Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Gyakori munkahelyváltás – Job hopping az önéletrajzban

gyakori munkahelyváltás

A gyakori munkahelyváltás jelensége nem egyedülálló, napjainkban ritkaságnak számít, ha valaki hosszú éveket vagy évtizedeket tölt el egy munkahelyen. Rád is jellemző, hogy 1–1,5 évenként új munka után nézel? Megírtad az önéletrajzodat, ami hosszabbra sikeredett a sok munkahely miatt? Kíváncsi vagy, hogy mit szól ehhez egy szakértő? Cikkünkben Somodi Bettinát, a Beck and Partners operatív vezetőjét kérdeztük arról, hogy milyen fényt vet a jelentkezőre a gyakori munkahelyváltás.

Mégis mennyi az annyi?

Mindenki a számokra kíváncsi, arra, hogy hány munkahely az, ami után nem keres fel a fejvadász vagy a HR-es. Pontos számmal ugyan nem tudunk szolgálni, azonban Bettina szerint nem mindegy, hogy hány évet veszünk alapul. Leginkább akkor okozhat gondot a jelenség, ha 5-10 év alatt fél évente, évente új munkahely jelenik meg az önéletrajzban. Ekkora időtávban már azt sugallja az álláskereső a cég felé, hogy megbízhatatlan. Időnként előfordulhat, hogy a gyakori munkahelyváltás oka egy csoportos elbocsátás, vagy megszűnt cég. Azonban ez a magyarázat, ha többször előfordul egy hosszú önéletrajzban, gyanúra adhat okot.

Visszautasítás a gyakori munkahelyváltás miatt?

Szakértőnk szerint, ha valaki rövid időn belül sok munkahelyet tudhat maga mögött, annak az álláskeresés során lehetnek következményei. Például nagyobb esély van arra, hogy az önéletrajza alapján nem kerül kiválasztásra. Ez azonban nem ok arra, hogy egy álláskereső visszariadjon egy pályázat beadásától. Ha a jelöltet felkeresik és behívják egy személyes találkozóra, akkor figyelnie kell arra, hogy mit kommunikál a korábbi munkahelyeiről. Ha az álláskereső minden cégről negatív véleményt vagy tapasztalatot oszt meg, akkor könnyen tűnhet balszerencsésnek vagy kifogást kereső embernek. Ezek a tulajdonságok pedig hátrányt jelentenek a számára, vagyis a kiválasztás könnyen véget érhet az első személyes interjú során.

Csak a tapasztalat miatt maradni…

Nem éri meg. Ha nem érzed jól magad egy munkahelyen, nem szeretsz bejárni és egyáltalán nem érzed magadénak a pozíciót, akkor érdemesebb váltani. A saját motivációdat is elveszítheted, ha csak arra figyelsz, hogy elkerüld a gyakori munkahelyváltás problémáját. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az első felbukkanó problémánál hátat kell fordítani a cégnek és fel kell mondani.

A gyakori munkahelyváltás napjainkban kezd elfogadhatóvá válni, de nem javasolt visszaélni vele. A munkahelyek száma miatti túl hosszú önéletrajz előítéletekbe ütközhet. Ezeket az előítéleteket kikerülni nehéz, viszont az állásinterjún lehet rajta korrigálni. Azonban azt is érdemes szem előtt tartani, hogy az egy helyen megszerzett, hosszútávú tapasztalat sokat ér a munkaerő piacon.

Habár az önéletrajzodat te alakítod, a tapasztalatod megszerzésében segíthetünk. IDE kattintva tudsz regisztrálni adatbázisunkba, hogy megtaláld a számodra ideális munkahelyet tapasztalatszerzéshez!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....