Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Honnan tudhatod, hogy a következő jó munkahely lesz?

jó munkahely

Elérkezett az állásinterjú napja. Izgulsz azért, hogy kihozd magadból a maximumot, jól szerepelj és azért is, hogy számodra is kellemes legyen a légkör. Ismerős az érzés?  Érdekel, hogy hogyan tudhatsz meg több információt az állásinterjún az interjúztatótól? Szakértőnk, Somodi Bettina segít abban, hogy mire ügyelj a beszélgetés során, ha szeretnéd, hogy biztosan jó munkahely legyen a következő.

Fontos a jó munkahely? Igen!

Miért fontos az, hogy a munkahelyedre ne csak bejárj dolgozni, hanem szeress is ott lenni? Főleg azért, mert a napod legalább egyharmadát töltöd munkával. Koránt sem mindegy, milyen körülmények között teszed ezt, és hogy milyen emberek vesznek körül. A napod további részét, azaz a magánéletedet alapjaiban határozza meg, hogyan érezted magad a munkában. Szakértőnk szerint, ha valaki egész nap az órára pillantgatva drukkol, hogy teljen az idő, akkor elérkezett az ideje a munkahelyváltásnak. Ebben az esetben a jó fizetés, az extra kényelmes szék és a modern iroda sem lehet elég meggyőző.

Kiszűrhető-e a jó munkahely?

Bettina szerint egyértelműen ugyan nem lehet rávágni azt, hogy valahol tökéletesen be tudsz majd illeszkedni, azonban árulkodó jelek mindig vannak. A több körös interjú kifejezetten segít abban, hogy nagyobb képet kaphass a munkáltatóról. Minél több emberrel találkozol a cégtől, annál nagyobb esélyed lesz arra, hogy fel tudd térképezni a munkahelyet. Sokat előrevetít az, hogy az interjú milyen stílusban zajlik. A jó hangulat egy biztosabb képet vetít előre arról, hogy jól fogod magad érezni az adott csapatban.

Mire figyelj?

Ha előbb érkezel az interjúra, vagy várnod kell, akkor mindenképpen figyeld azt, hogy hogyan beszélgetnek egymással a kollégák. A recepciós reakciói is sokat árulkodhatnak. Ugyanígy fontos az, hogy mennyire rendezett a környezet, mennyire pontos az interjúztató. A beszélgetés folyamata, a feltett kérdések is információdúsak. Szánj figyelmet arra is, hogy mennyire van felépítve az interjú. A jó munkahely ugyan nem garancia a kérdések alapján sem, azonban jobban látható az, hogy milyen a belső szervezettség.

Kérdezni szabad!

Az interjúztatók nagy eséllyel örülnek, ha kérdéseket teszel fel, hiszen ezzel is a jelentkezésed komolyságát fejezed ki. Ha már minden tiszta a pályázott pozícióval kapcsolatban, bátran kérdezd meg, ő mióta dolgozik a cégnél, hogyan érzi magát ott! Az interjúztató személy cégről alkotott véleménye sokat segíthet neked abban, hogy lásd, egy ott dolgozóban milyen kép alakult ki a munkahelyéről. Mint a cég először megismert arca és képviselője, sokat elárul az, ahogyan mesél a kollégákról, a vezetőkről, a munkavégzés rugalmasságáról. Tisztelettel beszél a kollégákról, becenéven említi őket, vagy csak „van egy munkatárs”-ként hivatkozik rájuk? A vezetők szakmai jártasságát vagy emberi tulajdonságait említi, esetleg csak elmeséli, mi a feladatuk cégben? Percre pontosan lebontja a leendő munkanapodat, vagy a lehetséges programpontokat és munkamódokat sorolja el? Ezek a bensőséges információk kapaszkodót nyújthatnak neked abban, hogy el tudd dönteni, a cég valóban jó munkahely lesz-e számodra.

Ha jó munkahelyet keresel, mindenképpen regisztrálj be hozzánk IDE kattintva és keresgélj a számodra szimpatikus állások között!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...