Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Önéletrajz profi szinten: mennyit áruljak el magamból?

ÁlláskeresőBlog_Álláskeresés_Karrier tippek

Önéletrajz íráskor mérlegelnünk kell, mi az, amit el kell elárulhatunk magunkról, és mit kéne megtartani a jótékony homálynak? A cél kettős: meg kell győzni leendő munkáltatónkat, hogy tökéletesek vagyunk, ugyanakkor minél többet kell mutatnunk egyedi személyiségünkből, attitűdjeinkből, véleményünkből. Mutatjuk, hol az egészséges határvonal!

Mind tudjuk, hogy nincs két egyforma ember, önéletrajzból viszont jócskán akad tizenkettő egy tucat – és nem csak a népszerű sablonok miatt. Az álláskeresés sikeréhez nélkülözhetetlen a hiteles, szakmaiságot és személyiséget egyaránt tükröző önéletrajz. A folyamat következő szintjén, az állásinterjú során pedig az lesz a meghatározó, hogy mennyire viselkedsz az önéletrajzodban írtakhoz hűen.

Önéletrajz: mitől lesz egyedi?

Elérhetőségek, tanulmányok, szakmai tapasztalatok: ezek egy önéletrajz legfontosabb elemei, valamennyi önéletrajzíró sablon tartalmazza ezen kategóriákat. Épp ez a gond, ha nem egészíted ki a statikus tartalmakat, a sok jelentkező között elsikkadhat a jelentkezésed.

A józan ész elvét megtartva tedd egyedivé a pályázati anyagod, használj színeket, tagolj, válaszd a kedvenc betűtípusod! Ha kék a szemed, vörös a hajad, játssz a kék és vörös színekkel! Ha az önéletrajzodon szereplő képeden zöld inget viselsz, használd kiemelésre a zöld színt! Arra ügyelj, hogy a látvánnyal ne vond el a figyelmed a tartalomról: kiemelésre, hangsúlyozásra és személyes ízlés kifejezésére használd!

A stílusodnak megfelelően festő önéletrajz fix tartalmi elemei mellett érdemes több releváns, egyéni részletet megosztanod.

Vegyük őket sorra!

  1. A hirdetések elvárásaiban rendszeresen visszaköszönő paneleket illeszd be az önéletrajzodba! Tipikusan ilyen, hogy B kategóriás jogosítvánnyal rendelkezel, és van vezetési rutinod. Idegen nyelvet B2-es szinten beszélsz, a nyelvtudásod aktív. Adott településen, kerületben élsz, és legfeljebb negyven percet utaznál szívesen a munkahelyedre. Profin, rutinosan kezeled a számítógépes alapprogramokat.
  2. Kulcsszavak után írj egy részletező mondatot! Ha csak annyi szerepel az önéletrajz oldalain, hogy mikor, hol, milyen pozícióban dolgoztál, nem árulsz el semmit a személyiségedről. Írd le a saját szavaiddal, milyen feladatokat végeztél, melyiket kedveltél kedvelted különösképp, milyen sikerélményeid voltak! Nem kell novellává duzzasztanod az önéletrajzod, elég csak a személyiségedet megvillantanod. A helyesírásod, a szóhasználatod, a szemléletmódod és személyes prioritásaid is kitűnnek a leírt 1-1 mondatból.
  3. Oszd meg, mire van szükséged a munkához! Időt spórolsz vele, ráadásul a nyíltságod és határozottságod szimpátiát kelthet. Ha van fix fizetési igényed, illeszd be. Ha kiskutyáddal együtt járnál dolgozni, írd meg, hogy állatbarát helyet keresel. Ha elkötelezett környezetvédő vagy, fogalmazd meg, hogy olyan munkahelyet keresel, ahol modern, környezettudatos miliőben dolgozhatsz. Ha biciklivel közlekedsz, az önéletrajz tartalmazza, hogy olyan munkahelyet keresel, ahol van őrzött tároló a kétkerekűdnek.
  4. Hogyan kapcsolsz ki? Tagadhatatlan, hogy léteznek munkáltatók, ahol tested-lelked átadását várják tőled. Ugyanakkor egy korrekt, reális munkahelyen ehelyett annak örülnek, ha látják, hogy van szenvedélyed, egy hobbid, ami feltölt, kikapcsol, élményekkel tölt fel. Elég finoman utalni, hogy szabadidődben sokszor jársz össze kosarazni a barátaiddal, hetente kétszer segítesz az állatmenhelyen, alkotsz vagy fanatikus rajongója vagy a magyar alternatív zenének. Ha szívesen tanulsz új dolgokat, azt is tüntesd fel! Ettől leszel egyedi, beazonosítható, ráadásul kapcsolódási lehetőséget is teremtesz a leendő munkaközösségeddel.

Ha készen állsz, nézd meg AKTUÁLIS ÁLLÁSAJÁNLATAINKAT!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...

Önéletrajz

Az önéletrajz a beugró, az első lépcsőfok az állásig vezető úton. Pályakezdőként vagy új munkahely keresésekor nagy segítség lehet egy kis útmutató a CV...