Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés és önfejlesztés: kifizetődik, ha új dolgokat tanulok?

ÁlláskeresőBlog_Álláskeresés_Karrier tippek

Álláskeresés során folyamatosan kérdezgetjük magunkat: elég az, amit beleírtunk az önéletrajzba? Többet kéne? Minek volna még helye benne? Felszínes volna a kijelentés, miszerint minden tudás hasznos, de az tény, hogy minden tudás valamire használható. Szakértőnk megmondja, hogyan kamatoztasd a kiegészítő tanulmányaidat az álláskeresés folyamatában!

Az álláskeresés alapja az önéletrajz. Egy önéletrajz akkor jó, ha pontos képes fest rólad, informálja a jövendő munkáltatód arról, mivel foglalkoztál eddig és mit várhat tőled. Ennek ellenére – főleg 10-20 év munka után – sokan, sokfélébe belekóstolunk, kipróbálunk más területeket, fejlesztjük magunkat. Ideális esetben nem csak szakmai profizmusra törekszünk, de a hobbinknak és szenvedélyünknek is jut a tanulásra szánt időből, energiából. Mindebből mi kerüljön bele az önéletrajzba?

„Az vitán felül áll, hogy a szakmai végzettséget, egyetemi, szakiskolai képesítéseket, nyelvtudást fel kell tüntetni az önéletrajzban” – szögezi le Somodi Bettina, toborzási szakértőnk. – „Ezek mellett kifejezetten pozitív megítélésű, ha azt látjuk egy álláskeresőnél, hogy a szakmai iskola elvégzése után rendszeresen fejleszti magát.

Rengeteget elárul a tájékozottságáról, elhivatottságáról, munkamoráljáról és fegyelmes természetéről is

az, hogy milyen kurzusok, kiegészítő tanulmányok szerepelnek az önéletrajzában.”

A fejvadász cégek csapatának munkáját is segíti, ha látszik, hogy egy álláskeresőt milyen szakterület érdekli, mibe ásta bele magát. Bettina kihangsúlyozza: „Nagyon értékes információ, ha tudjuk, hogy kikacsintana a jelenlegi pozíciójából, vagy hogy nincs problémája az angol nyelvvel, hiszen külföldi online kurzust végzett. Az álláskeresés összetett feladat, de az ilyen plusz adatok mind-mind megkönnyítik a váltani vágyók dolgát.”

Álláskeresés okosan: azt mutasd meg, amit a hirdetés kér!

Örök dilemma, hogy mennyiségi vagy minőségi pályázatot adjunk be. Nagyon eltérők a szempontok, ha fix munkahelyen dolgozva keresnénk más alternatívát, vagy ha égető szükségünk van új állásra. Tudjuk, hogy pályázni nem egyszerű, és időt kell szánni rá – de az kifizetődik!

  1. Érdemes kategorizálnod az álláshirdetéseket aszerint, melyik passzol hozzád a leginkább, melyik kevéssé, mi jelentene jó mérföldkövet a karrieredben, mi lenne csak megoldás az adott problémádra.
  2. Válassz ki ötöt, amely a legszimpatikusabb és leginkább az igényeidnek megfelelőnek tűnik!
  3. Ezekhez készíts, a hirdetésre szabott egyedi önéletrajzot!
  4. Ezekbe már illeszd bele azokat a képesítéseidet, kurzusaidat, amik igazolják a rátermettségedet, és amelyek árulkodóak lehetnek a személyiségedről!

Álláskeresés közben mit tanuljak?

Nagyon pozitív képet fest rólad, ha a munkáltatónak megmutatod: a következő munkahelyed megtalálása előtt sem hátra dőlve vártad a sült galambot. Tettrekészséget, elköteleződést, szorgalmat sugall.

Ha szakmai önfejlesztésbe fognál, de nincs konkrétan kiválasztott kurzus vagy program, amit elvégeznél, érdemes akár az álláshirdetésekből tájékozódnod! Azokból megtudhatod, hogy milyen jellegű tudás keltheti fel a hirdetők figyelmét. Például, ha projektmenedzserként dolgoznál szívesen egy reklámügynökségnél, végezz el egy a Google vagy Facebook hirdetésmenedzsmenti kurzust. Így érteni fogod, hogy a kollégáid mivel foglalkoznak majd az ügynökségnél. A lényeg, hogy ismerd meg azt, akikkel, akiknek vagy akikért fogsz dolgozni!

Készen állsz?

Nézd meg AKTUÁLIS ÁLLÁSAJÁNLATAINKAT!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....