, hogy amilyen gyorsan jön, a job hopper olyan gyorsan távozik, inkább az elköteleződésükre példát mutató munkatársat választja. Ez a vállalati gondolkodás, ötvözve a bérplafon jelenségével, kibillentheti a munkaerőpiacot a mostani állapotából.

Bérplafon minden felé: a cégek már nem tudnak lépést tartani

Az infláció és a mindenhonnan arcunkba ömlő álláshirdetések miatt nem csoda, hogy egyre magasabb bérigényt támasztanak az álláskeresők. Ezt az állapotot viszont a cégek sem bírják soká: egyre kevesebben tudják megajánlani az elvárt bérigényt. A Beck and Partners fejvadász cég szakértője szerint a vállalatnál rendszeresen tapasztalják, hogy megbízóik már azt ajánlják, amit a bérplafon enged. Egyre többen vannak közülük, akik már nem tudnak lépést tartani az álláskeresők kívánalmaival.

Lassan vége lesz ennek az állapotnak” – véli Bettina. – „Ha már alig marad cég, amely képes lépést tartani, előbb-utóbb a munkavállalók sem kérhetnek el ennyit. Ezek egymást generáló folyamatok: amíg vannak olyan cégek a piacon, akik hajlandóak irreálisan sok pénzt kifizetni egy-egy szakembernek, addig marad ez a helyzet. Azt látni kell, hogy ez nem egy fenntartható állapot hosszútávon, még a jól menő cégeknek sem. Még akkor is, ha most úgy tűnhet, ennek sose lesz vége.

Évente váltani plusz 20% fizetésemelésért?

A fejvadász cég rengeteg álláskeresővel tartja a kapcsolatot, akik között akadnak extrémen gondolkodók. Egy IT területen dolgozó álláskereső megosztotta egy fejvadásszal a gondolatait, miszerint legfeljebb évente vált munkahelyet. Csak azért, mert tudja, akár 20-30%-kal többet is elkérhet majd az új munkahelyén. A fejvadásszal folytatott beszélgetéskor már kért fizetésemelést, amit, ha nem adnak meg, továbbáll. Most bruttó 1 600 000 Ft a bére és bruttó 1 800 000 Ft-ot szeretne keresni.

Bizonyos szakmákat leszámítva továbbra sem mutat jól a job hopperkedés egy CV-ben” – hívja fel a figyelmet a fejvadász cég operatív vezetője. – „Nem is ajánlom, hogy valaki tudatosan művelje ezt a saját karrierjével. Az IT és pár szakma sem volna kivétel, de akkora szükség van rájuk a piacon, hogy a toborzók lényegében nem válogathatnak.

A bérplafon egyre több céget érint, ami miatt az így gondolkodók két szék közé eshetnek. Ha már jelzik az aktuális munkahelyükön, hogy mozdulnának valamerre, de mégsem találják meg másutt a számításukat, elvész a bizalom irántuk. Rosszabb esetben a cég maga keres mást a váltani szándékozó helyére.

Látszik a trend, de egyelőre még nem általános jelenség

A fejvadász cégen belül már felfigyeltek a trendre, hogy egyes álláskeresők végigcsinálnak egy teljes kiválasztási folyamatot, majd visszakoznak. Inkább maradnak a korábbi munkahelyükön.

Olyan dolgozók régen is voltak, akik csak azért kerestek állást, hogy felmérjék saját piaci értéküket. Nincs szó arról, hogy ez egy általános jelenség” – hangsúlyozza Bettina. – „Inkább az jellemző, hogy a cégek találják meg a munkavállalót jobb ajánlatokkal. Legtöbb esetben ilyenkor a munkavállaló megpróbál bér elérni béremelést a munkahelyén, mert alapvetően szeret ott dolgozni. Ugyanakkor van az-az összeg, aminek már nem tud nemet mondani.

A pénz nem minden, de alapvető fontosságú. Ha a munkahelyén bérplafon miatt nem remélhet jobb fizetést, de még a munkakörülmények sem felelnek meg, ideje tovább állnia.

Engedd, hogy segítsünk!
Kattints IDE, regisztrálj a Beck and Partners adatbázisába, és várd a fejvadászok megkeresését!

Ez is érdekelhet

Egyéb kategória

Ijesztő lehet belépni diákként a munka világába, ám erre a nyár tökéletes alkalom, hiszen ekkor nincsenek tanórák, elméletek vagy gyakorlatok. Ám a diákmunkát sem...

Egyéb kategória

Egyre szélesebb korosztályt fenyeget a munkahelyi kiégés és az elmúlt években az is megfigyelhető volt, hogy egyre alacsonyabban van az a korhatár, ahol az...

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...