Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Bérplafon a láthatáron: ésszel válts munkahelyet, ne ess két szék közé!

bérplafon fizetési igény bérezés álláskeresés álláskereső blog álláskeresési tippek

A bérplafon nem cégvezetői kamu: az infláció, az ellátási láncok akadozása, a bérigények növekedése miatt egyre több cég éri el. Nem érdemes bakugrásokkal haladni vállalattól vállalatig a több pénzért, ugyanis már látszik, hogy nem soká tart még lépést a piac. A karrieredet te alakítod, alakítsd felelősen! Somodi Bettina a Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője felhívja a figyelmet ennek a gondolkodásnak a lehetséges hátrányára.

Korábban már írtunk a job hopperekről, így tudhatod: egy cég, ha van választási lehetőség, nem őket választja. Mivel esélyes, hogy amilyen gyorsan jön, a job hopper olyan gyorsan távozik, inkább az elköteleződésükre példát mutató munkatársat választja. Ez a vállalati gondolkodás, ötvözve a bérplafon jelenségével, kibillentheti a munkaerőpiacot a mostani állapotából.

Bérplafon minden felé: a cégek már nem tudnak lépést tartani

Az infláció és a mindenhonnan arcunkba ömlő álláshirdetések miatt nem csoda, hogy egyre magasabb bérigényt támasztanak az álláskeresők. Ezt az állapotot viszont a cégek sem bírják soká: egyre kevesebben tudják megajánlani az elvárt bérigényt. A Beck and Partners fejvadász cég szakértője szerint a vállalatnál rendszeresen tapasztalják, hogy megbízóik már azt ajánlják, amit a bérplafon enged. Egyre többen vannak közülük, akik már nem tudnak lépést tartani az álláskeresők kívánalmaival.

Lassan vége lesz ennek az állapotnak” – véli Bettina. – „Ha már alig marad cég, amely képes lépést tartani, előbb-utóbb a munkavállalók sem kérhetnek el ennyit. Ezek egymást generáló folyamatok: amíg vannak olyan cégek a piacon, akik hajlandóak irreálisan sok pénzt kifizetni egy-egy szakembernek, addig marad ez a helyzet. Azt látni kell, hogy ez nem egy fenntartható állapot hosszútávon, még a jól menő cégeknek sem. Még akkor is, ha most úgy tűnhet, ennek sose lesz vége.

Évente váltani plusz 20% fizetésemelésért?

A fejvadász cég rengeteg álláskeresővel tartja a kapcsolatot, akik között akadnak extrémen gondolkodók. Egy IT területen dolgozó álláskereső megosztotta egy fejvadásszal a gondolatait, miszerint legfeljebb évente vált munkahelyet. Csak azért, mert tudja, akár 20-30%-kal többet is elkérhet majd az új munkahelyén. A fejvadásszal folytatott beszélgetéskor már kért fizetésemelést, amit, ha nem adnak meg, továbbáll. Most bruttó 1 600 000 Ft a bére és bruttó 1 800 000 Ft-ot szeretne keresni.

Bizonyos szakmákat leszámítva továbbra sem mutat jól a job hopperkedés egy CV-ben” – hívja fel a figyelmet a fejvadász cég operatív vezetője. – „Nem is ajánlom, hogy valaki tudatosan művelje ezt a saját karrierjével. Az IT és pár szakma sem volna kivétel, de akkora szükség van rájuk a piacon, hogy a toborzók lényegében nem válogathatnak.

A bérplafon egyre több céget érint, ami miatt az így gondolkodók két szék közé eshetnek. Ha már jelzik az aktuális munkahelyükön, hogy mozdulnának valamerre, de mégsem találják meg másutt a számításukat, elvész a bizalom irántuk. Rosszabb esetben a cég maga keres mást a váltani szándékozó helyére.

Látszik a trend, de egyelőre még nem általános jelenség

A fejvadász cégen belül már felfigyeltek a trendre, hogy egyes álláskeresők végigcsinálnak egy teljes kiválasztási folyamatot, majd visszakoznak. Inkább maradnak a korábbi munkahelyükön.

Olyan dolgozók régen is voltak, akik csak azért kerestek állást, hogy felmérjék saját piaci értéküket. Nincs szó arról, hogy ez egy általános jelenség” – hangsúlyozza Bettina. – „Inkább az jellemző, hogy a cégek találják meg a munkavállalót jobb ajánlatokkal. Legtöbb esetben ilyenkor a munkavállaló megpróbál bér elérni béremelést a munkahelyén, mert alapvetően szeret ott dolgozni. Ugyanakkor van az-az összeg, aminek már nem tud nemet mondani.

A pénz nem minden, de alapvető fontosságú. Ha a munkahelyén bérplafon miatt nem remélhet jobb fizetést, de még a munkakörülmények sem felelnek meg, ideje tovább állnia.

Engedd, hogy segítsünk!
Kattints IDE, regisztrálj a Beck and Partners adatbázisába, és várd a fejvadászok megkeresését!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...