Connect with us

Hi, what are you looking for?

Önéletrajz

Minden, amit a videó-önéletrajz használatáról tudni érdemes

önéletrajz tippek videó-önéletrajz

A videó-önéletrajz egy rólad szóló videó, ahol a magad stílusában elmondod mindazt, ami az önéletrajzodban megtalálható – vagy még annál is többet? Hogyan érdemes elkészíteni, mire kell figyelni, és mikor érdemes vele vesződni? Ezekre a kérdésekre ad választ Somodi Bettina toborzási specialista.

A videó-önéletrajz eszközt úgy képzeld el, mint az önéletrajzod és motivációs leveled keverékének kamerába való felmondását. Amit az írásbeli önéletrajzodba rögzítenél, annak mind el kell hangoznia benne, a személyes motivációiddal egyetemben. Bettina úgy véli, érdemes rá úgy tekintened, mint amikor az állásinterjún megkérnek, hogy mutatkozz be, mesélj magadról. „Mindennek szerepelnie kell egy ilyen típusú videós anyagban, amit egy személyes beszélgetés során megfogalmaznál magadról.

Videó-önéletrajz vagy írott CV?

Még nincs nagy divatja a videó-önéletrajz igényeknek, emiatt csak akkor érdemes elkészítened, ha kifejezetten kéri egy pályáztató cég” – magyarázza a szakértő. – „Az elkészítése sokkal nehezebb feladat, mint amilyennek látszik. Ezért, és mert sok szakmában nem ildomos ilyesmivel kísérletezni, ne hajítsd ki az írott önéletrajzodat.” Bettina azonban hozzáteszi: ugyancsak munkaadói igénytől függ, hogy a videó-önéletrajz mellé kell-e CV-t is csatolni.

Abban az esetben, ha a videó-önéletrajz a jelentkezés a függvénye, érdemes tenned egy próbát. A toborzási specialista szerint jó apropót jelent, hogy feszegesd a komfortzónád határát és új tapasztalatokat szerezz.

Törekedj a minőségre, de stábot nem kell felfogadnod

Ha rászánod magad egy videó-önéletrajz elkészítésére, minőségi anyagra kell törekedned. „A minőség nem kell, hogy profi stábbal felvett filmet jelentsen! Már egy jó minőségű mobillal is lehet szuper videókat készíteni. Fontos, hogy minden szakmailag releváns dolog hangozzon el, és hogy megvillantsd a személyiséged. Egy-két pici poént is elbír ez a formátum” – osztja meg a gondolatait Bettina.

Hacsak nem a kreatív iparba akarsz betörni, elég, ha arra ügyelsz, hogy jó képminőségű, rendesen világított és tiszta, érhető hangú videót készíts. „Mindenképp érdemes külön időt szentelni a gyakorlásnak! Egyáltalán nem olyan könnyű kamera előtt szerepelni, mint amilyennek tűnik.

Készen állsz a munkahely váltásra?
Regisztrálj be a Beck & Partners adatbázisába, IDE kattintva és hamarosan keresünk a jobbnál jobb ajánlatokkal!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Idén ne csak a magánéletedre vonatkozóan tegyél újévi fogadalmakat! Az egészséges munkahelyi szokások megnövelhetik az effektivitásodat és könnyebbé tehetik céljaid elérését. Készen állsz rá,...