Connect with us

Hi, what are you looking for?

Álláskeresési tippek

Mit akar egy cég a közösségi média profiljaimtól?

Közösségi média Álláskeresés Álláskereső blog

Terjedőben van egy új trend a cégek HR-esei között: egyre többen kérnek be közösségi média profil elérhetőséget az álláskeresőktől. Somodi Bettina toborzási specialistát kérdeztük arról, hogy ijedelemre ad-e ez okot, vagy aggodalom nélkül eleget lehet tenni a kérésnek.

Egyre többször bukkan fel a jelenség, hogy egyes álláshirdetésekben vagy telefonos interjúkon megkérnek, küldd el a közösségi média profilod linkjét. Érdekes trend tekintve, hogy míg más országokban törvény bünteti, hogy a magánéleted keveredjen a munkával, nálunk pont fordítva alakul. A magánéletedhez kérnek hozzáférést a leendő munkáltatóid. Hogy erre a kérésre mi a jó lépés, azt toborzási specialistánk árulja el.

Jogot nem sért, ha közösségi média linket kér be egy cég

Mivel minden közösségi média felület nyilvános, nem sért semmiféle törvényt vagy szabályozást a munkáltató azzal, ha kér hozzáférést a profilodhoz. „Mindenki maga tudja beállítani a platformokon, hogy milyen információkat oszt meg nyilvánosan” – hangsúlyozza Bettina. – „Ugyanígy azt is, amit csak a belső ismeretségi körének szán. Akinek van esze, az ezeket a beállításokat megfelelően elvégzi. Így hiába tekint egy külső szem a közösségi média oldalára, nem talál ott semmi kompromittálót.

Tapasztalatai szerint az álláskeresők többsége – a LinkedIn profiljukat leszámítva – nem ad meg közösségi média linkeket. Ha ezen kívül más oldalhoz tartozó profilt is bekér egy cég, szerinte butaság nemet mondani. „Ha megtagadod, csak azt igazolod, hogy van takargatnivalód. Arról nem is beszélve, hogy ha nem állítod teljesen privátra valamennyi fiókod, amúgy is rád találnak” – emeli ki a szakértő. – „Nehéz helyzetbe kerül az, aki nemet mond, mert ezzel akaratlanul is elárul már valamit magáról. Pont olyan, mintha egy kérdésre nem akarsz válaszolni az állásinterjún. Azzal, hogy nem válaszolsz valamire, már meg adtad a választ, amit kerestek.

Fordítsd a magad javára a közösségi médiában rejlő lehetőségeket!

A szakember egyúttal ki is hangsúlyozta, hogy a fejvadászok számára egy jól kitöltött LinkedIn profil értékes forrás. Ott egy jelöltnek nem csupán a szakmai eredményeit, hanem akár a szakmai érdeklődését, tájékozottságát is lehet látni. Ugyanakkor messzemenő következtetéseket nem vonnak le belőle. „Jó, ha látunk plusz információt, de ha nem, sem jelent hátrányt” – fogalmazza tömören a toborzási specialista. Leszögezi, hogy egy profi HR-es úgysem közössédi média profilok alapján ítél. Az interjúbeszélgetésen fel tudja mérni a személyiséged, ami alapján el tudja dönteni, a szakmaiságon túl alkalmas vagy-e adott pozícióra.

Ha a magánéletedre kíváncsi egy cég, külön lehetőség számodra, hogy teszteld a vállalatot. Bettina szerint az önazonosság a munkában is fontos, neked is szelektáló szempont lehet ez az álláskeresés folyamatában. „Ha azt tapasztalod, hogy az intenzív szociális életed vagy a szenvedélyes hobbid miatt utasítanak el, jobb is. Te sem akarsz olyan helyen dolgozni, ahol nem nézik jó szemmel arra, ami téged feltölt és boldoggá tesz.

Teszteld a munkáltatókat, és IDE kattintva regisztrálj be a Beck & Partners adatbázisába, hogy láthasd, milyen ajánlatokat tartogatnak a számodra! 

Ez is érdekelhet

Állásinterjú tippek

A folyamatosan változó gazdasági helyzetre tekintettel csak még fontosabbá vált, hogy a bérezéssel, juttatásokkal kapcsolatos információk már a munkaszerződés megkötése előtt tisztázva legyenek mindkét...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....