Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Ezek döntik el, hogy jó lesz-e a munkahelyi környezet

munkahelyi környezet munkahely álláskeresés

A munkahelyi környezet minősége egy sor tényezőn áll vagy bukik. A fizetés és a korrekt munkakörülmények fontosak, de nem döntőek a mai, munkaerőhiányban szenvedő álláspiacon. Somodi Bettina toborzási specialista segítségével ezúttal azt vesszük végig, hogy honnan tudhatod, hogy jó helyen dolgozol!

A megfelelő munkahelyi környezet megválasztása esszenciális fontosságú, hiszen az ébren töltött időnk nagy részét töltjük benne – anélkül, hogy volna ráhatásunk. Azonban egy sor lényeges tényező akad, amely befolyásolja, hogy valaki hogyan érzi magát egy munkahelyen.

A munkahelyi környezet fizikai értelemben már kevéssé fontos

Munkahelyi környezet esetén a legfontosabb befolyásoló tényezők természetesen az emberi tényezők, azaz a munkatársak és a felettes. A legtöbb munkavállaló számára döntő kérdés, hogy olyan emberekkel dolgozhasson együtt, akikkel könnyen megtalálja a közös hangot. Ahogyan az is, hogy a közvetlen felettes igazán jó vezető legyen. „Egy vezetőt az tesz kiemelkedővé, hogy ad visszajelzést, vannak célkitűzései, elképzelései a jövőről, és azokat képviseli is” – emeli ki Bettina.

Munkavégzés szempontjából a munkahelyi megbecsültség és a nyílt, transzparens kommunikáció a legfontosabb értékek. A mindennapi munkavégzését és karrierútját tekintve egy munkavállaló akkor érzi jól magát, ha tisztán, világosan látja, ami a munkájára vonatkozik. A szakértő mindemellett leszögezi: a legjobb munkahelyi környezet is hiába kiváló, ha a fizetés és a rugalmas munkavégzés nem lehetséges.

Nagyrészt a munkáltatóé a felelősség, de nem kizárólag!

Értelemszerűen a munkaadó az, aki a komfortos munkahelyi környezet biztosításáért a legtöbbet teheti. „A cégeket terheli a felelősség, hogy megteremtsék a kiszámítható, biztonságos hátteret a munkához” – fogalmaz a toborzási specialista. – „Ugyanakkor nem kizárólagosan felelős azért, ha a munkahelyi környezet nem tökéletes a számodra. Neked kell mérlegelned, hogy mi felelhet meg. Álláskeresőként a te felelősséged, hogy olyan helyet válassz, ahol jól érezheted magad. Még akkor is, ha beilleszkedés után, út közben siklottak ki a dolgok, érdemes felszólalnod. Sőt, megoldási javaslattal előállni a legjobb, amit tehetsz.

A kölcsönös, oda-vissza kooperatív kommunikációt azonban jócskán megnehezíti a tény, hogy a legtöbb munkavállaló nem erre szocializálódott. Nem csoda, hiszen az oktatási rendszer szereplői és a magyar cégek kultúrája a legtöbb esetben tekintélyelvűen működnek. „Azért, mert az asszertív érdekképviselet elsőre nagy kihívást jelent, nem okolható senki” – hangsúlyozza Bettina. – „Megoldásképp viszont hasznos eszköz, ha egy cég rendelkezik onboarding, azaz a beilleszkedést megkönnyítő folyamattal. Ennek birtokában a belépő kap elég kapaszkodót, amivel átlátja a felé irányuló elvárásokat és eszközöket, amelyekkel megvalósíthatja azokat.

Dolgozz olyan helyen, ahol a munkahelyi környezet megfelel az igényeidnek!
Kattints IDE, és regisztrálj a Beck & Partners adatbázisába, hogy megtalálhassuk neked ezt az ideális környezetet!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....