Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Álláskeresés dilemma: maradjak a szektorban?

Álláskeresés Álláskereső blog Fejvadász

Álláskeresés során – főleg a karrierút első tíz évében – gyakran előfordulhat, hogy a munkahelyeden tapasztaltakat örökérvényűnek és egyetemesnek tekinted. Ez hiba, mert a cég kultúrája, szokásai, és szakmai standardjai eleve eltérhetnek a szektor egyéb szereplőitől. Arról nem is beszélve, hogy hiába az ott megszerzett szaktudás, ha egy másik szektorban tevékenykedő cég hasonló pozíciójába ülnél át. Ilyenkor akár a szakmád alapjait is újra kell tanulnod. Somodi Bettina ezúttal abban jelöl ki támpontot, hogyan válts szektort – ne csak munkahelyet!

Álláskeresés előtt állva el kell döntened, hogy a munkahelyeden szerzett tapasztalataidat hogyan kamatoztatod és milyen irányba lépnél tovább. Ehhez kiindulópontként egyetlen dolgot kell magadban letisztáznod: miért akarsz váltani? Somodi Bettina fel is vázolja a lehetőségeidet.

Az álláskeresés motivációja maga eldöntheti, hogy merre menj tovább. Egyik eshetőség, hogy a körülmények miatt távoznál. Mert a munkahelyi közeg nem felelt meg, a munkahelyi kapcsolatokkal nem voltál elégedett, esetleg kevés volt a fizetés. Ebben az esetben érdemes olyan céget keresned, amely hasonló profilú, mint ahol most dolgozol. Ha maguk a szakmai feladatok és kihívások azok, amik bosszantanak, untatnak vagy a haszontalanság érzését keltik benned, más a helyzet. Ilyenkor érdemes magát a szektort lecserélned.

Ha a probléma vegyes, azaz minden zavar a munka során, nagyobb lehet a gond, érdemes megfontolni a szakmaváltást is. A szakértő szerint egy efféle radikális lépés előtt adj még egy esélyt a szakmádnak egy másik helyen.

Az iparág és a cégméret jelenti a legnagyobb gondot

A Beck & Partners fejvadász cégnél dolgozó kiválasztási specialista tapasztalatai szerint nagyon sok szakember küzd a szektorok közötti átjárással. „Ez komoly problémát jelent az álláskeresés folyamatában. Mivel a legtöbb munkaadó elvárásai között szerepel az azonos szektorban szerzett tapasztalat, csapdahelyzetbe kerülnek a dolgozók. Ha valaki tíz évet lehúz egyetlen iparágban, nehezen fog tudni belőle kiszállni.

Bettina emellett kihangsúlyozza, hogy a szervezet mérete még nagyobb befolyással bírhat a karrierutadra. „Nagyon más egy multinál dolgozni, mint a KKV szektorban. Aki egy multinál szocializálódik, hozzászokik az egyértelmű keretek közé szorított, területspecifikus munkához. Ezzel szemben a KKV szektorban dolgozók nem egyetlen szakterületben mélyednek el, hanem sokba belekóstolnak. Általában kényszerűségből, de szélesebb tudásra lehet szert tenni a kisebb cégeknél.” Emiatt lehet, hogy egy másik szektorban dolgozó eltérő méretű szervezethez – ha nem is lehetetlen – jóval nehezebb pozíciót szerezni.

Általános képzéssel a hátad mögött vágj bele az álláskeresés folyamatába

Annak érdekében, hogy ne kerülj csapdahelyzetbe, érdemes befektetned olyan képzésekbe, amelyek általános érvényű tudást adnak. Így több kapu marad nyitva előtted a munkaerőpiacon. Tipikusan ilyenek a szakmádhoz tartozó specifikus kurzusok vagy a hozzá rokon tudományterületek. Például marketingesként érdekes lehet számodra kutatásmódszertant, pszichológiát, üzleti folyamatokat vagy szociális tanulmányokat is folytatni. Emellett a nyelvtudás mindig, mindenkor érdekes adalékot jelent, amely az álláskeresés mellett sok területen könnyítheti az életed.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy milyen tudásra volna szükséged, érdemes első kézből információt szerezned. Újra vannak szakmai rendezvények, ezeken részt venni és másokkal megismerkedni óriási segítséget jelenthet” – véli a szakértő.

Tudod már, merre váltanál? Lépj egyet előre az álláskeresés folyamatában, és jelentkezz a neked megfelelő ÁLLÁSAJÁNLATOKRA!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....