Connect with us

Hi, what are you looking for?

Állásinterjú tippek

Elvárás az új munkahelyem felé: hogyan kommunikáljam?

Elvárás Álláskeresés Álláskereső Blog

Múlt héten áttekintettük, milyen nagyvonalúan bánnak a cégek az álláshirdetéseik szövegezésével. Ritkán derül ki belőlük, hogy mennyire lesznek gondoskodó, támogató munkáltatók. Ezúttal azt tekintjük át, hogy álláskeresőként a saját elvárás miképp kommunikálható, és miképp nem állásinterjú helyzetben.

Sokunknak célunk, hogy olyan megbízható, felelős munkahelyet találjunk magunknak, amelyről tudható, hogy törődik velünk, gondoskodik a megfelelő munkakörülményeinkről. Vagy azért, mert szeretnénk élni a munkahely nyújtotta lehetőségekkel, vagy mert a kiegyensúlyozott, sikerekkel teli magánéletünkhöz szükséges a megfelelő háttér. Ehhez azonban egy sor elvárás lebeg a szemünk előtt, amelynek a kiszemelt munkahelyünknek meg kéne felelnie.

Amit te elvársz, az a cégnek nem feltétlen fontos szempont

Elsőként szögezzük le, hogy minden munkavállaló más prioritásokkal rendelkezik. Nincs két egyforma élethelyzet, egyforma motiváció és életcél. Somodi Bettina toborzási specialista szerint hatalmas különbségek lehetnek egy-egy álláskereső elvárás listájában. „Lesz olyan, akinek fontos a fix és kiszámítható munkaidő, mert pl. menni kell az oviba a gyerekért. Lesz olyan, akinek az a lényeg, hogy a túlóráit és a plusz belefektetett energiáját a munkaadója értékelje. Minden munkavállalónak joga van ahhoz, hogy a saját preferenciái adják a személyes elvárásait, persze a realitás talaján maradva.

Meglátása szerint érdemes mihamarabb letisztázni, mert ha a szervezeti felépítés vagy kultúra eleve antipatikus, nincs miről egyeztetni a beszélgetés során.

Van olyan elvárás, amiről érdemes hallgatni?

Bettina szerint nincs sok tabutéma, vagy nem kéne, hogy sok legyen, amely ne hangozhatna el elvárásként az állásinterjún. „Értelemszerűen a legtöbb álláskereső nem azzal nyit az interjún, hogy ő péntekenként rövid napot tartana, mert vidékre megy az anyukához vacsorára. Ugyanakkor azt gondolom, egy őszinte jelölt sokkal jobb, mint aki csak mosolyogva bólogat mindenre, majd a második munkahete után feláll.

Mindemellett a szakértő kihangsúlyozza, hogy az őszinte kommunikációnak mindig kétoldalúnak kellene lennie. A munkáltatói oldal korrekt hozzáállása nélkül elképzelhetetlen. „Az interjúztató fél is köteles volna nyíltan kommunikálni a szóban forgó pozíció elvárás halmazáról. Ha adott munkakör túlórával jár, olyan extra erőfeszítést, odaadást igényel, amit csak igen elhivatott munkavállalók tudnak majd vállalni, jeleznie kéne.

Annál is inkább, mert létszükséglet, hogy kölcsönös bizalom, általa egészséges munkakapcsolat alakuljon ki a felek között. Ehhez elengedhetetlen az őszinte kommunikáció, ami hosszútávon teremti meg a biztonságos közeget. „Ebben a közegben munkavállalóként bátran szólhatsz, ha valamivel nem értesz egyet, és törekedhetsz kompromisszumokra” – véli Bettina. – „Ha nincs meg a biztonságos közeg, a munkaadó ne várja el, hogy a munkavállalója korrekt és őszinte legyen vele.

Válts olyan munkahelyre, ahol a te érdekeid és elvárásaid érvényesülnek! Regisztrálj a Beck & Partners fejvadász cég adatbázisába IDE kattintva, és add meg minél részletesebben az adataidat! Így az ideális álláslehetőség magától bukkanhat fel az emailjeid között.

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....