Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Ezzel számolj felmondás előtt

Felmondás Álláskeresés Álláskereső Blog

Már a felmondás gondolata is félelmet és szorongást okozhat, pedig egy racionálisan működő cég nem nehezíti meg a folyamatát. Mindenkinek vannak legalább közvetett tapasztalatai arra vonatkozóan, hogy milyen traumát okozhat a felmondás. Lelki teher, rosszabb esetben szakmai hírnévrontás kísérheti. Ennek nem kell így lennie!

Ahogyan fokozatosan nő a szakemberek iránti kereslet, egyre többeket keresnek meg a fejvadászok. Még azokat az aktív dolgozókat is megtalálhatják a lehetőségek, akik maguktól nem is keresnék a továbblépési alternatívákat. A piaci trendek azt mutatják, egyre több szakma képviselőit keresik ezzel a módszerrel. Emiatt a jelenség miatt a hosszú távú, akár évtizedes viszonylatban fix pozíciók lassan, de biztosan szűnnek meg. Éppen ezért fontos, hogy munkahelyváltással járó felmondás ne váljon két-három évente bekövetkező, rendszeresített traumává.

Felmondás után a munkáltatók többsége nem tesz keresztbe neked

Alapvetően érdemes különbséget tenni a két esett között: ha munkavállalóként felmondasz vagy elbocsátanak. Somodi Bettina toborzási specialista szerint, ha te mondasz fel, nagy eséllyel nem kell különösebb ellenállásra számítanod. „Többnyire az a gyakorlat, hogy a munkaadó nagyobb rugalmasságot ad a távozni kívánó munkavállalónak. Így a felmondott dolgozó könnyebben tud állást keresni, interjúkra járni. A munkaadónak nem érdeke, hogy további konfliktusokat generáljon, hátráltassa a hátralévő közös munkát.

A szakértő ezzel együtt elismeri, akad példa arra, hogy a munkáltató akadályozza a dolgozó elhelyezkedését. Szerencsére nem ez az általános, de jócskán megnehezítheti az átmenetet azzal, hogy nem engedi interjúkra, vagy az utolsó pillanatig terheli. „Ha a munkavállaló magától mond fel, akkor nem szokás az újbóli elhelyezkedésében támogatni. Hogy ez jó-e így, mindenki döntse el maga, de ez a jellemző” – szögezi le Bettina. A toborzási szakértő szerint komoly üzleti potenciál lenne abban, ha egy cég vezetősége segítené a következő munkájához a felmondott kollégát. „Ha egy reménybeli üzleti partner cégébe ül át a felmondó kolléga, akkor a jövőben ő maga válhat értékes bizniszkapcsolattá.

Alternatívák felmondás helyett: outplacement és ajánlások

Más a helyzet akkor, ha a vállalat kénytelen megválni egy jó emberétől, pl. egy átszervezés miatt. Ilyenkor gyakran felmerül, hogy valamiképpen támogatná az egyébként jó munkaerőt, és megteszi azt, amit tud a patthelyzetbe került kolléga segítésére. Bettina a karrierje során látott erre több példát, ez az úgynevezett outplacement szolgáltatás. „Ilyenkor az onboarding, azaz az integrációt segítő folyamatok ellentéte zajlik le. A cég saját vagy felkért szakértője felkészíti a karrierváltásra, álláskeresésben vagy karrier coachingban támogatja az elbocsátott munkatársat.

A szakember tapasztalatai szerint az sem ritka, hogy egy vezető saját maga jár közben a munkatárs érdekében. Ilyenkor jellemzően a cégvezetés ismeretségi körébe tartozó vállalatnál ajánlja be a szerinte rátermett, jó munkaerőt jelentő dolgozót.

Készen állsz arra, hogy új helyen folytasd a karrierutad?

Kattints IDE és regisztrálj a Beck & Partners oldalára! Töltsd ki minél részletesebben a profilod, és várd, hogy a fejvadász csapat megkeressen a neked szóló ajánlatokkal!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....