Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Hibrid munkavégzés: mindent az új munkarendről

Hibrid munkavégzés_ÁlláskeresőBlog_Álláskeresés_Karrier tippek

Hibrid munkavégzés: egyre több helyen bukkan fel a kifejezés, amely egy, a koronavírus kitörése előtt még gyerekcipőben járó munkarendet jelöl. Lényege, hogy a dolgozók a negyven órás, nyolctól négyig irodában eltöltött munka helyett rugalmas munkavégzésben láthatják el feladatukat – mind időben, mind helyszínt tekintve. Hamarosan általánossá válik a fehérgalléros szakmákban, de addig is mire számíthatunk? Ezt a témát járjuk körbe Somodi Bettina toborzási szakértővel.

A koronavírus és a megfékezése érdekében hozott korlátozások választás elé állították a munkáltatókat: vagy felfüggesztik a tevékenységüket, vagy lehetővé teszik, hogy munkavállalóik biztonságos módon, távolról is dolgozhassanak. A kényszer döntött, és aki tehette, átállt az irodistáival a távoli munkavégzésre. A rendszert másfél év alatt megszokták a dolgozók, azóta egyre többen elvárásként támasztják a munkáltatójuk felé.

A hibrid munkavégzés hamarosan általánossá válik?

Somodi Bettina toborzási szakértő napi szinten lát bele a magyar cégek ajánlataiba és az álláskereső tömegek igényeibe. „Szakma- és személyiségfüggő, ki mennyire szereti, illetve mennyire alkalmas a távoli munkavégzésre. Az viszont tagadhatatlan, hogy a szabadság és bizalom, ami vele jár, nagyon vonzó az álláskeresők számára” – foglalja össze tapasztalatait.

Annak ellenére, hogy a munkáltatók felismerték, a dolgozók szemében mekkora értéket jelent a hibrid munkavégzés, akadnak vonakodók, akik korábbi tapasztalataik miatt nem akarják bevezetni. Sok vezető megélhette a tapasztalatot, hogy amikor belép egy zsúfolt irodába, serényebben zajlik a munka, vagy hogy bármikor kedvére odaléphet a beosztottjaihoz, és felteheti nekik a kérdéseit – nem kell várnia, nem kell alkalmazkodnia.

Bettina elmondása szerint a vonakodás fő oka a szervezeti kultúrában keresendő: „A vezetőknek nehéz elengedni ezt a kényelmet, főleg olyan vállalatoknál, ahol a szervezeti kultúrából hiányzik a bizalom. Legtöbbször azokon a helyeken problémás a hibrid munkavégzés, ahol a vezetők nem bíznak a beosztottjaikban. Nem hiszik el, hogy a beosztottak képesek felelősen és színvonalasan elvégezni a munkájukat bárhonnan, bármikor. Ugyanígy nehézkes az átállás ott, ahol beosztottak nem bíznak abban, hogy személyes jelenlét híján is támogatást, útmutatást remélhetnek a vezetőiktől. További probléma, hogy ezen alkalmazottak sokszor nem veszik biztosra, hogy ha otthonról dolgoznak, nem éri őket hátrányos megkülönböztetés.”

A hibrid munkavégzés csak az irodisták privilégiuma marad

Külön nehézséget jelent, hogy ameddig az otthoni munkavégzés opciója az irodisták kényelmét szolgálja, addig a fizikai munkát végzők, legyen szó üzemi karbantartókról, gyárban dolgozó operátorokról vagy akár pincérekről, kimaradnak belőle. Ez tovább élesítheti a szakadékot, és alakíthatja az álláskeresők preferenciáit.

„A koronavírus hatására a nagy tömegeknek alkalma volt végig tekinteni az életükön. Kritikusan szemlélték, hol tartanak, mennyire járnak még távol álmaik megvalósításától. Amerikában már látszik a trend, miszerint egyre többen mondanak fel a munkahelyükön azért, hogy újra az önmegvalósításnak szenteljék magukat. A jelenség rövidesen itthon is megjelenik, amikor az álláskeresők újat, komfortosabbat, személyes vágyaik eléréséhez inkább megfelelőt munkát keresnek majd. Ha ezt a hibrid munkavégzés teremti meg számukra, arra fognak váltani” – kommentálja a jelenséget a toborzási szakértő.

Te is váltanál olyan pozícióra, amely mellett van időd a személyes céljaid elérésére? Nézd meg AKTUÁLIS ÁLLÁSAJÁNLATAINKAT!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...