Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

A mentális fáradtság nem magánügy, mire számíthatsz a munkahelyeden?

mentális fáradtság mentális egészség álláskeresés tippek

A koronavírus sokadik hullámában, a gazdasági ingadozás, folyamatos létbizonytalanság és tervezhetetlenség miatt sokan észlelhetik magukon a mentális fáradtság tüneteit. Természetes reakció, és nem olyasmi, amit reggel a küszöbön átlépve magunk mögött hagyhatunk. Visszük magunkkal a munkába is. Általában viszont a munkahely nem az a közeg, amely megkönnyíti a helyzetünket. Mi fogad ott, mire számíthatunk, és hogyan kérjünk segítséget? Ezekre a kérdésekre válaszol Somodi Bettina toborzási specialista.

Mentális fáradtság bárkit érinthet, egy hétköznapi jelenségről van szó. A szellemi túltelítettség és nyomás okozza: több feladat, döntéshelyzet, túlságosan sok információ eredményezi, amelyet nem tudunk kipihenni. Az agyunknak is szüksége van kikapcsolódásra, máskülönben sorra jelennek meg a mentális fáradtság tünetei. Ilyen tünet a türelmetlenség és a düh, a koncentrációs és tanulási nehézségek, a hosszabb időbe telő feladatelvégzés és döntéshozatal.

Olyan nincs, hogy nem tűnik fel a mentális fáradtság

Mivel a mentális fáradtság nem korlátozódik a magánéletre, mindenképp akad valamiféle észrevehető jele a munkavégzésben is. A toborzási specialista meggyőződése, hogy előbb-utóbb meg fog jelenni az ezzel kapcsolatos negatív vonzat. „Ha valaki semmilyen formán nem kommunikál erről a felettesével, veszélybe sodorhatja a pozícióját. Lehetséges, hogy a vezető, bár észreveszi, nem ás a probléma mélyére, egyszerűen csak megszabadul a rosszul teljesítő munkavállalótól. Ha munkabeli oka van a kimerültségnek, nyugodtan el lehet mondani a felettesnek, hogy mi okozza azt.

Bettina ugyanakkor elismeri, ha a vezető nem megbízható, nem áll ki a beosztottakért, az megnehezítheti a helyzet megoldását. Ugyanígy tovább árnyalja a képet, ha magánéletbeli kihívások okozzák a gondot. „Sajnos csak akkor lehet nyílt az ember, ha a felettesével van olyan nexusa, hogy tudja, emiatt nem lesz elítélve.

A céged is tud segíteni azzal, hogy figyel rád

A szakértő leszögezi, reális elvárás volna, hogy egy felettes figyelje, mennyire leterheltek a beosztottjai, optimálisan vannak-e elosztva a feladatok. Ha egy vezető energiát fektet a folyamatos vizsgálatba, akkor kis eséllyel alakul ki mentális fáradtság a munka miatt. Ettől még azonban a magánéletben tapasztalt kihívások megnehezíthetik az ember dolgát, erre fájdalmas példát statuált a koronavírus.

A munkavállalók segítségnyújtását tekintve reális alternatíva lehetne, hogy plusz szabadságot kaphatnak a dolgozók. „Vannak országok, ahol ez természetes, a vezetőket rendszeresen elküldik akár egyéves fizetett pihenésre” – jegyzi meg a toborzási specialista. – „Ezt pont a kiégés elkerülése végett vezették be, hisz aki több évig nagy felelősségű munkát végez, gyorsan kimerül.

Bettina szerint, ha nyíltan előállsz a problémáddal – a legszélsőségesebben negatív esetben –, elbocsátanak kérdés nélkül. A legpozitívabb szcenárió, hogy adnak neked plusz fizetett szabadságot, és kapsz lehetőséget a feltöltődésre. Ám a skála két vége kevéssé jellemző. „Általában, ha kiszúrják a mentális fáradtság tüneteit, leülnek veled elbeszélgetni, és igyekeznek nyitottan meghallgatni, segíteni. Fontos, ha már ilyen helyzetben találod magad, tényleg érdemes megnyílnod, felesleges letagadni. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát, ez az örök igazság erre is vonatkozik.

Dolgozz olyan helyen, ahol figyelnek rád! Regisztrálj be IDE kattintva a Beck & Partners adatbázisába, és várd, hogy kollégáink megkeressenek a friss, neked szóló állásajánlatokkal! 

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....

Karrier tippek

Az irodai egy igazán különleges közösség. A hetetek nagy részét közösen töltitek a kollégákkal, mégsem nevezitek egymást barátnak. A másik közelségének elviselése egyrészt kötelező,...