Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Nyári szabadság nélkül maradva mit tehetsz munkavállalóként?

Nyári szabadság_Álláskeresés_ÁlláskeresőBlog_Karrier tippek

Nyári szabadság helyett sokan munkára kényszerülnek az idei szezonban. Különösen a gyártásban vagy termelésben dolgozók megszokott ritmusát borította fel a pandémia, mivel a központi nyári leállások elmaradnak. Pedig feltöltődésre mindenkinek szüksége volna. Somodi Bettina toborzási tanácsadó ezúttal abban segít, hogy összeszedte, mit tehetnek a nyári szabadság híján maradtak.

Számtalan munkahely volt, amely a koronavírus intenzív hullámaiban bezárni kényszerült, ezért most, a nyári időszakban igyekszik pótolni a kiesett termelést vagy szolgáltatást. Különösképp igaz ez több, a gyártó és termelői szektorban működő cégre. Náluk eddig bevett szokás volt, hogy a több hetes nyári szabadság egy központilag meghatározott időtartamra esett, amikor a nagyobb karbantartási munkákat elvégezték.

Patthelyzetben a munkáltatók

Bettina tapasztalatai is megerősítik a jelenséget. „A nyári leállási rutin elmúlt másfél évben felborult, a legtöbb cég úgy van vele, hogy termel, ameddig megteheti. Vannak kiemelt gyártók, akiknek a termékeire rohamosan nő az igény, leállás nélkül sem tudnak eleget gyártani. Náluk nem csupán a nyári szabadság időszaka marad el, emellett is folyamatos toborzásra van szükség, hogy lépést tartsanak a piac kívánalmaival.

A pandémiás helyzet további sajátossága, hogy sok esetben azért marad el a nyári szabadság, mert a munkáltatónak elfogytak a kiadható napjai. Az év első felében a leállások alatt kiadta a szabadnapok jó részét, ami megmaradt, azt a karácsonyi időszakra tartalékolja.

A nyári szabadság nem csak hobbi, fontos feltöltődési lehetőség

A munkáltatói oldal döntése érthető, de nem könnyíti meg a dolgozók életét. A korlátozások miatt, ha korábban nem is kellett bemenniük, de feltöltődésre, kikapcsolódásra nem volt módjuk. A toborzási szakértő szerint mégsem ez a legnagyobb gond. „Külön problémát jelent, hogy a családos munkavállalóknál a nyár az az időszak, amikor a gyerekeikkel együtt, rugalmasan tudnának időt eltölteni. Ettől a munkahelyük megfosztja őket.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a megváltozott törvényi előírások és lehetőségek ellenére is a magasabb gyártási pozíciókban ill. szinteken dolgozókat tudják a legkevésbé nélkülözni. Pedig pont, hogy az extrém megoldások szállítását követő szellemi kimerültség miatt volna lényeges pihenniük.

Mit tehetsz, ha a nyári szabadság neked is tiltott?

Bettina szerint három szempontnak megfelelve érdemes a főnököd elé állnod.

  1. Légy őszinte! Ha fontos neked a nyári szabadság, mondd meg. Érvelj amellett, hogy a gyermekeidnek, a párodnak, szüleidnek, testvérednek – vagy akivel közösen szeretnél pihenni – ez az az időszak, ami megfelel. Elfáradtál, pihenésre van szükséged, hogy a továbbiakban is jól tudd végezni a munkád.
  2. Légy proaktív! Egyeztess a kollégáiddal esetleges műszakváltásról, cserelehetőségekről, kölcsönös helyettesítésről. Böngészd át a naptárat, és ha látsz későbbi dátumot, amikor nem vagy beosztva, de inkább dolgoznál, akkor kérd, hogy hadd cserélhesd át a nyári szabadság idejére eső napokkal.
  3. Ésszel köss kompromisszumot! Lehetséges, hogy a többhetes szabadság helyett egyhetest ki tudsz alkudni. Az is előfordulhat, hogy szabadság helyett alkalmi bónuszt kapsz majd a cégtől. Fontos, hogy csak olyan alkuba menj bele, aminél nem érzed, hogy te áldoztad be a többet!

Ha mindent megtettél, de a logikus érvelésed süket fülekre talált, fontold meg a váltást!

Nézd át friss ÁLLÁSLEHETŐSÉGEINKET, és add be pályázatod a számodra megfelelőkre!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....