Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Csendes kilépés vagy csak motiválatlanság? Más a megoldás!

csendes kilépés álláskeresés álláskereső blog karrier tippek karriertippek

A túlhajszolás kultúrájának megjelenése után nem meglepő, hogy a másik véglet is felbukkant, mint munkamorál trend. A csendes kilépés – kevéssé szerencsés – elnevezés arra utal, amikor a szükséges minimumot teljesíted a munkában, és csak azt. A cégek ilyenkor riadoznak, hogy elveszíthetnek, pedig lehet, hogy csak motiválatlan vagy. A Beck and Partners fejvadász cég szakértőjével megmutatjuk, hogy melyik tünet mögött milyen valós tényezők húzódhatnak meg.

Korábban már ejtettünk szót a túlhajszolás kultúrájáról. Ezúttal a magyarul csendes kilépés kifejezéssel fordított jelenséget mutatjuk be, amikor munkavállalóként csak a szükséges minimumot teljesíted. Somodi Bettina az angolul quiet quitting-nek nevezett jelenséget a következőképp magyarázza: „A munkavállaló mindent fix kötelességét, feladatát ellátja normál szinten. A szükségesnél többet viszont nem tesz bele a feladatokba, nem áll elő új ötletekkel. Nem vállal be túlórát azért, hogy a vártnál előbb befejezze a rábízottakat. Nem teljesít semennyivel sem többet annál, amit eredetileg elvártak tőle.

3 ok, amiért a csendes kilépés jelenségét tapasztalhatod magadon

A Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője szerint három okod lehet, ha csak a szükséges minimumot teszed bele a munkádba.

  1. Eleve nem szereted a munkádat, a foglalkozásodat.
  2. Nem szereted a munkahelyedet, a munkaadódat.
  3. Nem érdekel a karriered.

Ha érdekel a karriered és a munkádra nem kötelező rosszként tekintesz, nem hozol olyan döntést, hogy egy mozzanattal sem teszel többet az elvártnál. Ha tudatosan így gondolkodsz, motiválatlanságról beszélhetünk” – véli Bettina. Egyúttal leszögezi, hogy nem csak túlóra útján lehet többet teljesíteni. Az sem törvényszerű, hogy választani kell a karrier és a magánélet között, mert csak az egyik területen lehet jól szuperálni.

A szükséges minimum alatt teljesítve fontold meg a váltást

Ha nem töltöd ki a munkaszerződésében megszabott munkaidő keretet és nem végzed el maradéktalanul a feladataidat határidőre, már a csendes kilépés jelenségén is túl jársz. Tedd fel magadnak a kérdést, mi okozza ezt:

  1. Teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak feléd?
  2. Segítségre lenne szükséged?
  3. Gondod van az időd beosztásával?
  4. Nincs kifejezett oka, csak linkeskedsz?

A szakértő tanácsa, ha külső tényezők miatt nem hozod az elvártat – vagy szándékodban állna annál is többet, de a körülmények nem engedik –, állj a sarkadra. Jelezd, mire van szükséged, kezdeményezz párbeszédet!

Ha minden feladatodat a legjobb tudásod szerint ellátod, igényes vagy a munkádra, szereted azt, amit csinálsz, fontosnak érzed, mégsem sikerül az elvárások szerint teljesítened, nem benned van a hiba! Bettina szerint, mint oly sok egyéb helyzetben, először is fel kell ismerni, mi okozza a helyzetet. „Ez a legnehezebb. Ha csak egy rossz passzról van szó, az el fog múlni idővel. Az embernek tudatosan kell magába néznie, és rájönnie, mi a valós oka annak, hogy rossz passzban van. Ha ez megvan, akkor az, hogy miként kell ebből kijönni, az már nagyon helyzetfüggő.

Teremtsd meg a körülményeket, ahol megélheted a hivatás tudatod, és nem kell megtapasztalnod a csendes kilépés jeleit!
Regisztrálj be a Beck and Partners adatbázisába IDE kattintva, és jelentkezz a hozzád passzoló álláslehetőségekre!

Ez is érdekelhet

Egyéb kategória

A munkaszerződések közötti különbségek a legtöbbször a munkavállalói jogokban, a munkahelyi juttatásokban, valamint a munkahely elhagyásakor a munkavállalóra vonatkozó felmondási feltételekben mutatkoznak meg. Mit...

Egyéb kategória

Egyre szélesebb korosztályt fenyeget a munkahelyi kiégés és az elmúlt években az is megfigyelhető volt, hogy egyre alacsonyabban van az a korhatár, ahol az...

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...