Connect with us

Hi, what are you looking for?

Karrier tippek

Kevés a szabadságom, mit tegyek?

Gyakran a munka rohanó világában kevés időnk marad a kikapcsolódásra és feltöltődésre. A szünetek tartása azonban létfontosságú a jólétünk, hatékonyságunk és eredményességünk szempontjából. Itt a nyár és a legtöbben már alig várjuk, hogy szabadságra menjünk. De mit tegyek, ha kevés szabadságom van egy évre?

A Munka Törvénykönyve minden munkavállalónak húsz nap garantált fizetett alapszabadságot ír elő, ami az életkorral arányosan- és a gyerekek után is emelkedik. Azonban a jogszabály szerint ebből csak 7 napot vehetünk ki szabadon – legfeljebb 2 részletben – amikor mi szeretnénk. A szabadságigényt legalább 15 nappal előre jeleznünk kell a munkaadónk felé! 

Vegyük figyelembe azonban azt is, hogy a Munka Törvénykönyve kimondja, hogy kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt, a munkáltató megtagadhatja a munkavállaló szabadságra vonatkozó kérését.

Mit tegyek, ha kevés a szabim?

Első lépés ami segíthet, az az előre tervezés. Érdemes már év elején átgondolni, hogyan fogod beosztani a szabadságaidat. Sok munkahelyen bevett gyakorlat is az év elején rögzített szabadságolási terv, mely egyébként törvényileg nem előírt. Fiatal pályakezdők esetében azonban nehéz a kevésből jól gazdálkodni. 

Másodszor pedig, létezik fizetés nélküli szabadság. De mikor és mennyi fizetés nélküli szabadságot lehet kivenni? 

Számszerű korlátozás nincs a törvényben. Ez jó hír, de azért ne rohanjunk egyből több hetes fizetés nélküli szabadságot kivenni! 

A fizetés nélküli szabadságokat kérelmezni kell (legalább 15 nappal előtte), és arról a munkáltató fog dönteni. Így ha tavaszi kirándulásra, házfelújításra vagy fodrász-körmös időpontra vennél ki fizetés nélküli szabadságot, arról főnököd mérlegelési jogkörében jogosult eldönteni megengedi-e. 

Azonban vannak olyan esetek is amikor a munkavállaló egyoldalúan kiveheti a munkaadó beleegyezése nélkül. Ezek az alábbi konkrét esetekhez kötöttek:

  • Gyermek ápolása (a gyermek harmadik életéve betöltéséig)
  • Hozzátartozó tartós betegség miatti gondozása (max. 2 évig – orvosi igazolással alá kell támasztani)
  • A tényleges önkéntes-tartalékos katonai szolgálat-teljesítés időtartamára

Illetve akiknek munkájuk megengedi a home office lehetőségét, egy fokkal könnyebb helyzetben vannak – természetesen itt nem arra gondolunk, hogy home office alatt nincs munka és lehet pihenni, viszont ez is ad egy fajta szabadságot.

 

Olyan állást keresel, ahol home office/rugalmas időbeosztás van? Nézz szét állásajánlataink között [ITT] és jelentkezz! 

Ez is érdekelhet

Egyéb kategória

Mi is az a digitális detox és mikor, milyen esetekben van rá szükség? Milyen hatással van a szervezetre a túlzott eszközhasználat? Természetesen sok hasznos...

Karrier tippek

2024-ben is jelen van az a jelenség, hogy nemek alapján, akár az esély megadása nélkül szelektálnak munkaerőt. Ám mi a helyzet azokkal a szakmákkal,...

Állásinterjú tippek

Az állásinterjúkon mindenki szeretné a legjobb formáját hozni, lenyűgözni a munkaadókat és megnyerően bemutatkozni. Bizonyos skillek fejlesztésével rákészülhetsz ezekre az idegőrlő és fontos pillanatokra,...

Karrier tippek

Hamarosan lezárul az egyetemi jelentkezések ideje. Az ország összes érettségizője azt latolgatja, vajon melyik szakma, melyik szaktudás érné meg a leginkább a belefektetett energiát....