Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Bértárgyalás amerikai helyett magyar módon

Bértárgyalás fejvadászat álláskeresés álláskereső

Egy kiválasztási folyamatban a bértárgyalás dönthet el mindent. Múlt héten már átvettünk egy pár amerikai guruk által adott tippet, és hogy azok miért nem alkalmasak az itthoni alkudozáshoz. Ezeket ide kattintva olvashatod el. Ezúttal Somodi Bettina toborzási specialista abban segít, mit tehetsz annak érdekében, hogy véletlen se üthesd meg a bokád az állásinterjúk során.

Hogyan érdemes elkezdeni a fizetési igényről való alkudozást? Erre kínál megoldást a CNN Business összeállítása, ahol különböző karrier tanácsadókat kérdeznek arról, hogy mit érdemes kialkudni egy állásinterjún” – írja a HRCENTRUM. A cikkben egy sor Magyarországon használhatatlan tipp sorakozik. Bettina segítségével utánajártunk, miket hagyj meg a nyugatnak, helyette hogyan járj el bértárgyalás során!

„Új munkahelynél érdemes figyelmet szentelni a pozíció titulusára, címére”

Függetlenül attól, hogy mennyire legyezgeti vagy sem a hiúságunkat egy hangzatos titulus, idehaza, ha nem is felesleges, de kevéssé lényeges szempont. „Fejvadászként rengeteg céggel vagyunk kapcsolatban, és látjuk, hogy ahány cég, annyiféle név alatt fut egy-egy pozíció” – magyarázza Bettina. – „Idehaza nem ez a mérvadó, helyette a konkrét felelősségi kör a fontos. Ezt kell minden esetben kideríteni, ettől függ, hogy ténylegesen milyen bér a reális.”

Ami az USA-ban működik, itthon már nem

A cikkben foglaltak a toborzási folyamatokról egy objektív, az álláskeresők igényeihez inkább alkalmazkodó képet festenek. A toborzási szakértőnk kihangsúlyozza, hogy egyetértene azzal, ha így működne a hazai piac. Hozzátette: „Jó volna, ha adott pozíció kapcsán a bér, de legalább a bérsáv is transzparens volna itthon, akár már az állás kiírásánál is. De sajnos ez így nagyon távol áll a magyar valóságtól.”

Figyelembe véve az ügyfélkörünkből szerzett tapasztalatokat, a hazai piac nagyon távol áll még ettől – és nem csak a KKV szektor. Bettina úgy látja esélyét a bértranszparencia megvalósulásnak, ha jogszabály kötelezné rá az érintetteket. „Máshogy nem látom a realitását. Még sokszor olyan szektorokban sem működik ez, mint pl. az IT, ahol pedig a bértranszparencia hatalmas piaci előnyt jelenthetne a hirdető cégeknek. Egyetlen olyan szektor van, ahol megvalósul Magyarországon is ez a fajta nyílt kommunikáció – de ott nemigen van bértárgyalás alapvetően –, ez pedig a fizikai munkaterületek. A kék galléros kereséseknél a bér legtöbbször ki van írva a hirdetésekben, de ott már esélytelen a bértárgyalás.”

Bértárgyalás a munkahelyen: bérfejlesztéssel kevesebben kényszerülnének álláskeresésre!

Álláskeresőként biztosan a te fejedben is megfordult: mennyivel egyszerűbb lenne az életed, ha nem kellene rendszeresen új munka után nézned! Mert a céged megbecsül, figyelmet szentel az egyéni érdekeidnek, anyagi biztonságérzetednek. A bérfejlesztés egy hiánycikk a magyar munkáltatóknál.

A toborzási szakértőnek markáns véleménye van témában. „A cégek érdeke volna, hogy folyamatos bérfejlesztés mellett figyeljék a bérpiac alakulását is. A már régóta vállalatnál dolgozó kollégákat is meg kellene becsülni! Ezzel egyidejűleg nem kéne visszaélni azzal, hogy sokszor alacsonyabb béren is meg tudják tartani a dolgozóikat, akiket főleg a lojalitás köt hozzájuk.”

A bértárgyalás a saját cégednél kezdődhetne

Kevesen gondolnak rá, pedig reális forgatókönyv, hogy egy adott helyen régóta dolgozó kollégának elég besétálni a főnökhöz és kérni. Sokszor meg is kapják a vágyott összeget!

Bettina elismeri, ez még mindig nem az optimális megoldás. „Az volna jó, ha nem kellene külön könyörögni, hanem alapvető volna a folyamatos bérfejlesztés, a rendszeres bértárgyalás. Ezzel elkerülhető volna a bérfeszültség, nem kellene titokban tartani az elérhető béreket sem. Az csak hab a tortán, hogy ha már egy álláshirdetésben is szerepelne a bér, akkor rengeteg feleslegessé váló munkát és hirdetési költséget meg lehetne spórolni. Ezeket a pénzeket akár át lehetne forgatni a korrekt fizetésekbe. Tisztelet a kivételnek!

A toborzási tanácsadó ezzel együtt leszögezi, hogy nem érdemes ekkora hajcihőt csapni a téma körül. Akit csak a pénz hajt a munkában, nem fog elfogadni egy minden más tekintetben klassz ajánlatot, ha azzal kevesebb fizetés jár az elképzeltnél. Ezzel szemben, akit más is érdekel, mint a pénz, azt nem fogja a bér túlzóan befolyásolni.

A belső bértárgyalás nem járt sikerrel, de gyakorolnád a frissen olvasottakat?

Teszteld a tudásod, jelentkezz aktuális ÁLLÁSHIRDETÉSEINKRE!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...