Connect with us

Hi, what are you looking for?

Önéletrajz

Itthon továbbra is egyedi önéletrajz kell a cégeknek

Önéletrajz Álláskereső Blog Álláskeresés

Az önéletrajz megírásakor ezer és egy szempontnak kell megfelelni. Az USA-ban a szakmai szempontokon túl – pontosabban: helyettük – algoritmusoknak kell megfogalmazni az önéletrajz tartalmát. Itthon nem bevettek az önéletrajzokat szűrő programok, és kis eséllyel terjednek el. Ez jó hír, hiszen az USA-ban milliószámra esnek el alkalmas jelöltek jó állásoktól a szoftverek miatt.

A Harvard Business School az USA-ban végzett felmérésében rávilágított, hogy amerikai álláskeresők milliói intézményesen esnek el állásoktól. Pusztán azért, mert az önéletrajzaikat szűrő szoftverek alkalmatlannak ítélték meg. Annak ellenére, hogy valójában alkalmas jelöltek voltak! Míg az USA vállalatainak 75%-a használ ilyen programokat, hazánkban nincs meg ennek a kultúrája. Bár Európán belül is volna rá lehetőség, a helyi jogi háttér és a munkaerőpiaci sajátosságok miatt kevéssé elterjedt megoldás. A cégek maguk is ódzkodnak a határfeszegetéstől, mert ezek a programok profilozzák a jelölteket, az pedig ütközik a helyi törvényekkel.

Szűrőprogramoknak írt önéletrajz: nem ez a magyar jövő

A programoknak megvan az előnyük, hogy a diszkrimináció és az esetleges figyelmetlenségekből eredő hibázás is csökkenthető velük. Ugyanakkor a toborzási szakma alapja, célja és értelme, hogy emberek foglalkoznak emberekkel. Toborzási szakértőnk, Somodi Bettina véleménye szerint a szakember személye kiválthatatlan a folyamat egészéből. „Az ilyen programok legnagyobb hátránya, hogy a használatukra meg kell tanítani az embereket. Az álláskeresők szokásait gyökeresen kellene átalakítani, hogy más formátumban, kulcsszavak alapján készítsék el az önéletrajzukat. Új szabványokra lenne szükség, amelyekhez mindenkinek tartania kéne magát.”

Bettina szerint ez a kreatív önéletrajz írását, mint álláskeresési módszert is megszüntetné, nehezebb volna láttatni a képességeket, teljesítményt és többlettudást. Ugyanakkor ez azt is támogatná, hogy ne legyen irreális különbség jelölt és jelölt megítélése között.

Az előszűrésen túl az emberi tényező létfontosságú

Az, hogy a munkaerő-keresési folyamat első fázisát egy program végzi el, segítheti a kiválasztás első lépését, de csak azt. Az interjúztatás, soft skillek felmérése, különféle próbahelyzetekben az álláskeresők tesztelése mind-mind emberi feladat kell, hogy maradjon. A toborzási szakértő szerint ezek a programok akkor lennének igazán hasznosak, ha a toborzási folyamat adminisztratív és monotonitást igénylő terheit vennék le a kiválasztókról. Így a szakemberek koncentrálhatnának a folyamat igazán fontos részére: az álláskeresők személyére, magukra az emberekre.

Extrém önéletrajz: vannak szakmák, ahol már bevett szokás a kulcsszavazás

Annak ellenére, hogy Magyarországon nem bevett az önéletrajz szoftverek általi szűrése, a toborzási szakértő látott már programnak készült dokumentumot. „Találkoztam már olyan álláskeresővel, aki kulcsszavakat rejtett el az önéletrajzában. Megírta hagyományos módon a pályázati anyagot, de a háttérben, fehér betűvel kulcsszavakat rejtett el az oldalon. Ezzel kicselezve azt a helyzetet, ha esetleg azok alapján szűrne egy rendszer.”

Bettina hozzáteszi, hogy az álláskereső IT szakember volt, amely szakmán belül nagyobb az esély, hogy belefuthat ilyen programba, de messze nem bevett gyakorlat.

Neked már készen áll az önéletrajzod?
Nézz szét friss ÁLLÁSAJÁNLATAINK között, és küldd el a számodra szimpatikus pozíciókra!

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....