Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Külföldi munkatapasztalat hazai karrier érdekében: hogyan vágj bele?

Álláskeresés tippek külföldi munkalehetőség fejvadászat munkalehetőség Álláskeresés külföldön

A külföldi munkatapasztalat a leghangsúlyosabb melletted szóló érv lehet egy pozíció megpályázása során – gondolhatod józan ésszel. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen motiváció hajtott külföldre, meddig voltál távol és hol. Somodi Bettinával, a Beck and Partners operatív vezetőjével ezúttal annak járunk utána, mikor válik valóban hasznodra a külföldi munkatapasztalat.

Nem meglepő módon egyre több dolgozó gondolkodik külföldi munkatapasztalat gyűjtésében, a fiatalok harmada szívesen tenné magát próbára. 2004 óta a kontinens szabadon bejárható, és a most folyó háború ellenére sem volt még ennyire biztonságos vállalkozás a kiutazás. A globalizáció hatásaképp a fiatalok nyelvtudása erősebb, mint az előző generációké volt, még ez az akadály is elhárult.

Nem mindegy, mire fel vágsz neki a világnak

Bettina úgy véli, a motiváció és a célország nagyban befolyásolja, hogy mennyire jól hasznosulhat a külföldi munkatapasztalat az álláskeresés folyamatában. Annak ellenére, hogy a világban zajló gazdasági és társadalmi folyamatok mennyire hektikusak, nem érdemes lemondanod a próbatételről. Épp csak érdemes az alábbiakat letisztáznod magadban:

  1. Mi a külföldi munkatapasztalat célja, mi motivál? Sok érv szólhat a külföldi munkavégzés mellett, de egy döntő indok mindig meghúzódik a háttérben. Nem köt ide semmi és szerencsét próbálsz? Itthon nem tudtál érvényesülni, ezért elindulsz egy másik ország lehetőségeit feltérképezni? Sok pénzt szeretnél felhalmozni, amit itthon nem tartasz lehetségesnek?
  2. A célország megfelel a céljaid megvalósításának? Vannak országok, ahova csak azért nem érdemes menni, mert az ember azt reméli, ott jobban megy majd a sora. Ez a legtöbbször nem igaz. Ugyanakkor természetesen vannak országok, ahova szinte bármikor érdemes kiutazni, mert stabil lábakon áll a gazdasága.
  3. Valóban opcionális a külföldi munkatapasztalat, vagy a munkakörödből adódóan nélkülözhetetlen? Vannak szakmák, amikben eleve külföldön vannak a jobb lehetőségek. Emellett vannak olyan szakmák is, amik eleve sok külföldi munkavégzéssel és tapasztalatszerzéssel járnak. A te szakmád egy közülük?

Ezer és egy teendő vár a külföldi munkatapasztalat megszerzése előtt

Annak érdekében, hogy a külföldi munkatapasztalat ne váljon egy óriási csalódássá, rengeteg előkészület vár rád. A Beck and Partners operatív vezetője szerint mind anyagilag, mind szakmailag alapos felkészülésnek kellene megelőznie a kiutazást. „Érdemes felhalmozni egy kis tartalékot, és ha módodban áll, úgy kiutazni, hogy fix állás vár a célországban. Emellett tudnod kell, hogy adott helyen milyen megélhetési költségekre számíthatsz, mennyibe kerül a lakhatás, hogyan alakulnak az élelmiszerárak. Érdemes kikalkulálnod, mi az a minimum kereset, amiből megtakaríthatsz – és ami alatt már nem éri meg kiköltözni.

Cikkünk ide kattintva folytatódik!

Ha még csak távoli terved a külföldi munkatapasztalat, munkára viszont már most szükséged van, regisztrálj be ITT és jelentkezz állásajánlatainkra!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...

Karrier tippek

A december az év egyik leghúzósabb időszaka – és ez kiemelten érvényes a munkahelyi évzárásra! Szeretnéd kiegyensúlyozottabbá tenni az irodai és a magánéleti teendőket?...