Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Ezekben különbözik egy KKV egy multi cégtől

kkv multi cégek álláskeresés tippek álláskereső

Múlt héten eloszlattuk azokat a tévhiteket, amelyek egy-egy cég méretéhez kapcsolódtak. Ezúttal azt vesszük górcső alá, hogy a valóságban mi mindenben térnek el a KKV vállalatok és a multi cégek. Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője segítségével könnyebb lesz eldöntened, hogy merre vezessen tovább a karrierutad!

Legyen szó egy magyar KKV cégről vagy egy külföldi székhelyű multi hazai leányvállalatáról, mindkettő mellett más-más érvek szólnak. Fizetés, rugalmasság, stabilitás és a munka-magánélet egyensúlya témákban a kettő cégméret között mára kisebb különbség akad. Ezzel szemben a karrierút, a közösségek és az egyén jelentősége aspektusok kapcsán jócskán akad köztük eltérés.

Egy KKV vállalaton belül korlátozott karrierút vár

Minél nagyobb egy szervezet, annál több a lehetőség a karrierépítésre. A kisebb cégeknél a vezetői pozíciókat a köznyelv nem hiába nevezi „kihalásos alapon” betölthetőnek. Ha a szakmádban látványos karrierutat szeretnél bejárni, érdemes minél nagyobb szervezetben elhelyezkedned.

Ugyanakkor olyan emberek, akik nem szeretnének csak fogaskerékként dolgozni, más oldalról is megközelíthetik a kérdést, hangsúlyozza Bettina. „Úgy gondolom, ha neked fontos, hogy minden kollégát ismerj közelről, fontos a döntési rugalmasság, a kisebb cégek jobban passzolnak majd hozzád. Egy multi nagyon leszabályozott keretek között tartja a folyamatait, és hosszú idő eltelik egy döntési folyamat után a megvalósításig. Ha nem bírod az erős keretrendszereket, jobban fogod érezni magad egy KKV cégnél.”

Ha a kollegiális közösség a fontos számodra, a KKV lesz a befutó

Egy nagyobb multinál általában a saját csapatodat ismerheted meg közelebbről. Mellettük esetleg még pár olyan munkatársat is, akikkel a mindennapi munkádban kapcsolatba kerülsz – de a többeket nem. Egy kisebb szervezetben inkább lehet családiasabb a légkör.

Természetesen multi függvénye is az, hogy mennyire emberközeli a közeg” – emeli ki a Beck and Partners operatív vezetője. – „Vannak jó példák a piacon, ahol kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a munkavállalók magukénak érezhessék adott multi céget. Ugyanígy a kis cégnél sincsen arra garancia, hogy ez megvalósul.

Nem tudsz választani? Állíts sorrendet!

Ideális sorrendet mondani hiteltelen volna, hiszen mindenkinek más és más lesz az ideális karrierútja. Ugyanakkor a szakértő véleménye szerint, ha valaki szeretné mind a kettőt kipróbálni, akkor mindenképp a multival érdemes kezdenie a sort. „Onnan könnyebb kis céghez átmenni. Aki a KKV szektorban kezd, annak sokkal nehezebb dolga lesz, ha át akar menni egy multiba” – összegzi a toborzási specialistaként szerzett tapasztalatát.

Látod már, hogy milyen cég a karrierutad következő állomása?

Regisztrálj be az adatbázisunkba IDE kattintva, és engedd, hogy fejvadászaink ezzel keressenek meg! Regisztráció után add meg minél részletesebben a preferenciáidat, hogy pontosabb, jobb ajánlatokkal kereshessünk fel!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....