Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Önbizalom nélkül nem találsz új állást

Önbizalom_Álláskeresés_ÁlláskeresőBlog_Karrier tippek

Az önbizalom fontosságához nem fér kétség: a munkában és a magánéletben is nélkülözhetetlen. Ha a munkahelyeden azt éled meg, hogy folyamatosan épül le az önmagadba vetett hited, annak előbb-utóbb mindenhol megmutatkozik a hatása. Somodi Bettina toborzási tanácsadó ezúttal abban ad tanácsot, hogy milyen helyzetekkor kell kapcsolnod, változásra van szükséged!

Kitartás, szorgalom, céltudatosság és fegyelem – mind kívánatos beosztotti erény. Csakhogy minél inkább igazak ránk, annál inkább szorulhatnak háttérbe a jó teljesítéshez nélkülözhetetlen érzelmi és mentális tartalékaink. Márpedig önbizalom, önismeret, a határaink tiszteletben tartása és valódi pihenés nélkül nem tudunk jól teljesíteni. Ha nem szánunk időt a mentális és lelki egyensúlyunk megőrzésére, pár év alatt teljesen kimerülhetünk. Sokan elkövetjük a hibát, hogy nem lépünk időben, csak amikor már egy csepp önbizalom nem maradt bennünk. Rosszabb esetben, amikor már alkalmatlanná válunk a munkára.

Az önbizalom sosem lehet alku tárgya

Onnan tudod, hogy mérgező közegben vagy, hogy rendre próbálják roncsolni az önbizalmadat. Ennek számos eszköze lehet: a készségeidet, kompetenciáidat rendszeresen megkérdőjelezik, a felelősségi körödet folyamatosan bővítik vagy nyirbálják, a személyiségedet kritizálják. Ettől te konstans ingoványban érzed magad.

Az építő kritikának van, a lelkedbe gázoló sértésnek nincs helye egy munkahelyen” – szögezi le Bettina. – „A munkavégzésed fejlesztésére, a feladataid hatékonyabb megoldására, és a munkahelyi kapcsolataid alakítására irányuló észrevételek fontosak, sőt, szükségesek. A szakmai érvekkel nem alátámasztható minősítés, megalázás, degradálás viszont nem fér bele egy egészséges munkahelyi közegbe. Azt látom, hogy sokan akkor keresnek új állást, amikorra az önbizalom szinte már kiveszett belőlük. Már megszokottá válik az életükben, hogy gyomorgörccsel járnak be dolgozni. A torkukban gombóccal nyitnak meg egy emailt, és eleve kudarccal számolnak, amikor egy újabb feladat merül fel. Ilyenkorra válik állandóvá az érzés, hogy elsodródtak az álmaik, életcéljuk közelből.

Az önbizalom hiánya három mondatból leszűrhető

A toborzási tanácsadó nem csinál titkot belőle, hogy a szakmai előmenetel mellett ugyanúgy érdekli az álláskeresők viselkedése, mentalitása. „A Microsoft Work Trend Index kutatásából kiderült, hogy a dolgozók több 54%-a túlterhelt, kiégett. Ez álláskereséskor is meglátszik rajtuk, ahogyan feszülten, görcsös vállal ülnek, indokolatlan ingerültséggel a hangjukban reagálnak. Amikor a felelősségi köröket említjük, az arcukra kiül a riadalom, a kezüket tördelik, zavarba jönnek. Máskor pedig enerváltan, hamis mosollyal, motivációmentesen várják a kérdéseket.”

Bettina egyúttal azt is kiemelte, hogy emberileg érthető ez a hozzáállás, de nagyon nehéz vele mit kezdeni: kiválasztási szakértőként meg van kötve a keze. „Egy fejvadász cég megbízásakor a vállalatok nem csak szakmai és végzettségi kritériumokat adnak meg, hanem a személyiséghez kapcsolódókat is. Ha az illetőn látszik, hogy nem terhelhető, nem mutat proaktivitást, hiányzik belőle a motiváció, sokkal nehezebben találunk számára megfelelő pozíciót. Már ha egyáltalán találunk.

Így fejlesztheted az önbizalmad

Az önbizalom alapja a képességek racionális felismerése és elismerése.

  1. Vedd számba a múlt eseményeit! Sorold fel magadban az eseteket, amikor meg tudtál oldani komplex feladatokat, elsimítottál konfliktusokat, fejlődést tapasztaltál. Ha akkor mentek, máskor is menni fognak!
  2. Tegyél különbséget! Ez a legnehezebb feladat. Ha nem a személyiségedet, a gondolataidat, vágyaidat vagy félelmeidet érinti, bátran gondolkozz el a kritikákon, észrevételeken.
  3. Tanuld meg ünnepelni a sikereidet! Ha valamit jól csinálsz, annak lesz eredménye. Akár egy vaskos hóvégi bónusz, egy hálás email vagy egy felszabadult délután. Engedd meg magadnak, hogy örülj neki! Élvezd ki, ismerd el a sikert és a jó teljesítést önmagad előtt, és ne mástól várd a megerősítést.
  4. Miket tanultál a kudarcokból? Ha valami nem sikerült A módon, B utat választva sikeres lehetsz – és spórolhatsz egy fölösleges kört! Ez a tudás mindenképp a hasznodra válik.

A legfontosabb: ne várd meg, hogy belőled kivesszen az önbizalom!

Lépj időben, és nézz szét friss ÁLLÁSAJÁNLATAINK között!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....