Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Szakmai tapasztalat vagy pénz: melyiket válaszd?

szakmai tapasztalat, álláskeresési tippek, pályamódosítás

Álláskeresőként előfordul, hogy nem mindig csak a szakmádban nézelődsz, keresel más opciót, nagyobb kihívást. Sok esetben fontos kérdés a pénz és a szakmai tapasztalat is, de vajon összevethető a kettő? Somodi Bettina a Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője ad tippeket, hogy mit tarts szem előtt, amikor ezzel a dilemmával szembesülsz.

Nehéz kérdés, amikor a szakmai tapasztalat és a magasabb fizetés között kell választanod. Az alábbiakban sorolunk jó pár szempontot, ami alapján könnyebb lehet meghozni a döntést.

Pályamódosítás: mikor, miért, hogyan?

Új munka után kutatva sokszor megfordul az ember fejében, hogy vajon érdemes lenne-e pályát módosítania. Ezek a gondolatok sokszor egy fél füllel hallott információból jönnek, ahol elhangzik más szakmák kötetlensége vagy magas fizetése. Ismerős a gondolat, miszerint miért is ne csinálhatnád te is azt, amit az ismerőseid? A pénz valóban jó ígéret lehet, azonban latolgatni kell az esélyeket, hogy a szakmai tapasztalat vagy a fizetés ér-e többet. Melyikből profitálhatsz hosszú távon? Érdemes átgondolnod, hogy jelen helyzetben és majd a jövőben mire lesz nagyobb szükséged!

A szakmai tapasztalat vagy a pénz ér többet?

Ez attól függ, hogy a szakmádban szeretnél-e maradni. A szakmai tapasztalat egy hosszú távú befektetésnek is tekinthető. Először lehet, hogy nem a tiéd lesz a legmagasabb fizetés, de idővel a tapasztalatod egyre többet fog érni a munkáltatók számára. Így, amennyiben jelenleg nem csak a pénzszerzés az, amit szem előtt tartasz, akkor érdemes a szakmádba invesztálni az időt.

Ha már eleve rendelkezel tapasztalattal egy szakmában, akkor lehet, hogy nincs elég kihívás benne számodra. Ilyenkor azt kell végig gondolnod, hogy csupán a pénz miatt hagynád-e ott a szakmádat, vagy a fejlődés hiánya miatt. Egy magasvezetői pozícióban például már a fizetés nem biztos, hogy magasabb lesz, ugyanakkor vonzó lehet egy nagyobb vagy másabb kihívás. Azzal mindenképpen számolnod kell, hogy ilyenkor a pályamódosításnál, más pályakezdő pozícióban nagy valószínűséggel kevesebb lesz a fizetésed.

Értékálló szakmák: elég szakmai tapasztalat után van visszaút

A szakmák között nem csak olyanok vannak, ahol rövidebb-hosszabb kihagyás után újfent iskolapadba kell ülni a felzárkózáshoz. Akadnak olyan munkák is, ahol néhány hónap vagy akár év elteltével is vissza lehet térni. A fizikai munkák jó részében bár fejlődik a technológia, mégsem olyan mértékben, amit ne lehetne lekövetni. Míg a jog, a marketing, az IT és a pénzügy területe folyamatosan változik, ezért ezeknél egy kisebb kiesés is gondot okozhat. A HR, a mérnöki, és a kereskedelmi szektor az, ahol ugyan lehetnek változások, de sokkal könnyebb felzárkózni. Azonban nem lehet kijelenteni általánosan azt sem, hogy valamelyik szakmába felesleges próbálkozás lenne visszatérni kihagyás után. Minden attól függ, hogy van-e egyáltalán, és ha igen, akkor milyen mértékű a munkaerőhiány.

Visszatérés előtt egy a fontos: legyél benne biztos!

Mielőtt visszatérsz a korábbi szakmádhoz, mérlegelned kell, mennyire távolodtál el attól, illetve milyen hosszú volt a kihagyott időtartam. Somodi Bettina, a Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője azt javasolja, hogy ilyen esetben érdemes előbb felzárkóztató oktatásokon részt venni. Ha pályamódosítást követően visszatérnél az eredeti szakmádhoz, akkor az sosem árthat, ha elvégzel egy-két képzést. A tanulás segíthet abban, hogy ne csak a szakmai tapasztalat legyen mérvadó egy állásinterjú során. Mivel így frissebb tudással térsz vissza az eredeti szakmádba, akár előnyt is élvezhetsz.

A jelenlegi munkád helyett mást csinálnál, szintet lépnép, esetleg csak felmérnéd a lehetőségeidet? Regisztrálj be a rendszerünkbe IDE KATTINTVA!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

A december az év egyik leghúzósabb időszaka – és ez kiemelten érvényes a munkahelyi évzárásra! Szeretnéd kiegyensúlyozottabbá tenni az irodai és a magánéleti teendőket?...

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...