Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés külföldön: ne csak a bejáratott módszereidben gondolkodj!

Álláskeresés külföldön Álláskeresés tippek külföldi munkalehetőség fejvadászat munkalehetőség

A külföldi munkatapasztalat mind élettapasztalatnak, mind a hazai álláskeresés során hasznos plusznak tűnhet. Múlt héten megírtuk, mi alapján érdemes eldönteni, hogy valóban hasznodra lehet-e az idegenben szerzett munkatapasztalat. Ezúttal a Beck and Partners operatív vezetője elárulja, hogyan zajlik az álláskeresés külföldön, és mire használható az ott szerzett tapasztalat.

Ha már tudod, hogy a motivációd alapján hova érdemes menned, és kellően utánajártál a helyi lakhatásnak, egy lépés van hátra. Alapvetően elmondható, hogy az álláskeresés külföldön hasonló folyamat, mint idehaza, de az álláspiacok sok esetben köszönőviszonyban sincsenek a magyarral.

Ezt az 5 szempontot vedd figyelembe külföldi álláskereséskor

Somodi Bettinával, a Beck and Partners operatív vezetőjével pontokba szedtük, mikben más az álláskeresés külföldön:

  1. Az álláspiac mérlege merre billen? Míg itthon az álláskeresők diktálják a piaci trendeket, úgy más országokban pont fordítva is lehet. Az sem ritka, hogy egyes szakterületeken bődületes hiányok uralkodnak, míg másokban szinte lehetetlen elhelyezkedni. Vizsgáld meg a célország álláspiaci trendjeit, és tájékozódj, hogy a te tudásod mennyire piacképes ott!
  2. Angolon kívül szükséges a helyi anyanyelv? Vannak térségek, ahol a munkanyelv angol, több nem is kell egy pozíció betöltéséhez, máshol viszont a helyi nyelv ismerete elengedhetetlen. Bettina az észak-európai országokat hozza példának: „Noha ott anyanyelvi szinten beszélnek angolul, mégis, ha valaki ismeri az adott ország nyelvét, előnyben részesítik. Nem számít, hogy amúgy angolul is megértenék.
  3. Hogyan zajlik az álláskeresés külföldön? A helyi fejvadász cégeken keresztül elérheted a célod, vagy minden munkáltató egy regionális álláskereső portálon keresztül hirdet? Esetleg egyikre sincs szükséged, elég LinkedIn Prémiumra váltanod? Nemhogy országonként, de akár térségenként eltérő, hogy mi a recruiterek preferált csatornája. Térképezd fel alaposan! Ha nem tudod, hogyan állj neki, érdemes közösségi médiás csoportokat felkeresned, a külföldi dolgozói közösségek rengeteg hasznos tanáccsal szolgálhatnak.
  4. Hogyan befolyásolja a cégkultúrát a helyi kultúra? A cégméret és a cégstruktúra is befolyásolja, mennyire közvetlen vagy hierarchikus berendezkedésű egy vállalat. Ám még ennél is nagyobb hatást gyakorol egy vállalatra a nemzeti kultúra, a helyiek karakterisztikája. Nem véletlen, hogy a skandináv vagy német cégkultúra címke idehaza is sokat mond el egy vállalat működéséről. A kommunikáció jellege, az illem és a kapcsolati viszonyok is kulturálisan meghatározottak. Ha be akarsz illeszkedni egy külföldi cégbe, ezeknek a szempontoknak is meg kell felelned!
  5. Mi kell a munkavállaláshoz? A magyar végzettségedet elfogadják a célországban, vagy plusz okmányra lesz szükséged? Ott egy szakterület ugyanazokat a kívánalmakat támasztja, mint idehaza, vagy érdemes pl. egy online képzést elvégezned a tudásod kiegészítésére? Járj utána a részleteknek! Ezek mellett biztosan szükséged lesz helyi bankszámlaszámra és helyi telefonszámra is!

Az álláskeresés külföldön extrém kihívás lehet álláskereső szemmel 

Emese (30) a 2022-es év elején vágott bele a külföldi munkakeresésbe: párjával Olaszországon belül is Bolognát vették célba. „Itthon munkáltatói márkaépítési szakértőként rendszeresen kerestek meg komoly cégek állásajánlattal. Kiérve pont ezzel ellenkező állapotok fogadtak. Túl sok álláskereső jutott arányaiban kevesebb pozícióra, mint itthon. Nem volt ritka, hogy egy-egy álláshirdetésre a publikálását követő 2-3 órában 700 önéletrajz özönlött be csak az adott platformon. Ha már másnap jelentkeztem, lényegében lehetetlen volt kitűnni a jelentkezők közül. Olaszországban az is gyakori jelenség, hogy senior tudású szakemberek akár pályakezdő pozíciókra is jelentkeznek, csak hogy tudjanak dolgozni. A cégek úgy válogathatnak a jelentkezők közül, olyan magas követelményeket támaszthatnak, amilyet csak akarnak, ők uralják a piacot.

Sikeres álláskeresés külföldön, bezsebelt munkatapasztalat: mire elég?

A külföldi munkavégzésed legfőbb hozadéka a kint elsajátított vagy tökélyre csiszolt nyelvtudásod lesz, amit valósan értékel egy magyar munkáltató. Bettina szerint az esetek 10%-ában van külön jelentősége az idegenben szerzett tapasztalatnak. „Elsősorban multinacionális cégek magas pozícióiban fontos a külföldi munkatapasztalat, amik ugyancsak nemzetközi cégeknél nyerhetőek el. Náluk valóban előny jelent a világlátottság. Ugyanakkor a hazai álláspiac jelen állása szerint nem hátrány, ha valaki nem tud felmutatni külföldi munkatapasztalatot.

Teszteld, mennyire értékes az eddigi tapasztalatod a munkaerőpiacon!
Regisztrálj be a Beck and Partners adatbázisába IDE kattintva, és jelentkezz a neked szóló állásokra!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....