Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés tévhitek: ezekben nincs különbség KKV és multi cégek között

álláskeresés tippek multi cégek kkv karriertipp

A multi cégek jobban fizetnek és stabilabbak, de a KKV vállalatoknál dolgozva van magánélet és rugalmasabbak is. Vagy mégsem? Újabb kétrészes cikksorozatunkban azt tárgyaljuk ki, milyen tények és tévhitek övezik a két cégtípust. Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője elsőként a tévhiteket oszlatja el a két cégtípus között.

A karrierváltásban gondolkodók első kötelező lépése, hogy kitalálják, pontosan elképzeljék maguk előtt azt a közeget, helyet, ahol szeretnének dolgozni. Az álláskeresés folyamata – kezdve a megfelelő önéletrajz megírásától a jelentkezéseken át egészen az interjúkon való részvételig – ezen alapszik. Amikor egy álláskereső megtervezi a karrierútjának következő állomását, fontos azt is tisztáznia, hogy milyen céghez szándékozik elmenni. Ugyanis eltérő lehet a munkavégzés jellege a KKV és multi cégek között, noha sok hasonlóságot is mutatnak.

A multi cégek nem fukarkodnak a fizetéssel, de már a nagyobb KKV-k sem!

Fizetés tekintetében ma már nem lehet azt egyértelműen kijelenteni, hogy a multi cégek jobban fizetnek. Vannak olyan 500+ fős, milliárdos árbevételű, KKV szektorba tartozó cégek, amelyek fizetés tekintetében tartják a lépést a multikkal.

Még mindig elmondható, hogy a KKV szektorba tartozó kisvállalkozások nem tudnak olyan bérekkel operálni, mint a multik” – teszi hozzá Bettina. – „Álláskeresői szempontból könnyebb a bérigényt meghatározni multi cégek esetén, hiszen nincs nagy differencia két multi között. Mindenhol van bérsávokra osztott, kialakított bérrendszer. Ráadásul a legtöbb bérpiaci körkép is ezt a szektort vizsgálja. Emiatt sokkal könnyebb adatot találni arról, hogy mi az elkérhető bér. A KKV szektorban túl sokféle méretű és árbevételű cég tartozik, éppen ezért nehezebb is a bért belőni, felderíteni.

Kiszámíthatóság: sokakat foglalkoztat, de ettől még másnap kiszervezhetik Indiába

Stabilitás és kiszámíthatóság szempontjából sem egyértelmű, hogy melyik cégtípus van előnyben, sőt. „Gondolhatná az ember, hogy egy több 1000 főt foglalkoztató gigavállalat stabilabb munkaadó, de ez nem feltétlen igaz” – véli a szakember. – „A multi cégekre jellemzőbb az átszervezés, kiszervezés. Lehet, hogy az anyavállalat stabil, de ez nem jelenti azt, hogy ne szervezhetnének ki leányvállalatok teljes osztályait más országokba. Lényegében bárhová, ahol a hazainál olcsóbb a munkaerő.

Rugalmasság és magánélet: a koronavírus óta megszűnt a különbség KKV-k és multi cégek között

A koronavírus kitörése óta különösen felértékelődött a rugalmasság és a munka-magánélet egyensúlya az emberek szemében, és ehhez mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Mára nincsen nagy különbség a két szektor között. A Beck and Partners operatív vezetője szerint inkább a munkakör, konkrét szakmai pozíció határozza meg, hogy mennyire tud egy munkaadó rugalmas lenni a munkavégzés tekintetében.

Kipróbálnád magad egy új munkahelyen?
Regisztrálj be az adatbázisunkba IDE kattintva! Így fejvadászaink elsők között gondolnak rád, amikor egy számodra kedves pozícióra kutatnak karrierváltók után.

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....