Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Pályakezdő illúzió: számít a papír és számít a készség is!

Pályakezdő_Álláskeresés_ÁlláskeresőBlog_Karrier tippek

Pályakezdő álláskeresők között örök vitatéma, hogy mennyire számít a papír álláskereséskor, és mennyire a jelentkező készségei, kompetenciái lesznek a mellette szóló döntő érvek. Vannak szakmák, ahol elképzelhetetlen a megfelelő végzettség nélkül munkahelyet találni. Máshol nagyobb a rugalmasság – de az, hogy a jelentkező meddig maradhat a megszerzett pozícióban, nagyban függ a készségeitől, adottságaitól. Somodi Bettina, a Beck & Partners toborzási tanácsadója sorba vette, pályakezdő álláskeresőként milyen szakmában mire számíthatsz.

Fejvadászként a munkája során Bettina mindig azokat az elvárásokat képviseli, amelyeket a megbízók fogalmaznak meg. Általános tapasztalata, hogy egy pozíció elnyeréséhez a diploma önmagában nem elegendő pályakezdő álláskeresőként, szükségesek soft skillek is. „Mindenképp előnyből indul az, aki már a tanulmányai alatt dolgozott. Főleg, ha abban a szakmában, amiben később el szeretne helyezkedni. Így a szaktudás mellett azokat a készségeket és kompetenciákat elsajátíthatja, amelyeket a szakmája megkíván.”

Szakmunkákhoz mindig fog kelleni megfelelő végzettség

Elsősorban a pénzügyi és jogi területen, orvos és mérnök szakmákban nélkülözhetetlen a diploma. A toborzási szakértő hozzáteszi „Alapvetően is igaz a magyar piacra az, hogy majdnem minden szellemi munkaterületen elvárt a diploma. Ugyanis él az előfeltételezés, miszerint a személy, aki végig tudott csinálni egy főiskolát vagy egyetemet, rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek elengedhetetlenek a munka során. Ilyen például a szorgalom, kitartás, tanulási vágy, komplex gondolkodásmód.” Bettina kihangsúlyozza, ezeken a területeken teljesen mindegy, kinek milyen soft skillje van, kell diploma. Minden csak azután válik releváns kiválasztási szemponttá, pályakezdő álláskereső esetén is.

Nem szabad elfeledkezni róla, hogy a megfelelő tanulmányokra nem csak szellemi területen van szükség: a legtöbb szakmunkára is érvényes ez a kívánalom. A szakértő érzékletes példát hoz. „Szakképzettség nélkül nem tud valaki gépkarbantartóként helytállni, hacsak nem az apukája oldalán, garázsban bütykölve töltötte a teljes gyermekkorát.

Ahol a humánumnak és a pszichológiának nagyobb szerep jut, ott a készségeknek is

Ezek mellett megvannak azok a szakmák, ahol lényegében mindegy, hogy egy jelöltnek van-e diplomája. Ezek három részre bonthatók: a gyorsuló digitális világban felbukkanó újabb szakterületek és a kreatív szakmák képzik az egyik csoportot, ide tartozik számos IT területi szakma, a grafikusi és az egyéb kreatív szakmák jó része.

Másik csoportot képeznek a speciális tudást nem igénylő szakmák, pl. a betanított fizikai munkák, a recepciós, asszisztens pozíciók, bolti eladók. Ezeknél értelemszerűen a végzettség helyett más szempontok lesznek mérvadók, pl. alaposság, precizitás, monotóniatűrés, csapatjátékos attitűd, udvariasság.

A harmadik csoportba sorolhatók azok a szakmák, amelyeknél a kiválasztási folyamat során extrém sokat számítanak a soft skillek: ide tartozik pl. a HR, a marketing, az értékesítés és a vendéglátás.

Pályakezdő álláskeresőként két dolgot tarts észben

A szakértő ezzel együtt kihangsúlyozza: „Soft skill tekintetében nem tudok egyet kiemelni, mert szakmákként nagyon eltérők az igények. Ami viszont mindig, minden esetben előny, az az alkalmazkodókészség. E nélkül lutri, hogy egyáltalán megállja-e a helyét a jelölt bármilyen munkahelyen. Hard skill esetén ugyanígy változók az elvárások, amivel viszont pályakezdő álláskeresőként nem foghatsz mellé, az a nyelvtudás!

Készen állsz a pályázásra?

Böngészd át a Beck & Partners friss ÁLLÁSAJÁNLATAIT, hogy megtaláld a karrierutad következő állomását!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....