Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Kirúgtak, hogyan tovább?

kirúgtak álláskereső blog álláskeresés tippek

Elhagyni egy munkahelyet önmagában is fájdalmas dolog, főleg akkor, amikor ezt a munkavállaló nem önként teszi, hanem felmondanak neki. Vajon létezik szabály arra, hogy hogyan érdemes kommunikálni egy állásinterjún azt, ha kirúgtak?

Ebben a cikkben megmutatunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan láss neki az álláskeresésnek, és milyen kommunikáció segíthet az állásinterjún.

Pihenni vagy nem pihenni, miután kirúgtak?

Mikor lehetne egy jót pihenni, ha nem most? A válasz elsőre könnyűnek tűnhet, azonban ez sok mindentől függ. Ha nagyon elkeseredtél az elbocsátás miatt, akkor javasolt legalább egy kis szünetet beiktatni. Lehet ez mindössze pár nap, amikor regenerálódsz és átgondolod, hogy hogyan szeretnéd folytatni. Ha viszont érzed, hogy lendületesen tudsz önéletrajzot készíteni, keresgélni és állásinterjúkra járni, akkor kezdj bele minél előbb! Természetesen az anyagi helyzettől is függ, hogy mennyire engedheted meg magadnak azt, hogy tarts egy kis szünetet. Egy viszont biztos: nem szabad túl sokáig elhúzni a felkészülést, hiszen a kihagyás előbb vagy utóbb a visszájára fordulhat. Ebben az esetben feltöltődés helyett sokkal inkább elkeseredhetsz és befásulhatsz.

Maradsz a pályán vagy módosítanál?

Elsőre valószínűleg kiábrándult leszel amiatt, hogy nem önszántadból léptél ki a cégtől, hanem kirúgtak. Valószínűleg csalódást érzel a szakmáddal kapcsolatban is. Próbálj meg ettől elvonatkoztatni és gondold át racionálisan, hogy már csak rutinból végezted a munkádat, vagy tényleg élvezted, amit csináltál? Ha az előbbi, akkor érdemes eljátszani a pályamódosítás gondolatával, ha pedig valóban szerettél a szakmádban dolgozni, akkor egyértelműen folytatni kell!

Kirúgtak, és? Önéletrajzra fel!

A legelső dolog, amit tehetsz a sikeres pályázáshoz, hogy frissíted az önéletrajzodat. Gondold át, hogy mennyi mindent csináltál az előző munkahelyen. Ezeket pontról-pontra írd le. Keress utána az interneten, hogy milyen kifejezések azok, amik segíthetik a sikerességedet a pályázáskor!

Tud valaki segíteni?

Az önéletrajz elkészítése után nyugodtan kérdezz körbe az ismerősi körben, hogy valaki tud-e neked megfelelő munkát. Egy ilyen ismertség extrán jól jöhet, hiszen az ismerősöd vélhetően jobban megértheti, min mész keresztül, átláthatja a te álláspontodat! Ő valószínűleg nem tekint rád másképp, amiért kirúgtak.

Állásinterjú mód ON!

Az első búslakodás után elkészült az önéletrajzod, beadtad a pályázatokat, behívtak interjúra. Hogyan tovább? Készülj fel! Mindenképpen számolj azzal a kérdéssel, hogy miért hagytad ott a munkahelyedet, mi történt. Somodi Bettina – a Beck and Partners operatív vezetője – azt tanácsolja, hogy ezekre egyszerű, rövid mondatokkal érdemes válaszolni, és igyekezni kell az érzelemmentességre.

Az interjúztató nem veszi jó néven, ha az előző munkaadóját ócsárólja egy jelölt. Érdemes diplomatikus választ adni. Ha például egy tulajdonosváltás miatt lettél elbocsátva, elmondhatod, hogy egyszerűen nem fért össze a cég új stratégiája a tieddel. Emiatt pedig közös megállapodással mondtátok fel a munkát.

Hónapok óta keresel munkát?

Az álláskeresői státusz néha hosszabbra nyúlik, mint elsőre gondoltad volna, azonban ettől sem kell megijedni. Az állásinterjún erről is megfelelően kommunikálhatsz. Határozottan elmondhatod, hogy te csak egy bizonyos típusú munkát szeretnél végezni, emiatt nem pályáztál meg túl sok pozíciót. Így az interjúztató azt érezheti, hogy ez már nem a sokadik, bejáratott köröd, hanem megválogatod azt, hogy kihez is jelentkezel.

A biztos válaszokkal a kezedben ugye már te is magabiztosan fogsz állást keresni? Regisztrálj be az adatbázisunkba IDE kattintva, és keresgélj legújabb állásaink között!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....