Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Próbaidő – miért szükséges és mire figyelj?

próbaidő

Jól sikerült az állásinterjúd? Gratulálunk, jöhet az új fejezet az életedben! A próbaidő minden munkavállaló életében kritikus pár hónapot jelent, ezért ne érezd magad egyedül! Mindenki izgul és fél az első negyedévben. Ilyenkor derül ki, hogy a munkáltató és a munkavállaló valóban egymást kereste-e. Cikkünkben Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője segít abban, hogy mit érdemes és mit nem a próbaidő alatt.

Ezt csináld a próbaidő alatt!

Megfigyelés, integrálódás, proaktivitás. Ennek a három szónak kulcsszerepe van az első időszakban.

  1. Megfigyelés: mindenre koncentrálj, ami a cég életében történik. Figyelj oda az erőviszonyokra, a párbeszédekre, az instrukciókra és a tanácsokra! A kollégák egymáshoz és a munkaadóhoz fűződő kapcsolata, sokat segíthet a tájékozódásban. Hatalmas szerepe van abban, hogy el tudd dönteni, valóban jó döntést hoztál-e. A munkatársak párbeszédei és hangvétele jól szemlélteti, hogy egy összeszokott közegbe kerültél, vagy épp ellenkezőleg, sok probléma van a munkavállalók között. Ez nem azt jelenti, hogy hallgasd ki mások beszélgetését! Inkább csak figyeld meg azt, hogy milyen beszélgetések hangzanak el egy közös ebédnél vagy a cigiszünetek alatt. Vagyis csak olyan párbeszédekre figyelj, amikben te is benne vagy.
  2. Integrálódás: próbálj meg közös témát találni a kollégákkal. Habár elsőre ijesztő lehet a tudat, hogy egy teljesen új közegbe kerültél, ez ne szegje kedvedet egy kis ismerkedéstől. Kérdezz bátran a munkatársaidtól akár a cégről, akár a munkájukról. Az érdeklődést azonban ne vidd túlzásba, ha látod, hogy valaki nem nyitott a beszélgetésre, akkor ne kényszerítsd ki belőle a válaszokat! Emellett pedig maradj meg hétköznapi témáknál, ne kérdezz olyan dologról, ami túl személyes, hiszen az új kollégáid alig ismernek!
  3. Proaktivitás: a munkahelyeken az új kollégáktól szívesen veszik a proaktivitást. A próbaidő alatt bátran írd össze az észrevételeidet, azonban ezt semmiképp se prezentáld már az első héten! Tekintettel arra, hogy nem tudod pontosan hogyan működik a cég, nem érdemes az első időszakban javaslatokat tenni a működés javítására.

Mit ne tegyél a próbaidő alatt?

Természetesen van egy olyan lista is, ami arról szól, hogy mit ne tegyél. Bettina szerint több olyan téma is van, amit kifejezetten tilos érinteni a próbaidő alatt. Az első és legfontosabb, a munkahelyi pletyka. Még ha valamelyik kollégád el is mond neked belsős információkat a munkatársak magánéletéről, nem jogosít fel arra, hogy ezeket tovább add! Ezen információk alapján megítélni sem szabad a szóban forgó kollégádat, hiszen nem tudhatod, hogy mennyi a valóságalapja ezeknek a pletykáknak.

Arra is figyelj oda, hogy te miről beszélsz ebben az időszakban. Ne teregesd ki a magánéletedet az első veled szóba álló munkatársadnak! Sőt, a korábbi munkahelyedről se mondj túl sokat! Nem vet jó fényt rád, ha folyamatosan szidod azt a közeget, ahonnan jöttél. A próbaidő továbbá nem az az időszak, ahol fizetésemelésről szót lehet ejteni.

Ha nem komfortos, menni vagy maradni?

A próbaidő a munkáltató és a munkavállaló számára is kiemelten fontos. Ez alatt az idő alatt tudja eldönteni mindkét fél, hogy jó döntést hozott-e. Habár a rövid munkaviszony nem ideális egy önéletrajzban, azonban nem érdemes csak azért maradni, hogy jobban nézzen ki a tapasztalatlistád. Mindkét oldalról felesleges időhúzás, ha csak várod, hogy jobb legyen a légkör, az ellenérzéseid miatt mégsem tudsz koncentrálni a munkádra. Szakértőnk szerint meg kell tisztelned önmagad és a munkáltatódat is azzal, hogy felmondasz ahelyett, hogy az elvárt szinten alul teljesítesz.

Ha úgy érzed, hogy már nem megfelelő számodra a jelenlegi munkád és szeretnél váltani, akkor kattints IDE és regisztrálj adatbázisunkba!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....